Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5923
EURO
43,7501
IMKB
9.145,000
ALTIN
4.048,060
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KÖSTEBEK HABERİNDE GAZETECİLİK ETİĞİ NASIL RAFA KALKTI?
KÖSTEBEK HABERİNDE GAZETECİLİK ETİĞİ NASIL  RAFA KALKTI?
 
Maliye Bakanlığı'ndaki skandal, gazetelerin manşetlerine çıktı. Ama bazı gazeteler, AA Ekomomi muhabiri Türkan Al'ın özel haberini hiçe sayadı.
 
25.1.2007 - 13:41

Türkiye gündemine oturan Maliye Bakanlığı'ndaki skandal, gazetelerin manşetlerine çıktı. Ama bazı gazeteler, AA Ekomomi muhabiri Türkan Al'ın özel haberini hiçe sayarak kendi muhabirlerinin imzalarını attılar. Hangi gazeteler, haberi nasıl verdi? İşte AA'nın çıkarttığı ve internet sitesinde yayınladığı liste:

Anadolu Ajansı Ekonomi Muhabiri Türkan AL'ın haberi, bugün gazetelerin hemen tümünün sürmanşetinde yer aldı.
Bazı gazeteler haberi AA imzasıyla sayfalarına taşırken, bazı gazetelerin haberi kendi muhabirlerinin imzalarıyla kullandığı gözlendi. Emin Çölaşan ve Erdal Sağlam'ın da köşe yazılarında yer verdiği haber, televizyonların ana haber bültenlerinin yanı sıra internet haber sitelerinde de geniş yer buldu. 
Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezine giren kişilerin, aralarında devlet görevlileri, gazeteciler ve iş adamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin, 'kanun dışı' şekilde 'mal varlığı ve vergi sorgulamasına' tabi tutulduğunu içeren "Devlette usulsüz sorgulama depremi" başlıklı Anadolu Ajansı'nın haberi gazetelerde şu imzalarla yer aldı:

Hürriyet : Sürmanşet- 9. sayfa, AA imzasız
Sabah : Sürmanşet- 8. sayfa, Okan Müderrisoğlu imzalı
Radikal : Sürmanşet- 15. sayfa, AA imzasız
Milliyet : Manşet- 7. sayfa, AA imzalı
Vatan : 1. sayfa- 7. sayfa, Gülümhan Gülten imzalı,
Cumhuriyet : Manşet- 4. sayfa, AA imzasız
Akşam : Manşet- 10. sayfa, Türkal Al imzalı
Yeni Şafak : Manşet- 12. sayfa, AA imzasız
Referans : Manşet- 4. sayfa, AA imzalı
Bugün : Manşet- 13. sayfa, AA imzasız
Posta : Manşet- 15. sayfa, AA imzasız
T.D.News : Manşet-9. sayfa, AA imzalı
Dünya : Manşet- 2. sayfa, AA imzalı
Vakit : Manşet-8. sayfa, AA imzasız
Zaman : Manşet-8. sayfa, Ercan Baysal imzalı
Türkiye : Manşet-8. sayfa, AA imzasız
Tercüman : Manşet+ 5. sayfa, AA imzasız
Birgün : 7. sayfa, AA imzalı
Star : 10. sayfa, AA imzasız

AA'nın manşetlere taşınan haberinin öyküsünü Ekonomi Muhabiri Türkan Al şöyle anlattı:
'Maliye Bakanlığında bir yetkiliden, bir hafta önce, Gelir İdaresi Başkanlığının Bilgi İşlem Merkezine girilerek çeşitli kişilere yönelik sorgulama yapıldığı bilgisini aldım.
Bu konuyu araştırırken, 23 Ocak 2007 tarihinde Bakanlık bünyesinde görevden uzaklaştırma olayları meydana geldi.
İlgili kurum ve kuruluşlarda haber kaynaklarıyla yaptığım görüşmeler sonucunda aynı gün konuyla ilgili bilgilere, dün sabah da (24 Ocak) soruşturma sonucu ortaya çıkan bulgulara ulaştım.
Dokümanları tarayıp, araştırmayı gerçekleştiren yetkililerin de değerlendirmelerini alarak, haberi hazırladım. Haber, 'Devlette usulsüz sorgulama depremi (1)' başlığıyla saat 12.00'de yayına verildi.'

AA'nın dün yayına verdiği ve gazetelerin manşetlerine taşınan haberin tam metni şöyle:


-DEVLETTE 'USULSÜZ SORGULAMA' DEPREMİ (1)
-GELİR İDARESİNİN BİLGİ İŞLEM MERKEZİNE KANUN DIŞI ŞEKİLDE
GİREN KİŞİLERİN, CUMHURBAŞKANI SEZER, BAŞBAKAN ERDOĞAN,
GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL BÜYÜKANIT, CHP GENEL BAŞKANI
BAYKAL VE MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ'NİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU,
BAZI DEVLET YÖNETİCİLERİ İLE SİYASİLER İÇİN MAL VARLIĞI
VE VERGİ SORGULAMASI YAPTIĞI BELİRLENDİ
-SORGULAMA YAPILAN DİĞER KİŞİLER ARASINDA ANAVATAN PARTİSİ GENEL
BAŞKANI MUMCU, DYP GENEL BAŞKANI AĞAR, MALİYE BAKANI UNAKITAN,
BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI DİNÇER, HÜRRİYET GAZETESİ GENEL YAYIN
YÖNETMENİ ÖZKÖK, SABAH GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ ALTAYLI
İLE İŞ ADAMI REMZİ GÜR DE BULUNUYOR
-MALİYE BAKANLIĞI TEFTİŞ KURULU BAŞKANVEKİLİ CEMAL BOYALI
BAŞKANLIĞINDA OLUŞTURULAN ÖZEL KOMİSYON, BU KİŞİLER İÇİN
BAKANLIK MERKEZİNİN YANI SIRA 70 İLDEKİ DEĞİŞİK VERGİ
DAİRELERİNDEN SİSTEME GİRİŞ YAPILDIĞINI BELİRLEDİ
-SADECE CUMHURBAŞKANI İÇİN YAPILAN SORGULAMA SAYISI
50 OLARAK SAPTANDI
-OLAYA İLİŞKİN İLK AŞAMADA, ARALARINDA 1 MALİYE BAŞMÜFETTİŞİ
İLE 2 VERGİ DAİRESİ MÜDÜRÜ VE 1 MÜDÜR YARDIMCISI GÖREVDEN
UZAKLAŞTIRILDI

ANKARA (A.A) - 24.01.2007 - Türkan Al - Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Bilgi İşlem Merkezine giren kişilerin, 'kanun dışı' şekilde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de aralarında bulunduğu, bazı devlet görevlileri ile siyasilerin mal varlığı ve vergi bilgilerini sorguladığı ortaya çıkarıldı.
Usulsüz sorgulama yapılan kişiler arasında ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Gazeteci Yazar Emin Çölaşan ile iş adamı Remzi Gür de bulunuyor.
Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre, Maliye Bakanlığında 'Temiz Eller Operasyonu' olarak da adlandırılan soruşturma; CHP milletvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Atilla Kart'ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da vergi kaçırdığı gerekçesiyle itham ettikleri, BEM Dış Ticaret A.Ş için Maliye Bakanlığı'na verdikleri ihbar dilekçesi üzerine başlatıldı.

-OLAY NASIL ORTAYA ÇIKARILDI?-

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, söz konusu dilekçenin ardından İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına bir yazı göndererek, BEM Dış Ticaret A.Ş için vergi incelemesi yapılmasını istedi.
Başkanlığın görevlendirdiği 2 Vergi Denetmeni de, incelemeleri sonrasında bir rapor hazırlayarak, Bakanlığa iletti. Bu raporda, anılan şirketin hesaplarında hukuk dışı bir işlem tespit edilmediği, herhangi bir vergi kayıp ve kaçağına da rastlanmadığı bildirildi.
Teftiş Kurulu bu defa medyada daha önce yer alan çeşitli bilgileri de dikkate alarak, Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi Daireleri Otomasyon Projesinde Veri Güvenliği yönünden bir sorun olup olmadığı için araştırma yapılması talebiyle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a başvurdu.
Unakıtan'ın 11 Ocak 2007 tarihli onay yazısının ardından Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı başkanlığında 6 müfettişten oluşturulan özel bir soruşturma komisyonu kuruldu.

-İSİMLER BELİRLENDİ VE TARAMA YAPILDI-

Bu süreçte, son dönemde devlet görevlileri, siyasiler ve gazeteciler hakkında medyada yer alan mal varlığı ve vergi haberleri de tarandı. Cumhurbaşkanı Sezer'in Gölbaşı'ndaki gayrimenkulü, Başbakan Erdoğan'ın geçmişteki şirket ortaklıkları ve mal varlığı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın banka hesabındaki paralar ile Maliye Bakanı Unakıtan ve oğlunun şirketleriyle ilgili haberler tek tek derlendi.
Daha sonra da çalışmalar sırasında kullanılmak üzere örnekleme yöntemi ile bazı kişi ve kuruluşların bilgilerine kanun dışı şekilde girilerek, haklarında sorgulama yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi için bir liste oluşturulması kararlaştırıldı.
Söz konusu listeye alınan kişi ve kuruluşlar da şu şekilde belirlendi:
'Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı, Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Hürriyet Gazetesi Yazarı Emin Çölaşan, Maliye Bakanının oğlu Abdullah Unakıtan ve şirketi AB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş, Avek Otomotiv İnş. Turizm Sanayi ve Tic. Ltd Şti, iş adamı Remzi Gür ve Ramsey Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş, tasfiye halindeki BEM Dış Ticaret A.Ş, Emniyet Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş, İhsan Gıda Paz. Sanayi Ltd Şti.'

-70 İLDEN SORGULAMA YAPILMIŞ-

Boyalı başkanlığındaki komisyon, listenin belirlenmesinin ardından 2006 yılında bu kişilerin vergi kimlik numarası yoluyla bilgilerine girilerek, haklarında ne zaman, nerede, kim tarafından ve hangi amaçla sorgulama yapıldığını araştırdı.
Yapılan inceleme sonucunda Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulunun yanı sıra 70 ildeki çeşitli vergi dairelerinden söz konusu kişilerin bilgilerine defalarca girildiği ve haklarında mal varlığı ve vergi sorgulaması yapıldığı saptandı.
En fazla sorgulama yapılan kişiler arasında Başbakan Erdoğan da yer alırken, sadece Cumhurbaşkanı için 50 defa sisteme girildiği anlaşıldı.
Cumhurbaşkanı Sezer için sisteme giriş yapılan yerler arasında Kocaeli Körfez Vergi Dairesi (4 kez), Iğdır Vergi Dairesi (7 kez), Amasya-Merzifon Vergi Dairesi (2 kez), İstanbul-Üsküdar Vergi Dairesi (3 kez), Sivas-Kale Vergi Dairesi(4 kez), İstanbul-Kartal Vergi Dairesi (9 kez), Bursa-Yıldırım Vergi Dairesi (4 kez), Ankara-Ostim Vergi Dairesinin de (2 kez) olduğu ortaya çıktı.
Bu şekilde, Cumhurbaşkanına yönelik mükellefin işe başlama ve terk tarihleri, sicil detay bilgileri, her türlü mal edinimleri, ödediği motorlu taşıtlar vergisine kadar her türlü vergisel işlemleri ve vergi borcu olup olmadığı, herhangi bir cezai işlemi bulunup bulunmadığı gibi bilgiler sorgulandı.
Aynı işlemler, sorgulama yapılan diğer kişiler için de gerçekleştirildi.

-GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMALAR BAŞLADI-

Komisyon, incelemelerinin ardından 'ilk aşamada' Maliye Teftiş Kurulu Başmüfettişlerinden Hamza Kaçar ile Ankara-Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürü Cemal Kartal, Etimesgut Vergi Dairesi Müdürü Saim Demirel, Keçiören Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ali Adanır ile Teftiş Kurulundaki bir bilgisayar programcısını görevden uzaklaştırdı.
Özel Komisyon, bundan sonra sisteme giriş yapılan yerlere tek tek giderek, belirlenen kişiler için sisteme hangi amaçla giriş yapıldığını soruşturacak. Bu çerçevede kullanıcılarla tek tek görüşülecek.
Bundan sonraki incelemelere paralel, hukuka aykırı şekilde işlem yaptığı belirlenen diğer görevliler için de cezai işlemlere başvurulacak.
Bir Maliye yetkilisi, 'Burada kişi merak için bile olsa bu sorgulamayı yapamaz. Ancak araştırmamızda, kişilerle ilgili sorgulamaların ardından bir süre sonra bu konudaki haberlerin medyada yer aldığını tespit ettik. Örneğin Emin Çölaşan için 24 Nisan 2006'da Teftiş Kurulundan sisteme giriş yapılmış, daha sonra da bununla ilgili haberler medyada yer almış' açıklamasında bulundu.
Soruşturmalar sonucunda çok sayıda kişinin disiplin cezalarına çarptırılacağını belirten Maliye yetkilisi, TCK'nın 136. maddesi uyarınca 'Kişisel verileri ele geçirme ve yayma' suçu nedeniyle olaya karışan kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda da bulunulacağını bildirdi.
(Sürecek)
(TAL-MAB)
-DEVLETTE 'USULSÜZ SORGULAMA' DEPREMİ (2)
-MALİYE BAKANLIĞI:
-'BAZI KİŞİLERE İLİŞKİN BİLGİLERİN, HERHANGİ BİR
GÖREVLENDİRME OLMAKSIZIN SORGULANARAK, ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA
AKTARILDIĞI SAPTANDI'
-'BU AŞAMADA BİR MERKEZİ DENETİM ELEMANI, İKİ VERGİ DAİRESİ
MÜDÜRÜ VE BİR VERGİ DAİRESİ MÜDÜR YARDIMCISI İLE BİR BİLGİSAYAR
PROGRAMCISI, 23 OCAK 2007 TARİHİ İTİBARİYLE GÖREVLERİNDEN
UZAKLAŞTIRILMIŞTIR'

ANKARA (A.A) - 24.01.2007 - Maliye Bakanlığı, Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) kapsamında yer alan bilgilerin, 'görevlendirme olmaksızın sorgulanarak üçüncü şahıslara aktarıldığını' bildirdi.
Olaya ilişkin bu aşamada, bir merkezi denetim elemanı, iki vergi dairesi müdürü ve bir vergi dairesi müdür yardımcısı ile bir bilgisayar programcısının, 23 ocak 2007 itibariyle görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtildi.
Maliye Bakanlığı, 'Devletteki Usulsüz Sorgulama' olayı ile ilgili bir duyuruda bulundu.
Duyuruda, Maliye Teftiş Kurulu tarafından, Vergi Dairelerinde ve denetim birimlerinde kullanılmakta olan VEDOP sistem ve vergi güvenliğinin tespitine yönelik çalışmalar sırasında, herhangi bir görevlendirme olmaksızın bazı kişilere ilişkin bilgilerin sorgulanarak, üçüncü şahıslara aktarıldığının saptandığı ifade edilerek şöyle denildi:
'Bu tespitler çerçevesinde, Bakanlık Makamından alınan 11 Ocak 2007 gün ve 9 sayılı onay gereğince söz konusu çalışmaların kapsamı, devletin bazı üst düzey makamlarında görev alan (Cumhurbaşkanı, Başbakan, eski ve yeni Genelkurmay Başkanı, Ana Muhalefet Partisi Lideri, bazı Bakanlar, bazı Siyasi Parti Liderleri, üst düzey bürokratlar, bazı medya mensupları ve bunların bir kısım aile fertleri) kişilere ait kişisel verilerin Türkiye çapında, nedensiz olarak sorgulanıp, sorgulanmadığının tespitine yönelik olarak genişletilmiştir.
Yürütülmekte olan tahkikat çerçevesinde, bu aşamada bir merkezi denetim elemanı, iki vergi dairesi müdürü ve bir vergi dairesi müdür yardımcısı ve bir bilgisayar programcısı tahkik edilen fiil ve olayların ehemmiyeti göz önünde bulundurularak 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 20'inci maddesi uyarınca Bakanlık Makamından alınan izin çerçevesinde Devlet Memurları Kanununun 137'inci maddesi gereğince 23 Ocak 2007 tarihi itibariyle görevlerinden uzaklaştırılmıştır.'
Duyuruda, Vergi İdaresinin önemli projelerinden biri olan VEDOP vb. otomasyon sistemlerinin vergi giriş ve kullanım güvenliği ile ilgili olduğu kadar, görev, yetki ve sorumluluk düzeyi ne olursa olsun tüm kamu görevlileri ve vatandaşlara ait kişisel verilerin güvenliğini de ilgilendiren, tüm Türkiye çapında yürütülen söz konusu soruşturmanın safahatı konusunda, ilerleyen tarihlerde kamuoyuna gerekli bilgilerin sunulacağı kaydedildi.
(son)
(TAL-MAB)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FATİH'İN FERMANI OKUNUNCA PİŞMAN OLDU

EĞİTİM-İŞ'DEN, MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK'E KARNE

CHP, MALİYE BAKANI UNAKITAN'I İSTİFAYA ÇAĞIRDI
»  TÜSİAD'DAN BAHÇELİYE JET YANIT
»  TOLON PAŞA: "IRAK'A GİRİN"...
»  TÜRKİYE, F-35 SAVAŞ UÇAĞI PROJESİNE ORTAK OLUYOR
»  PKK KAMPLARI TOPÇU ATEŞİNE TUTULDU
»  MECLİS ŞİDDET KOMİSYONDA 'FAHİŞE' SORUSU
»  VELİ KÜÇÜK'TEN DERİN YORUMLAR...
»  BAŞBAKAN'A AÇILIŞ OYUNU!
»  BARZANİ:''PKK'DAN ALAMADIĞIMIZ BÖLGELER VAR''
»  ERMENİ CEMAATİNİN HRANT DİNK KAVGASI
»  DİNK CİNAYETİ İÇİN SİLAHLI TEŞEKKÜL
»  BAŞSAVCI:'CİNAYET ÖRGÜT İŞİ'
»  YASİN HAYAL'DEN İLGİNÇ İFADE
»  YÜKSEK SEÇİM KURULU'NA YENİ BAŞKAN
»  "ANKARA'DA YAĞMUR BOMBASI ÇALIŞMASI YOK"
»  MALİYE'DEKİ SKANDAL İLE İLGİLİ MÜTHİŞ AÇIKLAMA
»  GÜL:"301. MADDE'DE DEĞİŞİKLİK YAPILMALI"DEDİ
»  YASİN HAYAL ORHAN PAMUK'U UYARDI: AKILLI OLSUN
»  JANDARMA SAMAST'IN BELDESİNİ MEGAFONLA UYARDI
»  ERMENİ DİASPORASINI ETKİLEYEN KALABALIK
»  İNGİLTERE'DEKİ AFRİKALILAR
»  BU FOTOĞRAF ÇOK KONUŞULACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.