Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.203,630
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 32 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MASTER YAPMIŞ ÖĞRETMENE SINAVSIZ TERFİ...
MASTER YAPMIŞ ÖĞRETMENE SINAVSIZ TERFİ...
 
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlikte kariyer basamakları ile ilgili yönetmelik çalışmasını son aşamaya getirdi. Yönetmeliğe göre 123 bin öğretmenin uzman, 61 bin öğretmenin de başöğretmen olma şansı bulunuyor.
 
14.12.2004 - 07:29

Kariyer sınavını yılda bir defa merkezi sistemle ÖSYM yapacak. Yüksek lisanslı öğretmen, sınava girmeden uzman ya da başöğretmen olabilecek. "Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği" taslağı üzerinde eğitim sendikaları ile uzlaşan MEB, yönetmelik taslağına son şeklini veriyor. Ancak öğretmenlerin uzman veya başöğretmenliğe yükselmesini sağlayacak merkezi sınavda soruların hangi alanlardan seçileceğine ilişkin belirsizlik sürüyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlere branşlarına göre farklı soruların sorulmasını isterken, ÖSYM bakanlığa bu isteği gerçekleştirmenin mümkün olamayacağını bildirdi. Yönetmelik taslağında, kariyer sınavının yılda bir defa merkezi sistemle ve yazılı test şeklinde ÖSYM'ce yapılacağı bilgisi yer aldı. Sınav konularının Türkçe, Genel Kültür, Pedagojik Formasyon ve Milli Eğitim Mevzuatı içinden seçileceği belirtilirken, bu konuda son sözü Bakan Çelik söyleyecek. Kariyer sınavında 100 puan üzerinden en az 60 puan alanlar başarılı sayılacak. Sınavda başarılı olduğu halde MEB'in belirlediği kontenjana giremeyen öğretmenlerin puanları 3 sınav dönemi geçerli olacak.

Yüksek lisanslılara kolaylık

Bakanlığa bağlı toplam 619 bin 943 öğretmenden yüzde 20'sine karşılık gelen 123 bin 986 öğretmene uzmanlık, yüzde 10'una denk gelen 61 bin 994 öğretmene de başöğretmenlik şansı tanınacak. Kariyer basamaklarında yükselmek isteyen öğretmenlerin merkezi sınavda başarılı olmasının yanısıra, kıdem, hizmet içi eğitim, sicil ve etkinlik bakımından yeterli ölçütleri taşıması gerekecek. Kendi branşında ya da eğitim bilimleri alanında yüksek lisans eğitimi almış öğretmenler kariyer sınavına girmeden uzmanlık ya da başöğretmenlik için başvurabilecek. Masterli öğretmenlerin başvuruları değerlendirilirken, kıdem, hizmet içi eğitim, sicil, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler ölçüt alınacak. Yüksek lisanslı öğretmenlerden alanında en az 7 yıl hizmeti, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında en az 6 kredilik eğitimi olanlar uzmanlık başvurusunda bulunabilecek. Başöğretmenlik için ise en az 8 yıl hizmet gerekecek.

Uzmanlık için sekiz yıl kıdem lazım

Uzmanlık için başvuranlarda en az 8 yıl öğretmenlik yapma şartı aranacak. Yüksek lisansı olan veya KPDS dil sınavında 'C' düzeyinde belgesi olan öğretmende 7 yıl, doktoralı öğretmende 6 yıl kıdem yeterli sayılacak. Başöğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte 6 yıl çalışmış olanlar başvurabilecek. Yüksek lisans ve KPDS'de 'C' belgesi olanlarda 5 yıl, doktorası olanlarda 4 yıl çalışma şartı aranacak. Branşlarına göre uzman ya da başöğretmen kontenjanına girecek adayları belirleme yetkisi MEB'de olacak. Özel okullarda görev yapan öğretmenler de kariyer yapabilecek. Ancak bu öğretmenler Bakanlık kadrosundakiler için ayrılan kontenjanlara dahil edilmeyecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÖĞRETMEN ADAYLARINA FIRSAT!!

HAYDİ KIZLAR OKULA' KAMPANYASI...

SORUMLUSU SEN DEĞİL MİSİN ? MEB: ÖĞRENCİ YORUM YAPAMIYOR
»  HÜSEYİN ÇELİK'İN KURTLAR VADİSİ'NDEN RİCASI!!
»  AÇIK ÖĞRETİMDE ONLİNE DERS
»  SINIF GEÇME ZORLAŞTIRILDI...
»  SÜPER LİSELERE SINAVLA GİRİLECEK..
»  TÜRK ÖĞRENCİSİNE ULUSLARARASI 'ZAYIF' NOT!..
»  TÜRK ÖĞRENCİSİNE ZAYIF NOT !
»  LİSE GİRİŞ SINAVINA ÖSSMODELİ...
»  VAN'DA ORYANTAL KURSU...
»  ÖSS'YE BAŞVURU İÇİN SON HAFTA...
»  OKUL KANTİNLERİNE SIKI DENETİM...
»  SÖZLÜKTEKİ LAİKLİK TANIMINA BAKIN!!!
»  LİSELERE ALEVİLİK DERSİ KRİZİ...
»  ARINÇ, ÖĞRENCİ AFFI DOĞRU DEĞİL...
»  ÖĞRENCİ AFFI SUYA DÜŞÜYOR... YÖK AF İÇİN NASIL BİR GÖRÜŞ BİLDİRDİ !
»  BAŞBAKAN'IN AKLI İMAM HATİP'TE !
»  "ÖĞRETMENİM CANIM BENİM" BUGÜN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ... VE İŞTE ÖĞRETMENLERİMİZİN ACI TABLOSU
»  ÖĞRETMENE YAŞAM DERSİ...
»  ANADOLU LİSELERİNE GİRİŞ'E YENİ DÜZENLEME...
»  ÖSS MARATONU BAŞLIYOR...
»  ÖSS BAŞVURULARI BAŞLIYOR...
»  OKUL MÜDÜRLÜĞÜ SALTANATINA SON...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.