Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,9923
EURO
47,8243
IMKB
11.478,000
ALTIN
4.445,510
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MECLİS'TE DEPREM YARDIMLARI GERGİNLİĞİ
MECLİS TE DEPREM YARDIMLARI GERGİNLİĞİ
 
Son nüfus sayımına göre iki milletvekili çıkaran illerde milletvekili sayısının 1’e düşmesiyle ortaya çıkan sorunu gidermek üzere hazırlanan teklif, TBMM Anayasa Komisyonu’nda ele alınarak bir alt komisyona havale edildi.
 
13.5.2009 - 14:36
TBMM Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu başkanlığında toplanarak, AKP Bayburt Milletvekilleri Ülkü Gökalp Güney ve Fettani Battal’ın, bir sonraki genel seçimde TBMM’ye gönderilecek milletvekili sayısının 2 olarak korunmasını öngören yasa teklifini görüşmek üzere toplandı.

Komisyona katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin teklif ile ilgili bilgi verirken milletvekillerinin sorularına da yanıt verdi.

Ergin, son nüfus sayımına göre, 5 il'in milletvekili sayısının 2’den 1'e düştüğünü belirterek, bu illerin nüfus oranlarını da şöyle açıkladı:
“131 bin nüfusu ile Gümüşhane, 120 bin nüfusu ile Kilis, 112 bin nüfusu ile Ardahan, 86 bin nüfusu ile Tunceli ve 75 bin nüfusu ile Bayburt milletvekili sayısı 1’e düşen iller arasında yer alıyor. Ancak bu artım nüfus dağılımı ile Gümüşhane, Kilis, Ardahan ve Tunceli iki milletvekili sayısına ulaşıyor. Bayburt ise tek milletvekili ile kalıyor.”
Bu düzenlemenin büyük partiler için bir avantaj olmadığını dile getiren Ergin, tek milletvekili ile temsilin tam bir çoğunlukçu yaklaşımın temsilini sağlayacağı görüşünü savundu.

Temsilde adaletin sağlanması için teklifin mantıklı olduğunu ifade eden Bakan Ergin, Türk demokrasisi için yerinde bir düzenleme olacağını söyledi.

Teklifi hazırlayan AKP Bayburt Milletvekili Ülkü Gökalp Güney’de, bu değişikliğin siyasi amaçla hazırlanmadığını dile getirerek, son nüfus sayımının ardından Bayburt ilinin milletvekili sayısının 2’den 1'e düşmesiyle ortaya çıkan bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Söz konusu yasa teklifinin sadece Bayburt’u kapsamadığını belirten Güney, aynı durumda olan; ya da olacak illeri de kapsayacak şekilde hazırlandığını kaydetti.

Ergin de komisyon üyelerinin isteği doğrultusunda yasa teklifinin bir alt komisyonda değerlendirilmesi görüşlerine katıldı. Komisyon üyelerinin oy çoğunluğuyla yasa teklifi bir alt komisyona havale edildi.

-TARTIŞMALAR-
Komisyonda teklif üzerine görüş bildiren milletvekilleri konu dışına çıkınca kısa süreli bir tartışma yaşandı. Teklif üzerine söz alan MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, son yerel seçimlerde Hükümetin devlet kaynaklarını seferber ettiğini, devlet kurumlarının yaptığı sosyal yardımların seçim amaçlı kullanıldığı eleştirilerini getirdi. Valiliklerin yetkisinde olan sosyal yardımların AKP Genel Merkezinden verilen talimat doğrultusunda dağıtıldığı iddiasında bulundu.

Bunun üzerine söz alan AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu ve MHP’li milletvekillerinin doğruyu söylemediklerini dile getirdi. Bilen, 1999 depreminde dönemin (DSP-MHP-ANAP) koalisyonunu kast ederek, ilgili bakanların konut yapım projesinde, deprem bölgesinde olmayan yandaş belediyelere de imkan verildiğini söyledi.

Bilen’in iddiaları üzerine söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise, o dönem bakan olduğunu ve “Deprem konut projesi ve TOKİ” den sorumlu olduğunu hatırlatarak, bu ithamları kabul etmediğini söyledi.

Bal, sert bir ifadeyle, “Ben onurlu, haysiyetli ve şerefli bir insanım. Eğer biliyorsan açıklarsın. Bu iddiaları açıklamayan şerefsiz ve onursuzdur. Devletin gücü ve parası kullanılmamıştır. AKP’nin mitingleri Ocak ayında başladı. TOKİ’nin açılışları yapıldı. Ardından seçim mitingleri yapıldı. Devletin imkanları kullanıldı” dedi.

AKP’li Bilen de, iddialarına devam ederek, “Deprem zamanında iç ve dış yardımlardan toplanan 500 trilyon memur maaşları olarak ödendi. O dönem devletin imkanları deprem bölgesi yerine yandaş belediyelere dağıtıldı” diyerek yanıt verdi.

Bal da, “Burası Anayasa komisyonu. Aklına gelen her şeyi söylemek yerine, önce iddialarını araştır. Eğer bir usulsüzlük varsa AKP niye gereğini yapmadı” karşılığını verdi.

Bunun üzerine araya giren Burhan Kuzu tartışmanın daha fazla uzamamasını sağladı.

-TEKLİF NE GETİRİYOR-
Son nüfus sayımına göre, iki milletvekili çıkaran illerde milletvekili sayısının 1’e düşmesiyle ortaya çıkan sorunu gidermek üzere hazırlanan teklifle, Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörülüyor. Bu çerçevede; TBMM’de her ilin en az 2 milletvekili ile temsil edilmesinin sağlanmasını amaçlayan teklifle, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre YSK’nın yaptığı hesapla Bayburt’un 2 olan milletvekili sayısı 1’e düşüyor. Teklifle; 2011’de yapılacak seçimlere kadar nüfuslarındaki azalmaya bağlı olarak milletvekili sayısı 1’e düşecek tüm illeri kapsaması amaçlanıyor.
(ANKA)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YARGI İLE POLİS BİRBİRİNE GİRDİ!

FLAŞ.. ERDOĞAN:"SINIR KAPISI AÇILMAYACAK"

BEŞ BİN KİŞİYE TEFECİ İNCELEMESİ
»  AKP'NİN SÜRPRİZLİ ANAYASA PAKETİ HAZIR
»  İBRAHİM ŞAHİN, YİNE BUNAMA RAPORU ALDI
»  BAŞBAKANLIK'TAN, 'ÖRTÜLÜ ÖDENEK' SÜRPRİZİ
»  DERİN PKK OPERASYONLARI SÜRÜYOR
»  DEVLETİN ZİRVESİ, TRAFİK İÇİN KAMERA KARŞISINA GEÇİYOR
»  27 NİSAN'IN ŞİFRELERİ
»  "ALMAN SAVCIYA BİLE RÜŞVET TEKLİF ETTİLER"
»  AKMAN İÇİN KARAR SONRA VERİLECEK
»  KİMSE SOSYAL GÜVENLİK HAKKINI BİLMİYOR!
»  "POLİSLERİN ERGENEKON DEMESİ MANİDAR"
»  İŞTE RESMİ SEÇİM SONUÇLARI
»  TAŞ ATAN ÇOCUKLAR İÇİN 23 YIL HAPİS İSTENDİ
»  KÖYLÜLER ESKİ KÖY İSİMLERİNİ YENİDEN İSTİYOR
»  ALEVİ DERS KİTABI HAZIR
»  "BAYKAL, AYIRIMCI VE CİNSİYETÇİ BAKIŞ AÇISINA SAHİP"
»  ANKARA'DA PKK OPERASYONU
»  "TÜM TÜRKİYE'Yİ DİNLEMEYE İMKAN YOK"
»  İŞTE HÜKÜMETİN KÜRTÇE AÇILIMI
»  ŞOK İDDİA!"ADLİ TIPTA RAPORLAR DEĞİŞTİRİLDİ!"
»  AKAYDIN'IN ODASINDA BÖCEK OPERASYONU
»  "KAÇAK ELEKTRİK KULLANMAYIN" DİYENLERE BAK!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.