Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.203,630
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 32 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MECLİS AÇILIŞINDA GÜL'DEN AÇILIM MESAJLARI
MECLİS AÇILIŞINDA GÜL DEN AÇILIM MESAJLARI
 
Cumhurbaşkanı Gül, Meclis'te yaptığı açılış konuşmasında açılım vurgusu yaptı.
 
1.10.2009 - 15:30
Askerden DTP'ye zeytin dalı

DTP'yi protesto etmek için daha önceki yasama yılı açılışlarına katılmayan Genelkurmay bu yıl bu tavrında değişikliğe gitti.

Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları yeni yasama yılı için TBMM'de yapılacak açılış törenine katılmak üzere TBMM'ye geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni yasama yılı bugünkü açılış töreni ile başlıyor. Tören için Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ve Kuvvet Komutanları da Meclis'e geldi.

GÜL'DEN AÇILIM MESAJLARI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yasama yılı nedeniyle Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açılış konuşmasında demokrasi ve birlik vurgusu yaptı. Muhalefeti üstü kapalı eleştiren Gül, “Herkesi ilgilendiren siyasi meselelerde ‘partili’ olmakla ‘partizan’ olmak arasındaki çizgi kalın bir şekilde çizilmelidir” uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasından satırbaşları:

- Devletin temel nitelikleri ve üniter yapısı korunarak, devlet ve çeşitlilik arzeden etnik, dini, kültürel gruplar arasındaki ilişkilerin çağın ruhuna uygun bir biçimde geliştirilmesi amacına dönük bir tartışma sürecinden geçiyoruz. Bu süreç, millet olma bilincimizin güçlenmesine hizmet edecektir. Milletimizden gelen demokratik taleplerin doyurucu bir biçimde karşılanması devletin varoluş sebebidir. Anadolu'nun tüm tarihi mirasını korumak devletin Anayasal görevidir. Siyasi açıdan da birliğimizi ve dirliğimizi güçlendirecek bir yenilenmedir.

- Çağdaş demokrasiler, Anayasal demokrasilerdir; Anayasalar da toplumun çoğulcu yapısını ve temel hak ve hürriyetleri koruyacak biçimde düzenlenirler. İnsanlığın siyasi bilincinin bugün geldiği aşamada demokrasileri rakipsiz kılan, toplumsal ve siyasi farklılıkların bir arada yaşamasına en uygun vasatı sunma imkanıdır. Ancak, birlik fikrini koruyarak farklılıkları yönetme, modern demokrasilerin aynı zamanda en ciddi sınavıdır.

- Demokratik devlet, millet olmanın esası olan 'birlik' fikrini ve düzenini güçlü bir biçimde geleceğe taşırken, sosyal ve kültürel farklılıkları ortadan kaldıran değil, onları zenginlik olarak kabul edip geliştirilmesine imkan sağlayan devlettir. Demokratik devlet, farklı olanı tek bir kalıp içerisinde eritmez ve ötekileştirmez; her bir bireyi var olan değerleriyle birlikte koruması altına alır.

HERKESİN TEK TİP KALIPTA ERİMESİ


- Demokrasinin geliştirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı olma duygusunu ve milletimize aidiyet bilincini güçlendirmenin tek yoludur. Milletimizin mayasına olan sonsuz güvenim, bana, bu tartışmalar yoluyla daha güçlü bir devlete ve daha çağdaş bir demokrasiye sahip olma yolunda büyük umutlar veriyor.

- Farklılıkları ayrılık vesilesi görmenin de, birlik ve beraberlikten herkesin birbirinin aynı olduğu bir toplum yapısını anlamanın da bu çağda yeri yoktur. Doğal bir durum olan, etnik, dini ve kültürel farklılıkları, uç ayrılıkçı fikirlerin zemini haline getirenler çağın gerisinde duruyorlar demektir. Birlik ve beraberlikten herkesin tek tip bir kalıp içinde erimesini anlayanlar da, çağın ruhuna aykırı davranıyorlar demektir.

FARKLI NEHİRLER

- Birliğimiz ve dirliğimiz farklı nehirlerle beslenen ve güçlenen bir okyanus haline gelir. Kendi vatandaşlarını tek bir kalıp içinde erimeye zorlayan ülkelerin, en başta kendi birlik ve dirliklerine zarar verdikleri gibi, dünya sahnesinde de ciddiye alınmadıklarını görüyoruz. Etnisite ya da din adına kamplaşarak birlik fikrinden uzaklaşan toplumlar da büyük acılarla yüzleşmek zorunda kalıyorlar. Bunu görmek için fazla uzaklara da bakmaya gerek yoktur. Sınırlarımızın hemen ötesinde yaşananlar herkes için ibret vesilesi olmalıdır.

FARKLILIKLARDAN KORKAN DEVLET

- Yüzlerce yıllık bir tarihin ve devlet geleneğinin varisi olan bizler, farklılıklarımızın birlikte yaşadığımız uzun asırlar içerisinde birbirimize sağladığımız katkılar ve milli birliğimizi pekiştiren unsurlar olduğunu düşünmeliyiz. Farklılıklarından korkan bir devlet Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaşlığı yakalayamaz.

- En zor savaş ve yıkım şartları içerisinden, dipdiri bir şekilde vücuda gelen Cumhuriyetimiz, bu toprakları kendilerine vatan bilen farklı renklerin kendi çatısı altında ayrılmaz bir biçimde kaynaşmasıyla kurulmuştur.

- Büyük milletler, devlet ve kültürel farklılıklar ilişkisini tarihin çeşitli dönemlerinde tazeleyerek ve güncelleyerek yollarına devam etme yeteneği gösterenlerdir.

HÜKÜMETLERİN YÖNETİM YETKİSİ

- Demokrasilerde, hükümetler çoğunluğun iradesiyle kurulur ama hükümetlerin yönetim yetkisi sınırsız değildir. Hükümetler, hukukun üstünlüğüne bağlı kalarak hareket ederler; sayıca çok ya da az olmalarına bakılmaksızın tüm toplumsal kesimlerin ve tek tek bireylerin hakları da teminat altındadır.

PARTİLİ-PARTİZAN AYRIMI

- Devlet ve millet hayatının temel sorunlarında, gerçek uzlaşma kültürünün hakim olması geleceğe yön vermenin tek yolu. Herkesi ilgilendiren siyasi meselelerde "partili" olmakla "partizan" olmak arasındaki çizgi kalın bir şekilde çizilmeli.

MİLLİ GÜVENLİK ANLAYIŞINDA DEĞİŞİM

- Milli güvenlik, kuşkusuz güçlü bir orduyu zorunlu kılar. Türkiye'nin güçlü bir ordusu vardır. Ancak kapsam ve içerik değiştiren, dinamik milli güvenlik anlayışı sadece ordunun imkan ve kabiliyetleriyle sağlanan bir çerçeve olmayı aşmıştır. İmkan ve kabiliyetleri yüksek bir ordunun yanında, bir ülkedeki demokrasinin gelişmişliği, ekonominin sağlamlığı, entelektüel bakımdan ve her açıdan nitelikli insan gücü, enerjiye hakimiyeti veya ulaşabilirliği, her alandaki üretim faaliyetleri, Ar-Ge çalışmaları ve bilgi-teknoloji üretebilme yeteneği, bugünün dünyasında milli güvenliğin önemli unsurlarıdır.

TÜRK MİLLETİ KAVRAMI

- Büyük milletimiz, tek millet olma fikri ile farklılıklara saygı fikrini içiçe yaşatmaktadır. Devletimizin kurucu felsefesinin, Türk milleti kavramına esasta yüklediği içerik de budur. Bugün bunun siyaset ve devlet anlayışımıza da çağın gerektirdiği biçimde yansıması gerekir.

ÜLKENİN İÇİNİ KEMİREN SORUNLAR

- Kendi içinde güçlü bir mutabakatı sağlayamamış bir devletin, dünya sahnesinde güçlü olması düşünülemez. O nedenle Türkiye, kendi sorunlarını kendisi çözmek zorundadır. Bir ülkenin içini kemiren sorunlar varsa, bunlar kaçınılmaz olarak başka devletlerin müdahalesine açık alanların ortaya çıkmasına yol açar. Çünkü bugünün dünyasında sorunları başkalarından gizlemenin yolu yoktur; her şey açık bir şekilde dünyanın ve herkesin gözü önünde yaşanıyor. Kendi sorunlarını kendi iradeleriyle çözemeyen devletler, başkalarının istismarına açıktır. Siyasi aklı güçlü bir devlet buna izin vermez; sorunlarını başkalarına fırsat vermeden kendi iradesiyle çözer.

ŞEHİTLER

- Şehitlerimizin eşsiz fedakarlıkları ve gazilerimizin unutulmaz kahramanlıkları sayesinde Türkiye, birlik ve bütünlüğünü her şart altında koruyacağını dünyaya göstermiştir. Türkiye'nin bugüne kadar başarıyla sürdürdüğü terörle mücadele çizgisi, bugün yeni imkanları önümüze açmıştır. Bugün gelinen noktada ise Türkiye daha fazla şehitler vermeden, teröre daha fazla mali kaynak ve enerji harcamadan, terör sorununu geride bırakmaya yarayacak yeni yöntemleri devreye sokma kapasitesine ulaşmıştır.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERKEN SEÇİM OLSA AKP KAYBEDER

FLAŞ.. IMF BAŞKANINA AYAKKABILI PROTESTO

FLAŞ.. MAHKEME'DEN GENELKURMAY'A İKİNCİ KRİTİK ZORU
»  CİNDORUK: "GİZLİ TANIKLIK LAĞVEDİLMELİ"
»  HASTANE'DE ZAMLI KATILIM PAYI UYGULAMASI BAŞLADI
»  HÜKÜMETİN KÜRT AÇILIMINDA SON PERDE
»  DİKKAT! ELEKRTİK, BUGÜNDEN İTİBAREN ZAMLI!
»  CEM UZAN, TÜRKİYE'Yİ TERKETTİ!
»  BORÇ YÜZÜNDEN AFYON'DA BÖBREĞİNİ SATAN KÖY!
»  BAKAN'IN RÜYASI!
»  'NE MUTLU TÜRKÜM' DEDİRTMEK , ETNİK AYRIMCILIKMIŞ!
»  BAYKAL'DAN CUMHURBAŞKANLIĞI ÖNERİSİ!
»  AB İKİ YÜZLÜLÜĞÜ GİZLENEMEZ DURUMDA!
»  AKP’NİN İŞ KADINI! TSK'NIN ALBAYI!
»  AYAMAMA DERESİ SKANDALI!
»  ÇANKAYA'DAN GÖZALTI AÇIKLAMASI
»  ERDOĞAN'DAN YİNE ÇOK TARTIŞILACAK SÖZLER
»  YAPTIKLARI AÇIKLAMALAR ÖLÜM TEHDİDİ GETİRDİ
»  ERDOĞAN'A İZMİR'DE PROTESTO
»  ZAPSU İLE CEM UZAN PAZARLIĞI İDDİASI!
»  SAVCI KARARLI: TUĞLUK MAHKEMEYE GETİRİLECEK
»  ERDOĞAN'A KIZ TORUN GELDİ
»  BAKAN EKER'DEN DTP'YE DESTEK
»  "EKİM AYI BARIŞ DİPLOMASİSİ AYI OLACAK"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.