Meclis Genel Kurulu’nda, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere Türkiye İnsan Hakları Kurumunun kurulmasına ilişkin tasarı kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu’nda, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.
-YASANIN GETİRDİĞİ DÜZENLEMELER ŞÖYLE-
Kurum, insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak; işkence ve kötü muamele ile mücadele etmek; şikâyet ve başvuruları incelemek ve bunların sonuçlarını takip etmek; sorunların çözüme kavuşturulması doğrultusunda girişimlerde bulunmak; bu amaçla eğitim faaliyetlerini yürütmek; insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek amacıyla araştırma ve incelemeler yapmakla görevli ve yetkili olacak.
Kurum, Kuruma verilen inceleme, araştırma, ziyaret ve başvuruları inceleme görevi esnasında bir suçun işlendiğini öğrenmesi halinde, genel hükümlere göre işlem yapılabilmesi için gerekli gördüğünde ihbar veya şikâyette bulunabilecek.
-İNSAN HAKLARI KURULU-
İnsan Hakları Kurulu, Kurumun karar organı olarak görev yapacak. Kurul, biri Başkan, biri İkinci Başkan olmak üzere on bir üyeden oluşacak.
-İKİ ÜYE CUMHURBAŞKANI, YEDİ ÜYE BAKANLAR KURULU TARAFINDAN SEÇİLECEK-
İki üye insan hakları alanında temayüz etmiş kişiler arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek.
Yedi üye insan hakları alanında temayüz etmiş kişiler arasından Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek.
Bir üye üniversitelerin hukuk ve siyasal bilgiler fakültelerinde insan hakları alanında temayüz etmiş öğretim üyeleri arasından Yükseköğretim Kurulu tarafından seçilecek.
Bir üye en az 10 yıl avukatlık yapmış ve insan hakları alanında temayüz etmiş avukatlar arasından baro başkanları tarafından seçilecek. Kurum tarafından adayların bildirildiği tarihten itibaren on gün içinde Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından belirlenen yer ve zamanda baro başkanları tarafından seçim yapılacak. Her bir baro başkanının bir oy kullanabileceği bu seçimde, en fazla oy alan aday üye seçilmiş sayılacak.
Başkan ve İkinci Başkan, Kurul üyeleri tarafından seçilecek.
Başkan ve üyelerin görev süresi dört yıl olacak.
Süresi bitenler en fazla bir dönem daha yeniden seçilebilecek.
-KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ-
Kurul, kanunla verilen görevler kapsamında Kurumun faaliyet alanını ve görev önceliklerini belirleyecek. Kurumla ve Kurumun görev alanıyla ilgili düzenlemeler yapılmasına yönelik kararlar alacak.
-BAŞVURULAR-
İnsan hakları ihlalinden zarar gördüğü iddiasında bulunan her gerçek ve tüzel kişi kuruma başvurabilecek.
Başvurulara ilişkin usûl ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
-İNCELEME, ARAŞTIRMA VE ZİYARETLER-
Kuruma verilen inceleme, araştırma, ziyaret ve rapor hazırlama görevleri ile diğer görevler, İnsan Hakları uzman ve uzman yardımcıları ile diğer görevliler tarafından yapılacak. Bunlar, Başkanın yetkilendirmesi hâlinde, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile diğer gerçek ve tüzel kişilerden ilgili bilgi ve belgeleri istemeye, incelemeye ve bunların örneklerini almaya, ilgililerden yazılı ve sözlü bilgi almaya, özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin bulundukları yerleri ziyaret etmeye, buralarda inceleme yapmaya ve gerekli tutanakları düzenlemeye yetkili olacak. (ANKA