Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, tebliği yürürlükten kaldıran yeni tebliğ yayımlandı.
Yürürlükten kaldırılan tebliğ, çocuk sağlığı ve oyuncak güvenliği açısından risk taşıyan, çocukların erişebileceği ve çocuklar tarafından yutulabilecek şekil ve ebatta bir veya birden fazla sayıda mıknatıs veya mıknatıs bileşeni içeren veya bunlardan oluşan mıknatıslı oyuncakların riskini belirten bir uyarı taşımasını düzenliyordu.
Buna göre, mıknatıslı oyuncakların üzerinde bulunması gereken uyarıda şunların yazılması öngörülüyordu:
"Bu oyuncak mıknatıs veya mıknatıs bileşenleri içermektedir. Mıknatıslar insan vücudu içinde birbirine ya da metal bir objeye yapışarak ciddi veya ölümcül yaralanmalara sebebiyet verebilirler. Mıknatısların yutulması yahut solunum yoluna kaçması halinde acilen tıbbi yardıma başvurunuz."
Tebliğle uyarı ifadesi taşımayan mıknatıslı oyuncakların piyasaya sunulması yasaklanıyordu. Tebliğ Avrupa Birliği mevzuatına uyum kapsamında yayımlanmıştı.
Neden tehlikeli?
Birden fazla mıknatısın çocuk tarafından yutulması, mıknatısların etkileşmesi sonucu ölüme sebebiyet verebiliyor.
Birden fazla mıknatısın ya da bir mıknatıs ile metal parçasının aynı anda çocuk tarafından yutulmasının bağırsak düğümlenmesinden, ölüme kadar varabilen birçok sağlık problemine yol açabiliyor.
--------------------------------------------------------------------------------
9 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve 16 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlükten kaldırılan tebliğ
--------------------------------------------------------------------------------
Sağlık Bakanlığından:
MIKNATISLI OYUNCAKLARIN TAŞIMASI GEREKEN SAĞLIK VE GÜVENLİK RİSKLERİNİ GÖSTERİR UYARIYA DAİR TEBLİĞ
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, çocuk sağlığı ve oyuncak güvenliği açısından risk taşıyan, çocukların erişebileceği ve çocuklar tarafından yutulabilecek şekil ve ebatta bir veya birden fazla sayıda mıknatıs veya mıknatıs bileşeni içeren veya bunlardan oluşan mıknatıslı oyuncakların bu riski belirtir uyarı ile piyasaya arzının sağlanmasına, riski belirtir uyarı taşımayan mıknatıslı oyuncakların ise piyasaya arzının yasaklanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, çocuk sağlığı ve oyuncak güvenliği açısından risk taşıyan, çocukların erişebileceği ve çocuklar tarafından yutulabilecek şekil ve ebatta bir veya birden fazla sayıda mıknatıs veya mıknatıs bileşeni içeren veya bunlardan oluşan mıknatıslı oyuncakları kapsar.
Hukuki dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanuna, 13/12/1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesine ve 17/5/2002 tarihli ve 24758 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Oyuncaklar Hakkında Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Oyuncak: On dört yaşından küçük çocukların oyunlarında kullanılmak amacıyla tasarlanan ve imal edilen her türlü ürünleri ve oyun araç ve gereçlerini,
b) Mıknatıslı oyuncak: Bir ya da birden fazla yutulabilecek şekil ve ebatta mıknatıs veya mıknatıs bileşeni içeren veya bunlardan oluşan ve çocukların erişebileceği oyuncakları,
c) Yutulabilecek şekil ve ebat: EN 71-1+A4 Oyuncak Güvenliği-Bölüm 1: Mekanik ve Fiziksel Özellikler standardında tanımlanmış küçük parça silindirine tam olarak sığabilmeyi,
d) Çocukların erişebilirliği: Çocukların normal ya da öngörülebilir kullanımı sonucunda oyuncaktan kopabilecek ya da ayrılabilecek parçaların olmasını,
ifade eder.
Piyasaya arz
MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki mıknatıslı oyuncaklar aşağıda belirtilen uyarıları taşıyacak şekilde piyasaya arz edilmelidir.
a) “Uyarı! Bu oyuncak mıknatıs veya mıknatıs bileşenleri içermektedir. Mıknatıslar insan vücudu içinde birbirine ya da metal bir objeye yapışarak ciddi veya ölümcül yaralanmalara sebebiyet verebilirler. Mıknatısların yutulması yahut solunum yoluna kaçması halinde acilen tıbbi yardıma başvurunuz.” veya
b) Aynı içerikte yukarıda belirtilen ifadeye denk kolayca anlaşılabilecek bir uyarı olmalıdır.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen uyarılar büyük harflerle ve koyu renkte olacaktır.
(3) Uyarı ifadesi taşımayan mıknatıslı oyuncakların piyasaya arzı yasaktır.
Denetim
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki mıknatıslı oyuncakların piyasa gözetimi ve denetimi, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun, 17/1/2002 tarihli ve 24643 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış olan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik, 25/6/2007 tarihli ve 26563 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış olan Sağlık Bakanlığınca Yapılacak Piyasa Gözetimi ve Denetiminin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 17/5/2002 tarihli ve 24758 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Oyuncaklar Hakkında Yönetmeliğe göre Sağlık Bakanlığı tarafından yapılır.
Uyumlaştırılan Avrupa Birliği mevzuatı
MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ, 21/4/2008 tarihli 2008/329/EC Komisyon Kararı dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum kapsamında hazırlanmıştır.
Cezai müeyyideler
MADDE 8 – (1) Bu Tebliğin hükümlerine aykırı davranan veya faaliyet gösterenler hakkında 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ile fiilin mahiyeti ve niteliğine göre diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.
(CNNTURK.COM)