Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,2316
EURO
44,8561
IMKB
9.487,000
ALTIN
4.185,320
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 31 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
NÜKLEER SANTRAL İÇİN SON HAZIRLIKLAR YAPILIYOR
NÜKLEER SANTRAL İÇİN SON HAZIRLIKLAR YAPILIYOR
 
Nükleer santral ihalesinde tek teklif ve fiyat tartışılırken, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), santral kurulması için gereken son düzenlemeleri de yapıyor.
 
22.3.2009 - 00:15
 TAEK, bir sahada nükleer güç santrali kurulabilmesi için nükleer güvenliğe ilişkin olarak uyulması gereken esasları ve radyasyonun zararlı etkilerine karşı korunma için gereken önlemleri belirledi.
TAEK’in Yüksek Aktiviteli Kapalı Radyoaktif Kaynakların Ve Sahipsiz Kaynakların Kontrolü Yönetmeliği ile Nükleer Güç Santrali Sahalarına İlişkin Yönetmelik’i Resmi Gazete’de yayımlandı. İlk düzenleme ile kayıt altındaki yüksek aktiviteli kapalı radyoaktif kaynaklardan dolayı meydana gelebilecek iyonlaştırıcı radyasyonun zararlı etkilerine karşı çalışanların ve halkın korunması ve sahipsiz kaynakların kontrol altına alınması için idari ve teknik düzenlemelerin yapılmasını sağlandı.
İkinci düzenlemeye göre ise; bir yerin nükleer güç santral sahası olarak uygunluğunun değerlendirilmesinde şu noktalar dikkate alınacak:
-Önerilen yerde meydana gelebilecek doğal ve insan kaynaklı dış olayların etkileri.
-Santralden salınabilecek radyoaktif maddelerin bireylere veya çevreye taşınımını etkileyebilecek saha ve yer karakteristikleri.
-Acil durum önlemlerinin uygulanabilirliğini etkileyebilecek nüfus yoğunluğu ve dağılımına ilişkin bilgiler ile diğer yer karakteristikleri.

SANTRAL SÜREKLİ İZLENECEK
Nükleer güç santralinin güvenliğini etkileyebilecek tüm yer karakteristikleri ile santrale ait işletme durumları ve kaza koşullarının olası radyolojik etkilerine maruz kalabilecek bölgenin doğal çevre karakteristikleri araştırılacak ve değerlendirilecek. Bu karakteristiklerin hepsi santralin tüm ömrü boyunca izlenecek.
Önerilen nükleer santral yeri, doğal ve insan kaynaklı dış olaylar kapsamında güvenlik açısından önemli olabilecek bütün yer karakteristiklerini ortaya koyacak ayrıntıda araştırılacak.
Saha ve çevresindeki olası tüm doğal olaylar ile insan kaynaklı olay ve faaliyetler belirlenir ve santralin güvenli işletimi açısından değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda, doğal veya insan kaynaklı dış olaylar arasından önemli olanlar belirlenecek. Değerlendirme sırasında, mümkünse, santralin tüm ömrünü kapsayan bir zaman süresi için tahmin edilebilir değişimler de gözönüne alınacak.

AFETLERİN TARİH ÖNCESİNE BAKILACAK
Önemli doğal olaylar ile insan kaynaklı olay ve faaliyetlerin meydana gelmesi, sıklığı ve şiddetine ilişkin, tarih öncesi, tarihsel veya ölçüm aletleriyle kaydedilmiş tüm bilgi ve kayıtlar derlenecek ve bu bilgiler güvenilirlik, kesinlik ve bütünlük açısından analiz edilecek.
Santralin tasarımında dikkate alınacak önemli dış olaylarla bağlantılı tehlikeler belirlenecek, bu tehlikelerin türetilmesinde, tehlikelerin diğer çevre koşullarıyla kombinasyonunun etkileri de dikkate alınacak.
Nükleer güç santralinden salınabilecek radyoaktif maddelerin halka ve çevreye ulaşabileceği doğrudan veya dolaylı yollar değerlendirilecek.

HALKIN MARUZ KALMA DERECESİNE BAKILACAK
Saha ve tasarımın uygunluğu için, normal işletme sırasındaki radyoaktif salımlar vasıtasıyla halktan en yüksek doza maruz kalma potansiyeli olan kişilerin maruz kalacağı dozların radyasyondan korunmaya ilişkin mevzuatta belirlenen doz sınırlarını aşmadığı ve bu mevzuat gereklerinin karşılanabileceği gösterilecek. Aksi takdirde, önerilen santral için sahanın uygun olmadığına karar verilecek.
Acil durum planlama bölgesi, sınırında bulunan bir kişinin DEBK durumunda iki gün içerisinde etkin doz olarak 10 mSv’ten, tiroit dozu olarak da 100 mGy’den fazla doz almayacağı bölge olarak belirlenecek. Sahada birden çok ünite kurulması öngörüldüğü durumda her bir ünite için belirlenmiş acil durum planlama bölgelerini kapsayacak şekilde, santral için tek bir acil durum planlama bölgesi belirlenecek.
Önerilen santralin çevresinde bulunan tehlike oluşturma potansiyeline sahip tesisler ile faaliyetlerden kaynaklanabilecek olaylar belirlenerek değerlendirilecek. Bunların arasından gerçekleşme olasılığı yılda 7-10 veya daha büyük olan olaylar incelemeye alınacak. Etki mesafesi santrale ulaşarak tesiste radyolojik sonuçlara yol açabilecek olaylara karşı alınması gereken önlemler ile bunlara ilişkin tasarım parametreleri belirlenecek.

10 KİLOMETRE SINIRI
Önerilen santral sahasının içerisi de dahil olmak üzere önerilen santralden 10 km’lik mesafe içerisinde yer alan ve tehlike oluşturma potansiyeline sahip tüm tesis ve faaliyetler belirlenecek. Bundan daha uzak mesafedeki tesis ve faaliyetlerden, önerilen santralin güvenliği açısından önem taşıyabilecek olanlar da bu listeye dahil edilecek.
Tehlike oluşturma potansiyeline sahip tesis ve faaliyetler belirlenirken kimyasal tesisler, rafineriler, maden ve taşocağı işletmeleri, askeri tesisler, askeri tatbikatlar, hava, kara ve su taşımacılığı, liman, rıhtım, havaalanları gibi taşıma tesisleri, petrol ve gaz boru hatları, sondaj tesisleri, petrol kuyuları, gaz depolama tesisleri, elektromanyetik girişim ve Eddy akımları oluşturan tesisler, aynı sahadaki diğer üniteler ile üretilen, depolanan veya taşınan ürünleri veya malzemeleri santralin güvenliği açısından tehlike oluşturabilecek benzeri diğer tesis veya faaliyetler dikkate alınacak. ANKA


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKDENİZ SAHİL YOLUNUN 123 KM'Sİ ULAŞIMA AÇILDI

"VALİ MAKSADINI AŞTI"

JAMMER CİHAZLARININ KULLANIMINA SINIRLAMA
»  UÇAMAYAN ADAM SDÜTYODAN ATILDI
»  BAŞBAKAN'A "SORULARI YANITLA" ÇAĞRISI
»  PADİŞAH KESMEDİ "SON HALİFE" YAPTILAR
»  İŞTE GÖKÇEK'İ YALANLAYAN O GÖRÜNTÜLER
»  BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A 3 YENİ ÖNERİ
»  BAHÇELİ'NİN ETNİK ARİTMETİĞİ
»  AKP'Lİ VEKİL'DEN 'ÇAKMA' MESAJ
»  NEVRUZ ATEŞİNİ YAKAN AMERİKALI!
»  İKİNCİ OLGAÇ VAK'ASI
»  CHP, SEÇİM GECESİNE HAZIR
»  SGK'DAN EMEKLİYE BORÇ ŞOKU
»  YEREL SEÇİMLERE KILIÇDAROĞLU DAMGASINI VURDU
»  ERDOĞAN: "PKK SİLAH BIRAKIRSA..."
»  GÖKÇEK HAZİNE’YE 4 MİLYAR TL'Yİ AŞKIN BORCUNU ÖDEMEDİ
»  LİNCOLN, GALATASARAY DEFTERİNİ KAPATTI
»  CERRAH USULÜ CEZA!
»  KENAN EVREN'İ BİTİRECEK DEĞİŞİKLİK
»  "ARAGONES FİYASKO"
»  BUSH YÖNETİMİYLE ANKARA ARASINDAKİ SORUNU AÇIKLADI
»  BAŞSAVCILIK GÖKÇEK İÇİN SORUŞTURMA İZNİ İSTEDİ
»  GOOGLE'DE ADAY AVI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.