30 OKSİJEN TÜPÜ PATLADI
Türkiye’nin dikkatlerini Mısır’daki olaylarda can kaybı olup olmayacağına odakladığı saatlerde, Ankara’dan ardı ardına patlama haberleri geldi. Türkiye’nin en büyük sanayi merkezlerinden OSTİM Sanayi Bölgesi’nde terör saldırılarını andıran iş kazalarına sahne oldu. Sabah erken saatlerde, sondaj ve hidrolik makinaları üreten fabrikanın kaynakhane bölümünde meydana gelen şiddetli patlamada 6 işçi yaşamını yitirdi, 34 kişi yaralandı. Fabrikanın 2007’deki teftişten bu yana denetlenmediği ve işletme belgesinin bulunmadığı ortaya çıktı.
İlk patlamanın olduğu alanın iki sokak aşağısında bulunan İvedik Sanayi Bölgesi’ndeki atölyede akşam saatlerinde ikinci bir patlama meydana geldi.
‘BUNUN ADI CİNAYET’
Kısa süre öncesine kadar kapalı olduğu öğrenilen, torna atölyesi ruhsatı almasına rağmen tiner ve boya üretimi yapan atölyedeki patlama sonunda ilk belirlemelere göre 6 işçi öldü, çok sayıda işçi alevlerin arasında mahsur kaldı. Saatler ilerledikçe, ölü sayısının 13’ü aştığı iddiası ortaya atıldı.
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, patlamalar için, “Bunun adı cinayettir” derken, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, gerekli tedbirlerin alınmadığı iddiaları konusunda “Kimsenin yanına birşey bırakmayız” diye konuştu.
Ostim Sanayi Bölgesi’ndeki Mega Center İş Merkezi’nde faaliyet gösteren Özkanlar Grup’a ait sondaj ve hidrolik makinalar üreten fabrikada, dün saat 11.00 sıralarında şiddetli bir patlama meydana geldi. 4 katlı fabrika binasının üretim kısmının en alt katında bulunan kaynakhane bölümünde meydana gelen patlamaya, kaynak yapımında kullanılan oksijen tüplerinin neden olduğu ileri sürüldü. Bu bölümdeki 30’a yakın oksijen tüpünün aynı anda infilak ettiği iddia edildi.
Patlamanın ardından 4 katlı fabrikanın üretim kısmı tamamen kullanılamaz hale gelirken, binanın 3 katı ve cephe duvarı çöktü. Yaklaşık 50 kişinin çalıştığı fabrikada meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre Dursun Kavak, Necdet Ali Tanışman, Ali Yiğit, Satılmış Şimşek, Abdulkadir Kurt ve Bayram Sönmez yaşamını yitirdi. Enkazda olduğu sanılan Abdullah Karakülah ile Ahmet Özdemir adlı işçilerden ise geç saatlere kadar haber alınamadı.
Dördünün durumu ağır
Olayda, 34 işçi de yaralandı. Ankara’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan yaralı işçilerden 15’i taburcu edilirken, tedavileri süren 19 işçiden 4’ünün durumunun ağır olduğu bildirildi.
Sahibi fenalaştı
Özkanlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkan, çalışmaları izlediği sırada fenalaştı. Özkan’a ilk müdahale olay yerindeki ambulansta yapıldı.
İşçilerin feryadı:
‘CAYIR CAYIR YANIYORUZ!’
Daha ilk patlamanın şoku atlatılmadan ikinci patlama haberi geldi. En az 6 kişinin yaşamını yitirdiği diğer patlamada onlarca işçinin atölyede mahsur kaldığı ifade edildi. Ölü sayısı konusunda sürekli çelişkili bilgiler geldi
Ankara, OSTİM’de sabah saatlerinde meydana gelen patlamanın şokunu atlatamadan, 1 km mesafede bulunan İvedik Sanayi Bölgesi’ndeki bir işyerinde meydana gelen facia ile sarsıldı. Kesin olmayan bilgilere göre, en az 6 kişinin yaşamını yitirdiği ikinci patlamada, çok sayıda işçi, bodrum katta alevler içinde mahsur kaldı. Görgü tanıklarının anlatımına göre, saatler ilerledikçe, bodrum katına ulaşılamaması nedeniyle ölüme yaklaşan ve “Cayır cayır yanıyoruz” diye feryat eden işçiler yaşamını yitirdi.
Ölü sayısının geç saatlerde önce 10’a sonra 13’e yükseldiği iddia edildi. AKUT ve kurtarma ekipleri ise umut kesilen bodrum kattakilerle, sayının 20’ye yaklaşabileceğini ifade etti. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde ölü sayısı kesinleşmezken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, işyerinde solventten kaçak mazot üretilerek satıldığını belirtti ve organize sanayi bölgelerini eleştirdi.
LPG mi tiner tankı mı?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, OSTİM’de ilk patlamanın meydana geldiği bölgeyi incelemesinden yaklaşık 45 dakika sonra meydana gelen patlama, terör ve sabotaj kuşkusu yarattı. Patlama sesinin duyulmasının ardından, ilk patlamanın enkazında çalışan itfaiye araçları ve kurtarma ekipleri ikinci patlamanın meydana geldiği atölyeye geldi. İlk etapta 4 kişinin yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Patlamanın, atölyenin önünde duran bir aracın LPG tankının patlaması sonucu meydana geldiği iddia edildi. Ancak daha sonra patlamanın LPG’den kaynaklanmadığı, atölyedeki patlamanın etkisiyle bazı araçların LPG tankının infilak ettiği iddiası ortaya atıldı. İtfaiye yetkilileri, bu konunun daha sonra açıklığa kavuşacağını kaydetti.
Vali: İçeride 15 kişi var
Ankara Valisi Yüksel ise içeride 15’e yakın çalışanın olduğunu belirterek, “Doktorlar devamlı kendileriyle görüşüyor. Onları orada makul bir yerde tutmaya çalışıyor” dedi. 8 yaralıdan birinin durumunun ağır olduğunu söyleyen Yüksel, 6 kişinin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Yüksel, atölyenin kaçak olduğu iddialarının yinelenmesi üzerine, “Şu anda atölyenin durumunu tartışmanın anlamı bulunmamaktadır” diye konuştu.
KOL BACAK TOPLUYORUZ
Kurtarma ekipleri, dehşeti “Kol, bacak topluyoruz savaştan beter bir görüntü” şeklinde anlattı.
Kesme işlemi yapılırken oldu
Olay yerinde inceleme yapan Sanayi Bakanı Nihat Ergün, enkazın bazı bölgelerinin tehlikeli ve çökme ihtimalinin olduğunu belirterek, kurtarma ekiplerinin bu riskleri göz önünde bulundurarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı. Ergün, “Çalışma esnasında oksijen tüplerinin olduğu bölümde kesme işlemi yapılırken bir patlamanın olma ihtimali çok yüksek. Bunun üzerinde ağırlıklı olarak duruluyor” dedi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da üzücü bir durumla karşı karşıya kaldıklarını, işyeri sahibi Hasan Özkan’ı da yakından tanıdığını söyledi. Çağlayan, oksijen tüpleriyle çeliklerin kesildiği alanda, patlamanın meydana gelmiş olabileceğini bildirdi.