Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,9862
EURO
46,9765
IMKB
10.122,000
ALTIN
4.255,120
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
REFERANDUM'UN YILDIZI KENAN EVREN!
REFERANDUM UN YILDIZI  KENAN EVREN!
 
12 Eylül 1980 askeri darbesinin lideri 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ismi, hem Ak Parti gibi seçmenden “evet” oyu isteyenler, hem de “hayır” oyu isteyenler tarafından propaganda konuşmalarının ana motifi oldu
 
19.7.2010 - 07:53

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU/MİLLİYET

12 Eylül’de referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketi için yürütülen kampanyaların yıldızı, 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle yönetime el koyan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren oldu.
Evren’in ismi, hem, başta Ak Parti olmak üzere referandumda seçmenden “evet” demelerini isteyen partilerce, hem de başta CHP olmak üzere, seçmenlerden “hayır” demelerini talep eden partiler tarafından kullanılıyor. Tartışmalar, Evren’in mimarı olduğu 1982 Anayasası üzerinde yoğunlaşıyor.

‘Darbecilerle hesaplaşma’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 Temmuz’da, Trabzon’da yaptığı konuşmada, 12 Eylül askeri darbesini anımsatarak, “İnşallah 12 Eylül akşamı, 12 Eylül ürünü olan bu anayasa değişecek, yeni bir anayasa yürürlüğe girecektir” dedi. Erdoğan, 16 Temmuz‘da “12 Eylül darbesini yapan darbecilerin hesap vermelerine zemin hazırlamak için ‘evet’ diyoruz” diye konuştu.
Erdoğan, DP’nin 1950 seçiminde kullandığı “Yeter söz milletindir” afişine atıf yaptı.
Erdoğan, 17 Temmuz’da da “12 Eylül’de kaybeden evelallah darbeciler, çeteler, hukuk dışı örgütlenmeler olacak” diye konuştu.
Erdoğan, dün STK’ların kadın temsilcileriyle yaptığı toplantıda da anayasa değişikliğine neden “evet” denilmesi gerektiğini anlatırken, yine 12 Eylül darbesine atıf yaptı.
Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Ne gariptir ki darbecilerden en fazla zarar ziyan gördüğünü söyleyen MHP’dir, CHP’dir, BDP’dir ama Kenan Evren’den daha fazla darbe anayasasına sadakatle sahip çıkarak, ‘biz bu anayasaya dokundurtmayız’ propagandası yapacaklardır. Eminim Kenan Evren bu tutumlarından dolayı da son derece memnundur” dedi.
Bülent Arınç da “Yine bir 12 Eylül günü darbeci Kenan Evren ve arkadaşlarının işbaşına geldiği gün ‘evet’ oylarıyla süsleyecek” ifadesini kullandı.
Ak Parti’nin referandum için bastırdığı “40 soru-40 yanıt” adlı 99 sayfadan oluşan kitapçıkta, 12 Eylül darbesi ve Kenan Evren’e 11 kez atıf yapıldı.

CHP’de de Evren’li propaganda
AK Parti’nin bu tavrına karşılık, CHP de “hayır da hayır vardır” kampanyasını Kenan Evren ismini odak alarak yürütüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Bursa’da yaptığı konuşmada, “12 Eylül’de bir Kenan Paşa vardı, hatırlar mısınız? Hani genç fidanları asan Kenan Paşa. Onun anayasasının uzantısı olarak yeni bir anayasa değişikliği gelecek önünüze. Kenan Paşa’nın anayasasından farkı yok. Elimizden hakkımızı alacaklar” dedi.
Kılıçdaroğlu, 16 Temmuz’da Ankara Polatlı ve Eskişehir’de yaptığı konuşmalarda da Evren’e atıf yaparak, “Bir anayasa değişikliği halkın çıkarları için bir şey getirmiyorsa, demokrasi getirmiyorsa, Kenan Paşa’nın anayasasının bir uzantısıysa, o zaman 12 Eylül’de 12 Eylül anayasasına ‘hayır’ diyeceğiz” demişti.

MHP de 12 Eylül’e değiniyor
Diğer partiler de kampanyalarında sıkça Evren’e atıf yapıyor. Seçmenlerinden, referandumda “hayır” oyu kullanmalarını isteyen MHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici AK Parti’ye, “Neymiş efendim 12 Eylül’den hesap soracaklarmış. Kenan Evren’e hesap sorma hakkı sadece ve sadece bu işin çilesini çeken MHP’lilere ait bir haktır” yanıtını verdi.
BDP’nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da geçen hafta yaptığı konuşmada, “O gün AKP’ye ‘Ne Kenan Evren ne Tayyip Erdoğan anayasası, biz yeni anayasa istiyoruz’ denilecek” diye konuştu.
Referandumda “hayır” tarafında bulunan DP’den yapılan yazılı açıklamada da “Pakette, 12 Eylül zihniyetini yansıtan hususlar konu dahi edilmemiştir” ifadesini kullandı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"REFERANDUM, AKP'Yİ DİZGİNLEMEK İÇİN FIRSAT"

MHP AYDIN VALİSİ'NE PANKART HAZIRLIYOR

AKP YOLUN BAŞINDA KORSAN AFİŞ KULLANMAYA BAŞLADI
»  MHP'Lİ TOSKAY: REFERANDUMDAN 'HAYIR' ÇKARTACAĞIZ!
»  TATİLCİLERE DENİZDEN 'HAYIR' PROPOGANDASI
»  ERDOĞAN STK'LARLA BULUŞTU
»  RUS AJAN KIZIN BİR MARİFETİ DAHA
»  YÜKSEKOVA'DA HAİN SALDIRI
»  "BİR DAHA TELEKULAK HÜKÜMETİ OLMAYACAK"
»  YENİ SENARYOYU BÖYLE YAZDILAR
»  ÇIK O VİLLADAN KAYMAKAM BEY!
»  AKP-CHP KOALİSYONU OLUR MU?
»  MECLİS 23 TEMMUZ'DA TATİLE GİRECEK
»  MAHKEMELERE 'ALTERNATİF' GELİYOR
»  HADİS AÇILIMI
»  HERONLAR SURİYE'DE PKK AVLIYOR
»  'TÜRK GAZETECİLERİ BİZ ÖLDÜRDÜK'
»  ATATÜRK HANGİ TÜRKÜYÜ YASAKLATTI?
»  ANKARA'YA YENİ EMNİYET MÜDÜRÜ!
»  ''RECEP'İN AYAĞINI KAYDIRACAĞIM''
»  ''KURTULMUŞ AK PARTİ'YE, ERDOĞAN KÖŞK'E''
»  ''BEŞ DAKİKA ERKEN ÇIKANI YAKARIM'
»  "ERMENİSTAN SINIRININ AÇILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"
»  MHP'Lİ VURAL: "BAŞBAKAN TABANSIZ"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.