Edirne Gümrükler Başmüdürlüğü'nün Gümrük Müsteşarlığına gönderdiği raporda polisin yerleştirdiği gizli kameraların tesadüfen ortaya çıkarıldığı belirtildi. 8 Aralık 2005 tarihli rapora göre, operasyon, Cumhuriyet Savcılığı'nın bilgisinde mahkeme kararı ile gerçekleştirildi. 14 Kasım'da başlatılan operasyon, 7 Aralık'ta Kapıkule giriş sahasında muayene memurunun elindeki feneri sobaya tutması ile ortaya çıktı.
CAMİ İBADETE KAPATILDI
Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Halil Ekinci'nin imzaladığı tutanaklarda, gizli izleme için Kapıkule Camii'nin kullanıldığı şöyle anlatıldı: "Başmüdürlüğün İstihbarat Narkotik Şube Müdürlüğü'nde görevli şoför Halis Sağır mensuplarımıza 29.11.2005 tarihinde Kapıkule'de bulunan camiye bazı emniyet görevlilerince cihazlar getirilerek monte edildiğini cami imamı Harun Kezer'den duyduğunu söylemiş. Bunun üzerine, Başmüdür Yardımcısı Akif Sayan, imam Harun Kezer'i çağırdı. İmam bize 'Birkaç gün önce Edirne Müftüsü beni çağırarak, 'Sen birkaç gün camiye gitme, anahtarı da bana ver. Emniyet terörle ilgili bir çalışma yapacak dedi. Ben de üç-dört gün camiye gitmedim, cami kapatıldı' dedi."
ISITICILAR YERLEŞTİRİLDİ
Tutanaklarda, ısıtma cihazlarına yerleştirilen gizli kameraların nasıl yerleştirildiği de şöyle anlatılıyor: Buna göre, Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Kapıkule'deki polis peronlarına 'memurların soğuktan hasta olmalarını önlemek için' UFO tabir edilen ısıtıcıları taktırmak üzere iki kişi gönderdi. Gümrük Muhafaza Müdürü Raşit Serdengeçti, 'Ödeneğimiz yok' diye itiraz edince masrafların valilik tarafından karşılanacağı söylendi. Bunun üzerine 24 noktaya içinde gizli kameraların olduğu ısıtıcılar takıldı. Isıtıcıların içine yerleştirilen gizli kameraların ortaya çıkış öyküsü ise tutanaklara şöyle yansıdı: "02.12.2005 tarihinde Kapıkule giriş sahasında bulunan otobüs peronunda görevli Gümrük Muayene Memuru Gürcan Akkoç, elinde fenerle dolaşırken ısıtıcılardan gelen ışık yansımasından şüphelendi. Bunun üzerine ısıtıcılar söküldü ve sobanın kenarındaki perçin deliklerini boş olduğu, ancak bir adet perçin yuvasının dolu olduğu ve içinde bir mercek bulunduğu tespit edildi. Isıtıcıların sökülünce merceğin bir kameraya bağlı olduğu görüldü."
Tutanaklara göre Kapıkule'deki rüşvet operasyonunun perde arkası
1- Operasyon için Kapıkule Cami'si merkez olarak kullanıldı Edirne Müftülüğü cami imamına, "Teröristlere karşı bir operasyon var. caminin anahtarını bize ver camiye de gitme" talimatı verdi. Cami ilk 4 gün ibadete kapatıldı. Caminin üst katına kameralar yerleştirildi.
2- Edirne Valisi, Kapıkule'de polis peronlarına "memurların soğuktan hasta olmalarını önlemek için" ısıtıcıları taktırmak üzere iki kişi gönderdi. Gümrük Muhafaza Müdürü Raşit Serdengeçti, 'Ödeneğimiz yok' diye itiraz edince masrafların valilik tarafından karşılanacağı söylendi. Bunun üzerine, içinde gizli kameraların ve dinleme cihazlarının bulunduğu 24 adet ısıtıcı takıldı.
3- Isıtıcılara yerleştirilen gizli kameralar, Gümrük Muayene Memuru Gürcan Akkoç'un elindeki feneri ısıtıcıya tutunca meydana gelen yansımadan şüphelenmesiyle ortaya çıktı. Bu nedenle operasyon planlanandan daha önce sona erdi.
Stajyerlere 'rüşvet alma inceliğini' öğretmişler
Edirne Cumhuriyet Savcılığı Kapıkule'de elektrikli ısıtıcıların içine konan kameralarla elde edilen görüntülerin tekrar tekrar izlenerek en küçük ayrıntının bile değerlendirildiğini fade ettiler. Görüntülerde gümrükçülerin stajyer memurlara "rüşvet almanın inceliklerini" öğrettiklerini tespit eden yetkililer, rüşvet amacıyla pasaportların arasına konan paralara "conta" denildiğini kaydetti.
ARANANLAR SAVCILIKTA
Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki operasyonda izinli oldukları için kendilerine ulaşılamayan 7 gümrük muhafaza memurundan 5'i daha ifade vermek için Cumhuriyet Savcılığı'na geldi.
Bu kişilerin de elektrikli ısıtıcılara yerleştirilen gizli kamera görüntülerinden, kendilerine ait olanların izletilmesinin ardından, savcı tarafından ifadesi alınması bekleniyor.
Kaçakçılık operasyonunu değerlendiren Edirne Valisi Nusret Miroğlu ise, Edirne'de günlük kaçakçılık olduğunu söyledi.
Miroğlu, Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan yurda giriş yapanların yanlarında getirdikleri malları kentte sattıklarını belirtti.
Günübirlikçiler tarafından yapılan satışların önüne geçeceklerini anlatan Miroğlu, 'Edirne'de günlük kaçakçılık oluyor. Bunu Edirne'de herkes biliyor. Her gün kentte arabalarla gelerek, mazot, şeker, muz ve ceviz satıyorlar. Bunlar Kapıkule'den geçiyorlar' dedi.
Kapıkule'den geçenlere 'günübirlikçiler' dendiğini de belirten Miroğlu, 'bu arabaların hepsini tanıyoruz. Kapıkule'den geçiş yapan yolcuların sigara ve içki alma hakları var. Biz bunu normal geçiş yapanlara tanıyoruz. Bundan günübirlikçiler de yararlanıyor. Birlikçilerin olaylarına yükleneceğiz. Bunun için kamuoyunun desteğini istiyoruz" şeklinde konuştu.
GÜMRÜK VE POLİS MÜFETTİŞLERİ SORUŞTURMA BAŞLATI
Kapıkule Gümrük Kapısı’ndaki operasyon kapsamında, 5 gümrük müfettişi ile 3 polis başmüfettişinin de kendi kurum mensupları hakkında idari soruşturma başlattığı bildirildi.
Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bir süre önce Kapıkule Gümrük Kapısı’nda bulunan gümrüksüz satış mağaza sahipleri ve yöneticileri hakkında "örgüt kurarak teşekkül halinde içki ve sigara kaçakçılığı" yapma suçundan işlem yapıldı. Bu kapsamda mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 35 kişi tutuklandı. Bu soruşturmanın takibi sırasında Kapıkule Gümrük sahası içinde bazı gümrük mensupları ile emniyet mensuplarının da bu suçlara karıştıkları yönünde bilgiler elde edilmesi üzerine bu konuda da yeni bir proje çalışması yürütüldüğü belirtildi.
Açıklamada, olayın delillendirilmesi amacıyla ilgili hakimlikten iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması ile teknik araçlarla izleme hususunda karar alınarak gümrük sahasında elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, suç işlediği şüphesi bulunan kişilerin tespit edilerek 22 Aralık 2005 tarihinde yapılan operasyon ile 52 gümrük görevlisi ile 28 Emniyet görevlisinin adli makamlara sevk edildiği bildirildi.
Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan sorgulamalardan sonra 8 gümrük görevlisi ile 9 Emniyet görevlisinin serbest bırakıldığı ifade edilen açıklamada, tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 19 Emniyet görevlisi ile 44 gümrük görevlisinin tutuklanmasına karar verildiği, operasyon sırasında görevde olmayan 8 gümrük görevlisi hakkında ise yakalama emri çıkarıldığı kaydedildi.
Açıklamada, "Başsavcılığımızın devam ettiği Kapıkule Gümrük Kapısı’ndaki operasyonun hazırlık soruşturmasının yanı sıra 5 gümrük müfettişi ile 3 polis başmüfettişi de kurumları mensupları hakkında idari soruşturmaya başladı. Olayla ilgili soruşturmaya devam ediliyor" denildi.
3 GÜMRÜK MUHAFAZA MEMURU ARANIYOR
Bu arada, edinilen bilgiye göre, gizli kamera görüntülerinin izlenmesinin sürdüğü ve soruşturma kapsamında 1 gümrük muhafaza memuru hakkında daha işlem başlatıldığı ve olayın seyrine göre yeni gözaltına alınmaların da olabileceği belirtildi.
Hakkında işlem başlatılan 5 gümrük muhafaza memurunun savcı tarafından ifadesi alınmaya başladı.
Gümrük muhafaza memurlarından adliyede ifadesi alındığı sırada firar eden E.T. hakkında gıyabi tutuklama kararı verildiği ve gümrük muhafaza memurlarından aranan 3’üne ise hala ulaşılamadığı bildirildi.