Rize Valisi Zekeriya Şarbak, kent merkezindeki Gülbahar, Portakallık ve İsmetpaşa mahallelerinde bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle son 5 günde bin 67 kişinin hastaneye başvurduğunu söyledi.
Vali Şarbak, şikayetler üzerine uzmanlardan oluşan ekibin yerinde inceleme yaptığını ve alınan numunelerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi tarafından analiz edildiğini açıkladı.
Şebeke suyunda norovirüs tespit edildiğini ifade eden Şarbak, “Bu üç mahallenin ortak su kaynağının olması ve etken Norovirüsün de suyla bulaştığının bilinmesi nedeniyle salgının kaynağının su olduğu düşünülmektedir” dedi.
Norovirüs nedeniyle ortaya çıkan gastroenteritenin, klinik olarak bulantı, kusma ve ishal gibi belirtileri olduğunu anlatan Şarbak, “Bu hastalıkta hastaların çoğu hafif şikayetlerle hastalığı ayakta geçirir. Yatarak tedavi edilenlerin oranı oldukça düşüktür. Çocuklarda, yaşlılarda ve ciddi hastalığı olanlarda ağır klinik tablolara neden olabilir. Hastalık 3-4 günde kendiliğinden veya tedavi desteğiyle iyileşir. Korunmada kullanılan etkin bir aşı yoktur” diye konuştu.
SU DEPOSU KAPATILDI
Rize Valisi, vatandaşlara kapalı pet şişe su tüketmelerini ve şebeke sularını kaynatarak tüketmelerini önerdi. Vali Şarbak, “Hastalar hijyene çok dikkat etmeli, sebze ve meyveleri, çiğ gıdaları iyice yıkadıktan sonra tüketmeleri gerekir” dedi.
Gülbahar, Portakallık ve İsmetpaşa mahallelerine su verilen Hamzabey Su Deposu kapatıldı, depo temizleniyor. Mahallelerdeki okullarla ilgili toplantı yapılacak. Okullara farklı kaynaklardan su verilecek.
Rotaviruslardan sonra, akut infantil gastroenteritin ikinci en önemli sebebi noroviruslardır.
Küçük çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olan norovirusün mide bulantısı, kusma ve ishale neden olduğu, ateşi çok artırmadığı bilinmekte. En son Almanya’da görülen norovirus salgınında, virusun 16 bin 800 kişiye bulaştığı, 3 kişinin ise virus nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.
Hamburg kentinde Ocak ayının ilk haftalarında yaklaşık 470 kişinin, ülkenin güneyindeki Bavyera eyaletinde 500, kuzeybatıdaki Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde de 3 bin 400 kişinin virusle enfekte olduğu bildirildi. Almanya Robert Koch Enstitüsü’nün Başkanı Reinhard Kurth, Focus dergisine yaptığı açıklamada, kış boyunca yaklaşık 1 milyon kişinin virüsü kapmış olabileceğini bildirmiştir. Kalabalık mekanlarda virüsün çok kolay bulaştığına dikkat çeken uzmanlar, virusten korunmak için hijyene önem verilmesi gerektiğini bildiriyor (medicalnewstoday.com).
Norovirusler nelerdir?
Noroviruslar daha önceleri “Norwalk-like viruslar” olarak bilinen ve caliciviruslar olarak adlandırılan bir virus grubunun üyeleridir. Bu virusle enfeksiyon, dünya çapında viral gastroenterit hastalıkların major sebebidir. Norovirusla infeksiyon mide ve bağırsakları etkileyerek gastroenterit ya da “mide gribi” olarak adlandırılan hastalığa yol açar. Ayrıca, norovirusların gastrointestinal hastalıklara sebep olabilecek bakteri ve parazitlerle de ilişkisi yoktur.
Caliciviridae ailesinde insanlarda gastroenterite neden olan iki genus Norwalk-like viruslar (NLV) ve sapporo-like viruslar (SLV) bulunur. Norwalk like virus, insanlarda gastroenterit sebebi olarak tanınan ilk virustur. Daha sonraları caliciviridae ailesinin diğer üyeleri tanınmış ve bu ailenin üyeleri NLV, “Small Round-Structured Viruses” (SRSV) veya salgının olduğu yere göre verilen isimlerle tanımlanmıştır. Yakın zamanlarda NLV grubu, Norovirus ve SLV grubu ise Sapovirus olarak isimlendirilmiştir.
Norovirus, yaklaşık 27 nm büyüklüğünde bir RNA virusudur. Kapsidi ikosahedral yapıdadır. Virusun yüzeyinde 32 adet kupa şeklinde çöküntüler bulunur. Norovirus genomu pozitif polariteli tek sarmallı RNA’dır ve 7,6 kb uzunluğundadır. Ayrıca 3 adet ORF’ları (Open Reading Frame) vardır. ORF1; RNA bağımlı RNA polimeraz ve helikaz gibi yapısal olmayan proteinleri kodlar. ORF2; major kapsid proteini (VP1) veORF3 ise minor kapsid proteinini (VP2) kodlar.
Norovirus ve sapoviruslar çok fazla genetik varyasyonlar gösterirler. Genetik farklılıklara en çok viral RNA rekombinasyonları neden olur. Ayrıca virusun RNA bağımlı RNA polimeraz enziminin RNA sentezi sırasında hata yapmaya eğilimli olması da bu farklılıkların meydana gelmesinde rol oynar ve böylece yeni suşlar ortaya çıkar.
Norovirusun yayılımı nasıldır?
Noroviruslar, infekte insanların gaita ya da kusmuklarında bulunurlar. İnsanlar şu yollarla virusla enfekte olabilirler:
·Norovirusla kontamine yiyecek ya da içecekleri tüketerek;
·Norovirusla kontamine yüzey ya da objelere dokunup, ellerini ağızlarına sürerek;
·Hastalık semptomları gösteren kişilerle direkt kontakt kurarak (örneğin, hastalıklı kişilerin bakımını yaparak, ya da yiyeceklerini paylaşarak, ya da aynı kaptan yiyerek).
Yiyecek, içecek ve formitler(mobilya, parmaklıklar, halılar, kapılar gibi yüzeyler) çok çabuk noroviruslarla kontamine olabilirler, çünkü virus çok küçüktür ve infeksiyon dozu da çok azdır(bir insanı hasta etmek için 100 norovirus parçacığından azı yeterlidir). Kontaminasyon, kontamine ellerle veya gaita ya da kusmuk bulaşmış çalışma yüzeyleriyle direkt temasla veya kusmuktan yayılan küçücük bir damlacığın hava yoluyla yiyecek, su ve yüzeylere taşınmasıyla gerçekleşebilir. Buna rağmen virus, insan vücudu dışında çoğalamaz. Yiyecek, su ve yüzeylerin kontaminasyonu hastalığa yol açar.
Bazı yiyecekler bir restorana veya markete ulaştırılmadan önce norovirusla kontamine olabilir. Birçok salgına, kontamine sularda yetişen kabuklu deniz hayvanlarının tüketimi sebep olmuştur. Salatalar ve donmuş meyveler gibi diğer ürünler de kaynakta kontamine olabilirler.