Gönüllü sağlık gözlemcilerinin hasta ve yakınlarının sağlık hizmeti alırken, yaşadığı sorunları Sağlık İl Müdürlüklerine rapor edeceğini belirten Bakan Akdağ, ilköğretim eğitimi almış 25 yaşın üzerinde 5-10 bin gönüllüyü bir sınavdan geçirerek eğitim vereceklerini söyledi. Bakan Akdağ, "Bu çalışma vatandaşın gözünden meseleye yaklaşacağımız bir araç olacak" dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Temmuz'da katılacağı AKP 3'üncü Olağan Kongresi öncesinde hazırlıklar için bugün (Perşembe) saat 10.30'da THY uçağıyla Erzurum'a geldi. Beraberinde AKP Erzurum Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık, Saadettin Aydın ve İbrahim Kavaz ile Vali Sami Bulut'u makamında ziyaret eden Bakan Akdağ, burada gazetecilere bir açıklama yaptı. Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenen İsveç'teki Sağlık Bakanları toplantısına katıldığını anımsatan Bakan Akdağ, domuz gribi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirdi. Domuz gribi aşısının teminiyle ilgili bazı firmalarla görüştüklerini dile getiren Bakan Akdağ, Ekim ya da Kasım ayına kadar yetiştirilmesini bekledikleri aşıları öncelikle riskli gruplara yapacaklarını söyledi.
"GÖNÜLLÜ SAĞLIK GÖZLEMCİLERİ İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRACAK" '
Sağlıkta Dönüşüm Projesi' kapsamında yıl sonuna kadar 'gönüllü sağlık gözlemcisi' uygulamasına geçeceklerini ifade eden Bakan Akdağ, gözlemcilerin hasta ve yakınlarının sağlık hizmeti alırken karşılaştıkları sorunları rapor edeceğini belirtti. Gönüllü sağlık gözlemcilerinin resmi bir konumları olmayacağının altını çizen Bakan Akdağ, "İlköğretim eğitimi almış, 25 yaşın üzerindeki gönüllü vatandaşlarımızı bir sınavdan geçirerek eğiteceğiz. Gönüllülerimizin doğrudan sisteme müdahale eden veya bir cezanın verilmesine karışmayacaklar. Ancak gerek sağlık çalışanlarının gerekse hasta ve yakınlarının aldıkları sağlık hizmeti seyri içinde bir zorlukla karşılaşmasına şahit olduklarında, bunları Sağlık Müdürlüklerine rapor edecekler. Bu çalışma vatandaşın gözünden meseleye yaklaşacağımız yeni bir araç olacak ve işimizi daha da kolaylaştıracak. Bunun yanında vatandaşlarımız Alo 184 hattımızdandan günün 24 saati yararlanabilirler. Sağlık hizmeti alırken herhangi bir sıkıntı ile karşılaşan vatandaşlarımız bu hat üzerinden rahatça bizlere ulaşabilir" diye konuştu.
ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİNİ ANLATTI, HEMŞİRELERE "KAHRAMAN" DEDİ
Bakan Akdağ, Türkiye'de yaşanan anne ve bebek ölümlerine de değinerek, bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarını ileri sürdü. Türkiye'de yaşanan hızlı iyileşmeden dolayı UNİCEF'in bir teşekkür plaketi verdiğini anımsatan Bakan Akdağ, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşanan bebek ölümleri sonrasında hemşireler hakkında açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ı isim vermeden eleştirdi. Bakan Akdağ, şunları söyledi: "1998 yılında anne ölümlerinin oranı 100 binde 70 idi. Bebek ölümleri ise binde 43. 2009 yılının ilk altı ay rakamlarına göre ise Türkiye'de her 100 bin anneden 15-16'sı, her bin bebekten de 13.5 -14'ü hayatını kaybetti. Her iki rakamı da 10'ların altına çekme gibi bir hedefimiz var. Şu anda ulaştığımız hedefler en gelişmiş, en zengin ülkelerin hedeflerine yaklaşmış durumda. Elbette bu başarı çok önemlidir. Ama burada en büyük başarı hakkı sağlık çalışanlarıdır. Bu noktada değerli hemşirelerimizin, ebelerimizin çok önemli bir rolü var. Hemşirelerimizi, ebelerimizi, diğer sağlık çalışanlarımızı zaman zaman insafsızca, mesnetsizce suçlayanların bu ifadelerden kaçınması gerekir. Onları ön yargılı olarak rencide edecek şekilde suçlamayalım. Herkes hata yapabilir, cezalarını da çekerler. Ama onlar sağlıkta dönüşümün kahramanıdırlar." Bakan Akdağ daha sonra Vali Sami Bulut ve bazı daire müdürleriyle birlikte basına kapalı olarak bir toplantı yaptı.