Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8312
EURO
44,0492
IMKB
9.465,000
ALTIN
4.134,320
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SGK'DAN MİLYONLARCA ÇALIŞANA İYİ HABER
SGK DAN MİLYONLARCA ÇALIŞANA İYİ HABER
 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), meslek kodu uygulamasına geçiyor. Örneğin aynı işyerinde çalışan bulaşıkçı asgari ücretten gösterilirken aşçı daha yüksekten gösterilecek. İkisi de asgariden gösterilmek istenirse sistem bunu kabul etmeyecek.
 
12.5.2011 - 09:20

ÇOĞU İŞYERİ ASGARİ ÜCRETTEN ÖDÜYOR

Zaman'daki habere göre, Türkiye'de 10 milyon 400 bin çalışandan yaklaşık 4,5 milyonunun SSK primi asgari ücret üzerinden yatıyor. Çoğu kişi, iş hayatının tamamında asgari ücretten çalışmış gibi gösteriliyor. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) prim kaybı her yıl milyarlarca lirayı buluyor. Çalışan açısından ise primi düşük yatırıldığı için alacağı emekli maaşı son derece düşük oluyor. 

İŞTEN AYRILDIĞINDA KIDEM TAZMİNATI DA YÜKSEK OLACAK

İşten ayrılması durumunda da düşük kıdem tazminatına razı olmak zorunda kalıyor. Bu durumun önüne geçmek için önemli bir adım atan SGK, meslek kodu uygulamasına geçiyor. Buna göre, her mesleğin bir kodu olacak ve kurum artık sigorta kaydı ile birlikte meslek kodlarını da girecek. Uygulama ile birlikte farklı statülerde çalışanlar için aynı ücret gösterilemeyecek, sistem otomatik olarak kabul etmeyecek. Örneğin aynı işyerinde çalışan aşçı ile bulaşıkçının ikisi de asgari ücretten gösterilemeyecek. Bulaşıkçı en düşük ücret olan asgari ücretten gösterilirken aşçı için mecburen daha yüksek bir ücret gösterilecek. Asgari ücret gösterilmek istense de sistem bunu kabul etmeyecek.

MESLEĞİNE GÖRE PRİM YATACAK

Türkiye iki tür kayıt dışılıkla mücadele ediyor. Birincisi çalışanların hiçbir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmadan istihdam edilmesi. Bu oran TÜİK'e göre yüzde 43. Buna göre yaklaşık 9 milyon 300 bin kişi sigortasız çalıştırılıyor. Bu kişilerden devlet sosyal güvenlik primi ve vergi alamıyor. Sadece bu kişiler nedeniyle kurumun prim kaybı 26 milyar lira civarında. Kayıt dışılığın ikinci şekli ise kişilerin sosyal güvenliğe kayıtlı olmasına rağmen SGK'ya gerçek maaşlarının altında bildirilmesi. Çalışanların önemli bir kısmı en alt düzey olan asgari ücretten gösteriliyor. Toplam çalışanların yaklaşık yüzde 44'ünün primi asgari ücretten ödeniyor. Ancak bu kişilerin gerçek maaşı, asgari ücretin üzerinde. Bu yolla hem devlet hem de çalışan ciddi şekilde kayba uğruyor.

'KAYIT İÇİNDE KAYIT DIŞILIK' DARBE DİYECEK

'Kayıt içindeki kayıt dışılık' olarak ifade edilen bu duruma savaş açan SGK'nın yeni uygulaması özellikle orta düzey çalışanları sevindirecek. Yeni uygulama ile beyaz yakalılar ile orta düzey çalışanların asgari ücretten bildirilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Düzenleme ile hem yatırılan prim her yıl yükseltilecek hem de nitelikli personel asgari ücretten gösterilemeyecek. Örneğin artık bir mühendisin maaşı, asgari ücretten bildirilemeyecek. Ya da bir işyerinde çalışan tekniker ile mühendis için aynı primin bildirilmesi önlenecek.

Kaynak : http://www.internethaber.com/milyonlarca-calisana-iyi-haber-346409h.htm?interstitial=true#ixzz1MD8sXpba



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ŞİFRENİN GÜNAHI, İKTİDARIN BOYNUNA!

BAHÇELİ, FETULLAH GÜLEN'İ TÜRKİYE'YE ÇAĞIRDI!

LİBYA'DAN KAÇIŞ FACİASI, 600 KİŞİ ÖLDÜ
»  CARİ AÇIK REKOR KIRDI!
»  ŞIRNAK'TA POLİSEVİ'NE SALDIRI 1 ŞEHİT!
»  DEVLET BAHÇELİ: KISACASI DEVLET YOK!
»  BAHÇELİ'DEN PÜSKEVİT AÇIKLAMASI!
»  ALİ DEMİR HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ!
»  ''GÖK KUBBE KİMİN BAŞINA YIKILACAK GÖRECEKSİN''
»  KILIÇDAROĞLU'NUN İDDİASINA BAKAN YAZICI YANIT VERDİ
»  ESKİ ÖSYM BAŞKANI KILIÇDAROLU'NUN İDDİASI İÇİN NE DEDİ?
»  FLAŞ.. TUNCELİ'DE PKK İLE SİDDETLİ ÇATIŞMA!
»  "İSPATLAMAZSAM SİYASETİ BIRAKIRIM"
»  ERDOĞAN, İSTANBUL'A KURULACAK 2 YENİ ŞEHİR'İ AÇIKLADI!
»  ERDOĞAN'I DURDURUP İŞ İSTEDİ!
»  HAVAALANINDA KADINLARA BEKARET TESTİ!
»  ''NE YİYİP İÇECEĞİZ, ZEHİRLENECEĞİZ''
»  O MAİL BİR BAKAN'DAN
»  MHP'DEN FATMA GÜL'ÜN SUÇU NE? DİZİSİNE REKLAM
»  BAYKAL, DEMİREL'E SAHİP ÇIKTI
»  ARINÇ: BİZİM İÇİMİZDE YARAMAZ ADAM YOK!
»  "3 DİL BİLİYORUM AMA İŞSİZİM"!
»  AKP'Lİ KUZU'YA SAADET PROTESTOSU!
»  IRAK'TA BOMBALI SALDIRI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.