İtalyan ‘Temiz Elleri’nin mimarı efsane savcı Di Pietro, telefon dinlemelerini kanıt olarak kullanmanın engellenmesinin ‘Suçluları Ferrari’ye bindirip, savcıları at arabasına mahkum etmek’ olacağını söyledi.
İtalya'daki gladyoyu temizleyen Temiz Eller operasyonunun efsane savcısı Antonio Di Pietro, son günlerin tartışma konusu, ‘yasal telefon dinlemelerinin delil sayılmaması’yla ilgili dikkat çekici uyarılarda bulundu. Savcıların yaptıkları soruşturmalarda telefon kayıtlarının vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Di Pietro, ‘Telefon kayıtlarının delil olmaktan çıkarılması ‘suçluların Ferrari’ye bindirilip, savcıların at arabasına hatta yaya kalmaya mahkum edilmesi’ anlamına gelir’ dedi.
SAVCILAR DOKTOR GİBİDİR
2009 AP seçimlerine hazırlanan ve Brüksel’de Liberal Demokrat grubun davetlisi olarak Temiz Toplum konulu mesajlar veren İtalyan savcı Di Pietro, star’a Ergenekon terör örgütü operasyonunu ve son tartışmaları değerlendirdi. ‘Bu tür soruşturmalar, toplumun röntgenini çekmek gibidir’ diyen Di Pietro, ‘Savcılar toplumun varolan bir hastalığını araştırır bir anlamda toplumda açığa çıkmamış hastalıkların doktorluğunu yaparlar. İyileştirmeye çalışırlar’ dedi.
CERRAH’IN ELİNDEKİ BIÇAK
Savcıların araştırdığı siyasetçilerin ve devlet kademelerindeki etkili kişilerin bir türlü iyileşmek istemeyeceklerini anlatan Antonio Di Pietro ‘Bilirler ki, bu hastalık tedavi olunduğu zaman elimine edilecekler, silinecekler. Bu tür soruşturmalarda, telefon kayıtları ‘bir ameliyathanede cerrahın elindeki malzeme’ kadar önemlidir’ diye konuştu.
ÇOK BÜYÜK HATA OLUR
Di Pietro şöyle devam etti: ‘Savcıların elinden telefon kayıtlarını almak çok büyük bir hatadır. Suçluların altına Ferrari verip, savcıları at arabasına hatta yaya kalmaya mahkum etmiş olursunuz. Suçlular hergün, yeni yöntemler arayarak, kanıtları gizlemeye ve suç işlemeye devam etmek isterler. Telefon dinleme kayıtlarının yayınlanmasına engel olmak gerekir. Özel hayata saygı gösterilmelidir. Ama savcılar, elinden makası ve ameliyat malzemeleri alınmıs cerrahlar galine getirilmemelidir.’
Soruşturmayaparlamenter denetim şart
Gladyo tipi örgütlenmelerle mücadele ederken, parlamenter kontrolün de olması gerektiğini vurgulayan di Pietro ‘İtalya’da istihbarat kuruluşlarının çok üzt düzey temsilcilerinden terör suçuyla yargılanan ve suç örgütü kuranlar oldu. Demokrasilerde devletin kendisini şiddete karşı koruma amacıyla istihbarat örgütüne ihtiyacı vardır ama bunun üzerinde parlamento komisyonu kontrolü gerekir’ dedi. (star)