Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.001,330
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SİLAHLARA ERGENEKON AYARI
SİLAHLARA ERGENEKON AYARI
 
Hükümet tarafından hazırlanan ve Meclis Başkanlığı’na sunulan tasarıyla; “Silahları sınıflandırarak silahlar ile bunların mühimmatı, aksam, parça ve aksesuarlarının ithali, üretimi, satışı, satın alınması, imhası, edinimi, taşınması, bulundurulması, nakli, bunların her türlü izin ve kayıt işlemlerine dair esas ve usuller ile bunlara aykırılık halinde uygulanacak yaptırımlar” yeniden düzenleniyor. -Ateşli Silahlar Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikle ruhsatsız arbalet (Tatar yayı) kelebek bıçağı ve elektroşok cihazı taşıyanlar, bulunduranlar ya da nakledenlere hapis cezası verilecek. Yivsiz tüfeklerin üretim izni yetkisi, İçişleri Bakanlığın’dan alınarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığına devrediliyor. Adli sicil kaydı bulunanlara silah ruhsatı verilmezken, yeni düzenleme ile hafif suç işleyenler için bu hükmün uygulanmaması sağlanıyor.
 
3.7.2009 - 07:35
Silahların kullanımından üretimine kadar bir dizi yenilik getiren Kanun Tasarısı Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 24 maddeden oluşan tasarıyla; silahların üretimi, kullanımı, satışı, ithal edilişi, imha edilişi gibi bir dizi uygulama yeniden düzenleniyor.Silahlara yeni düzenleme geliyor. Tasarıyla; “Silahları sınıflandırarak silahlar ile bunların mühimmatı, aksam, parça ve aksesuarlarının ithali, üretimi, satışı, satın alınması, imhası, edinimi, taşınması, bulundurulması, nakli, bunların her türlü izin ve kayıt işlemlerine dair esas ve usuller ile bunlara aykırılık halinde uygulanacak yaptırımlar” yeniden düzenleniyor.

Tasarıda, silah çeşitleri ve kullanım şekilleri ve hangi alan ve kuruluşlarda kullanılacağı da ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

Antika silah, devlet adamlarına verilen hediye silahlar, askeri silahlar, ateşli silahlar, demirbaş gibi silahların nerede nasıl ve ne amaçlı kullanıldığına dikkat çekilen tasarıda; ruhsatlı ve ruhsatlı silah kullanımı da yeniden düzenleniyor.

-ÜCRETLİ SİLAH EĞİTİMİ-
Tasarıda, her türlü silah ruhsatı alan kişinin iki aylık eğitimden geçirilmesi de zorunlu hale geliyor. Bu amaçla açılacak eğitim merkezlerinde uzmanlar tarafından ücretli olarak silah kullanma ile ilgili dersler verilecek.

Ruhsatsız silah yakalatan kişilere verilen hapis ve para cezaları iki katına çıkarılacak ve para cezalarına çevrilmeyecek.

-SPORCULARA SİLAH VERİLECEK-
Gerekli şartları taşıyan sporcuların ve spor federasyonlarının, sporda kullanılmak üzere silah ithal edebilmelerine olanak sağlanıyor. Atış poligonlarına ruhsat verme işlemi İçişleri Bakanlığı’ndan alınarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nce yapılacak.

Tasarıyla; ateşli silahların bulundurulması ve taşınması sınırlandırılarak sahiplerine ağır sorumluluklar da getiriliyor. Halen 21 olan silah ruhsatı başvuru yaşı 25’e yükseltiliyor. Ayrıca eğitim düzeyi de, talep eden kişinin ruhsat almasında belirleyici rol oynayacak. Savunma amaçlı silah alımlarında, ruhsat talep eden kişinin başından geçen adli olay ve tehdit gibi faktörler değerlendirilerek, doğru olup olmadığı tespit edilecek.

-ÖZEL AMAÇLI SİLAH ALIMI KALDIRILIYOR-
Yeni düzenlemeyle; merak, hobi ve koleksiyon gibi amaçlarla kimseye silah ruhsatı artık verilmeyecek. Silah ruhsatı alma kriterlerine sahip kişiler, düzenli aralıklarla testten geçirilecek. Silah ruhsatı sahiplerinin düzenle eğitim ve kurslara katılması zorunlu olacak ve katılmayanın ruhsatı iptal edilecek.

Silahların ruhsatlandırılmaları esnasındaki şartlara da yeni ağır yaptırımlar geliyor. Bu çerçevede; silahları satın alan ve kullananlara ait bilgiler de İçişleri Bakanlığı bünyesinde merkezi bir veri bankasında saklanacak. Gerçek silah görüntüsünü taklit eden, oyuncak silahların kamuya açık alanlarda taşınması da yasak olacak.

Silah ruhsatları eski sistemde olduğu gibi bulundurma, taşıma, kamu görevlisi taşıma ruhsatı ve yivli av tüfeği ruhsatı olarak dört sınıfa ayrılacak. Ancak kamu görevlisi taşıma ruhsatları eski sistemde olduğu gibi kamu görevlilerinin bağlı bulunduğu kurumlar tarafından değil, İçişleri Bakanlığı tarafından verilecek.

-JANDARMA’NIN YETKİSİ ELİNDEN ALINIYOR-
Jandarma Genel Komutanlığı’nca emekli mensuplarına verilen silah ruhsatı uygulaması kaldırılıyor. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından verilen ve sayıları milyondan fazla olan yivli ve yivsiz av tüfekleri konusuna da böylece kontrol getirilmiş olacak. Yasayla Jandarma Genel Komutanlığı’nın yivli ve yivsiz av tüfekleri konusundaki yetkileri de İçişleri Bakanlığı’nı devredilecek. Av silahlarında ruhsatı verme yetkisi valilere verilecek.

Tasarıda silahlar sınıflandırılıyor. Bu çerçevede; ateşsiz silahlar ile saldırı veya savunma silahı olabilecek aletlerle ilgili düzenlemeler de değişiyor. Bu çerçevede; belirli şartları taşıyan kişilerin imal, ithal, satış yapabileceği veya edinebileceği ve ruhsatlandırılabilecek silahlar birinci kategoride kanunda belirtilen haller dışında hiçbir şekilde imali, ithali, satışı ve edinimi mümkün olmayan askeri amaçlı silahlar ikinci kategori, ateşli silah olmamasına rağmen imali, ithali, satışı ve edinimi yasak aletler üçüncü kategori, imali, ithali, satışı ve edinimi yasak olmamasına karşın genel güvenlik itibarıyla taşınması ve nakli belirli bir usule tabi olması gereken aletler ise dördüncü kategori olarak sınıflandırıldı.

-KULLANIMI YASAK, ÜRETİMİ SERBEST-
Tasarıda. bazı maddelerin gerekçelerinde şu görüşlere dikkat çekiliyor:
“Askeri veya otomatik olarak atış yapabilen veya görünümü itibarıyla bu silahları andıran silahların bireysel olarak sivil kişiler üzerinde bulunması kamu güvenliği açısından sakınca doğurabileceğinden üretimi, mevcut düzenlemelerde olduğu gibi yasaklanmaktadır. Ancak, yerli sanayinin gelişimine katkıda bulunulabilmesi ve yapacakları yatırımların engellenmemesi için ihraç amacıyla ve ayrıca güvenlik kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması bakımından, üretiminin yapılabilmesine imkân sağlanmıştır.”
Yüksek atış gücüne sahip silahlar ile şarjör veya haznesi onbeşten fazla fişek alabilen silahların edinimi, taşınması ve bulundurulması genel güvenlik ve asayiş bakımından sakıncalı ve yasak olması nedeniyle, bu silahlarda kullanılabilecek onbeş fişekten fazla alabilen şarjörlerin üretimi yasaklanıyor.

Havalı silahların, ses ve gaz fişeği atabilen silahlarda olduğu gibi, ateşli silahlardan kolayca ayrılmasını sağlayacak şekilde işaretlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Düzenleme; ateşli silahların ithali belirli bir usule bağlanmış ve gerekli şartları haiz olmayanlar açısından ithalde yasaklama getirilmiştir. Bu usul belirlenirken mevcut sistem korunmuş ve günün şartlarına göre yeniden düzenleniyor.

Mevcut sisteme göre, silah ruhsatı talebinde bulunan kişinin sağlık şartlarının elverişli olup olmadığı hususunda sağlık kurulu raporu istenmekte iken, kişilerin ve sağlık kuruluşlarının işgücü ve zaman kaybının önüne geçilebilmesi için tek hekim tarafından verilen rapor yeterli görülüyor.

İç güvenliğin sağlanması için yürütülen operasyonlar nedeniyle yaralanan görevlilerin bundan kaynaklanan fiziki sağlık problemleri nedeniyle silah ruhsatı alamama yönündeki mağduriyetlerinin giderilebilmesi amacıyla gerekli düzenlemelerin yapılması öngörülüyor.

-SİLAHLARA ERGENEKON AYARI-
Silah ruhsatı alma şartlarını kaybeden kişilerin ruhsatlarının iptal edilmesi ve üzerinde ruhsat hakkı kalmayan bu silahını durumu uygun üçüncü kişilere devredebilmesi ve bu işlemler yapılırken silahın yetkisiz kişilerin elinde bulunmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Kanuni süre içinde devredilmeyen silahların gereksiz yere süresiz bir şekilde muhafaza altında tutulmasının önüne geçilmesi için düzenleme yapılıyor. Silah ruhsatı almasına engel teşkil edebilecek bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturması devam eden kişilerin silah taşıma veya bulundurmaları genel güvenlik veya toplumun huzuru açısından sakıncalı olabileceğinden, bu kişilerin silahlarının tedbiren muhafaza altına alınması öngörülüyor.

-ARMAĞAN SİLAHLAR-
Armağan, hatıra ve antika silahların ruhsatlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar da yeniden belirleniyor.

Üst düzey kamu görevlileri ile silahlı görev yapan kamu görevlilerinin ölümleri halinde sahibi bulundukları silahların, hatıra silah olarak intikal etmesi amaçlanıyor.

Silah taşıma izni bulunmayan kişilerin ruhsatlı silahlarını nerelerde bulundurabileceklerinin belirlenmesi ve bu yerlerin değiştirilmek istenmesi halinde usulün nasıl olacağı hükme bağlanarak silah naklinin idarenin bilgisi dâhilinde gerçekleşmesi amaçlanıyor.

Kimlerin silah taşıyabileceği, taşınmasına izin verilmeyen silahların ne şekilde nakledilebileceği ile silahla girilemeyecek yerler belirleniyor.

Mevcut düzenlemede silah taşıma, bulundurma ve yivsiz tüfek ruhsatları ayrı ayrı olmalarına rağmen yapılan düzenlemeyle silah ruhsatı teke indirilmiştir. Taşıma izni ve bulundurma izni belirli silahlar için ve belirli kişilere tanınan ayrı ayrı yetkiler olarak düzenleniyor. Buna göre, tabanca cinsinden silahlar için taşıma ve bulundurma yetkisi ruhsatta ayrı ayrı belirtilmesi gerekirken, tüfekler için böyle bir ayrıma gerek duyulmamış, verilen ruhsatların taşımaya da yetki vermesi ancak bu tür silahların meskûn mahallerde taşınmasının belirli bir usul dahilinde olması amaçlanıyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABDULLAH GÜL CHP İLE TÜRBAN PAZARLIĞI YAPMIŞ!

GENÇ VEKİLLERİN TAZMİNAT HAREKATI YAŞLILARA TAKILDI

PKK'DA TECAVÜZ REZALETİ
»  KİRALIK İŞÇİ DÖNEMİ BAŞLIYOR!
»  BEŞLİ ZİRVE'DE ÜÇLÜ RAPOR KARARI
»  18 SAATT JET TAHLİYE
»  BAYKAL'IN IRAK ZİYARETİ RAMAZAN SONRASI
»  ERDOĞAN,KIRKPINAR'A DA EL ATTI
»  BAYKAL'DAN TAHLİYE YORUMU
»  AZERBAYCAN'DAN TÜRKİYE'YE GÖZ DAĞI
»  ERGENEKON'DA TOP MERMİSİ ŞAŞKINLIĞI
»  BELÇİKA, HOLLANDA'DAN HAPİSHANE KİRALADI
»  FLAŞ..! FLAŞ.. ALBAY DURSUN ÇİÇEK SERBEST BIRAKILDI
»  BİLAL ERDOĞAN BİRLİĞİNE TESLİM OLDU
»  "SAVAŞ VE OPERASYONLARLA KÜRT HALKI BİTİRİLEMEZ"
»  MHP'Lİ VURAL'DAN MGK DEĞERLENDİRMESİ
»  INTERPOL'ÜN BİR NUMARASI CEM GARİPOĞLU
»  YAZICIOĞLU KAZASINDA ŞOK İDDİA
»  BEREN'İN YENİ AŞKI
»  BELÇİKA HOLLANDA'DA HAPİSHANE KİRALADI
»  ERUYGUR'A KARDEŞİNİN ÖLDÜĞÜNÜ SÖYLEMEDİLER
»  CEP TELEFONUNA GELEN MESAJLARA DİKKAT
»  BAKAN YILDIRIM'DAN İSTANBUL'LULARA UYARI
»  AKDENİZ'TE KORKUTAN DEPREM
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.