TAHRAN - İran polisinin "seçim sonuçlarının protesto edileceği eylemlere müsamaha gösterilmeyecek" açıklaması yapmasına rağmen reformcular, sokaklara çıktı.
Reformcu aday Musavi'nin çağrı yapmamasına rağmen, yandaşları Tahran Üniversitesi yakınlarında toplandı.
Polis, birkaç bin kişilik gruba gözyaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Musevi yandaşlarının Tahran'ın güneyinde Ahmedinejad'ı destekleyenlerin merkezini ateşe vermesi üzerine de taraflar arasında çatışma çıktı.
"ŞEHİT OLMAYA HAZIRIM"
Anayasayı Koruyucular Konseyi’ne gönderdiği mektubunda, seçimde hile yapılmasının aylar öncesinde planlandığını iddia eden reformcu aday Musevi, son açıklamasında da, gözaltına alınması durumunda grev başlatacağını belirtti.
Musavi, davasında ısrarlı olduğunu ve yolundan dönmeyeceğini belirtirterek, "Şehitliğe hazırım" şeklinde konuştu.
Öte yandan, Musavi'nin seçimin iptal edilmesi isteğini görüşen Konsey, yaptığı toplantının ardından oyların rastgele seçilmiş yüzde 10'luk kısmının yeniden sayılmasına karar verdi.
HUMEYNİ'NİN MEZARINA SALDIRI GİRİŞİMİ
Tahran sokaklarındaki olaylar öncesi, bomba yüklü araçla İran İslam Cumhuriyetinin kurucusu Ayetullah Humeyni’nin mezarının bulunduğu alana girmek isteyen bir kişi, son anda güvenlik güçleri tarafından fark edildi.
Bunun üzerine araçtan inerek mezarın olduğu tarafa doğru koşan saldırgan, mezara ulaşamadan üzerindeki bombayı patlattı.
Olayda saldırgan ölürken, mezarı ziyaret etmekte olan birkaç kişi yaralandı.
ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKMEN
Tahran'daki olayları NTV'ye değerlendiren Eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen, ülkedeki rejimin uzun süre devam etme şansının kalmadığını ifade etti.
Seçimlerin yenilenmesi konusunda, "Böyle bir ihtimal olduğunu düşünmüyorum. Bu aynı zamanda teslimiyet anlamına gelecektir. Yani rejim, 'sokağa teslim olduk' şeklinde algılanacağını düşünüyor" diyen Türkmen, "Şah'ın devrildiği günlerde de bu tür olaylar yaşanmıştı. Ancak o gün ile bugün arasında büyük bir fark var. O zaman İran ordusu Şah'a sadık kalmamıştı. Mollalar, bundan ders çıkardığı için kendilerine bağlı bir yapı oluşturdular. Neredeyse milli ordu kadar güçlü bir muhafız gücü yarattılar. Mutlaka sokakta hakimiyeti sağlayacaklardır. Bu süre zarfında ne kadar kan dökülür onu kestirmek oldukça zor" şeklinde konuştu.
TÜRKMEN: REJİM SARSILMAYA BAŞLADI
Olaya bir de rejim açısından bakmak gerektiğini belirten Türkmen, "Bu rejimin uzun süre daha devam etme ihtimali zayıf. Tabi ki 1-2 seneden bahsetmiyorum ama 10-15 sene içinde rejim sarsılacaktır. Yetişen yeni kuşaklar, küreselleşen dünya, içe kapanıklığı geride bırakan bir İran var artık. Bu hareketin bir başlangıç olduğunu söylemek mümkün ama bu uzun bir süreç olacak" ifadelerini kullandı.
"Bu olaylar bekleniyordu. Özellikle kadınlarda bugünkü rejime bir isyan var" diyen Türkmen sözlerini şöyle tamamladı: "Burada bir çelişki de var. Bu rejim kadınlara okuma yazma imkanını artırdı. Kadınlar da daha liberal oldu. Dikkat ederseniz bizdeki gibi türban takmıyorlar; saçları gözüküyor. Bu kafa tutma sembolü olmaya başladı. İran'ın eğitimli bir gençliği, birikimli insanları ve bunlara dışarıdan büyük bir destek var..."