Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,0278
EURO
44,2828
IMKB
9.482,000
ALTIN
4.177,830
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TOPBAŞ'A SAYIŞTAY ŞOKU!
TOPBAŞ A SAYIŞTAY ŞOKU!
 
'Belediye 11 milyon 547 bin TL’lik zarara uğratıldı'
 
29.1.2009 - 18:45
Göz ‘boyama’da zarar

Sayıştay denetçileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yasaya aykırı biçimde kent genelinde köprü, alt ve üçgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım onarım ve boyanması işini arttırarak kamunun zarara uğratıldığını vurguladı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Sayıştay, Kadir Topbaş yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelindeki köprü, alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işinde 11 milyon 547 bin 841 TL’lik “kamu zararı” saptadı. Belediyenin sözleşmeye esas proje kapsamında olmayan işlerinin Kamu İhale Sözleşmeleri Yasası hükümlerine aykırı biçimde arttırıldığı vurgulandı.

Sayıştay denetçileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ihalelerindeki ödeme emirleri ve belgelerini inceledi. Yapılan çalışma sonunda, İstanbul genelindeki köprü, alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işinde “iş artışı için gereken şartları taşımadığı halde iş artışına gidildiği, bazı iş kalemlerine revize birim fiyat uygulanmadığı”nın tespit edildiği vurgulandı.

8 kez iş arttırıldı

Kamu İhale Sözleşmeleri Yasası’nı anımsatan Sayıştay, belediyeden açıklama isterken zarara ilişkin şu belirlemeleri yaptı:

“İstanbul genelindeki köprü alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işi 23 Aralık 2004 tarihinde 47 milyon 921 bin 369 YTL bedelle İSTON AŞ’ye ihale edilmiştir. Söz konusu işle ilgili olarak 2007 yılı sonuna kadar 8 defa iş artışına gidilmiş ve mukayeseli keşifte işin toplam bedeli 57 milyon 487 bin 252 TL’ye ulaşarak yüzde 20’ye yakın oranda iş artışı olmuştur. Ancak artışa konu iş kalemleri incelendiğinde, tüz solüsyonu (1.5 milyon TL), kon konveyörü (2 milyon 487 TL), panel tel çit yapımı (1 milyon 320 bin TL), fiziki engel yapımı (945 bin TL) , gibi köprü, alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işleri ile ilgisi bulunmayan ve sözleşmeye esas proje kapsamında olmayan işler dahil edilerek yasa hükmüne aykırı iş artışı yapılmıştır. Bu itibarla İstanbul genelindeki köprü alt ve üstgeçitler ile yaya korkuluklarının bakım, onarım, yapım ve boyanması işinde şartları oluşmadığı halde iş artışına gidilmesi neticesinde 11 milyon 287 bin 742 YTL kamu zararına sebebiyet verilmesinin izahı....”

Yapılan incelemede, iş kalemi miktarının da değiştiği belirlendi. İş kalemlerindeki artış miktarının sözleşmede yer alan miktarların yüzde 20’sini ve artış tutarının sözleşme bedelinin yüzde 1’ini geçtiği halde revize birim fiyatı uygulanmadığına işaret eden Sayıştay, “Oysa sözleşme hükümlerine göre yüzde 20’den fazla artan miktarlara revize birim fiyatın uygulanması gerekmektedir. Bu itibarla bakım onarım işinde yer alan bazı iş kalemlerine revize birim fiyat uygulanmaması neticesinde toplam 260 bin TL kamu zararına sebebiyet verilmesinin izahı”nı istedi.

Sayıştay’ın sorgusuna göre bakım onarım ve boya işi nedeniyle toplam 11 milyon 547 bin 841 TL kamu zararı oluştu. Sayıştay, belediye genel sekreter yardımcılarından kontrol mühendislerine kadar 16 görevliyi kamu zararının sorumlusu olarak gösterdi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GENELKURMAY'DAN ASTSUBAY VE UZMAN ERBAŞLARA MÜJDE

ARINÇ: "28 ŞUBAT SÜRECİ BİTTİ"

SULTANBEYLİ'DE SOYGUN GİRİŞİMİ, 1 ÖLÜ, 2 YARALI
»  UFUK URAS'TAN KONGRE ÖNCESİ SOL'A ELEŞTİRİ
»  SAĞLIKÇI'LARDAN MALİYE'YE MISIR PATLAKLI PROTESTO
»  MECLİS LOKANTASINDA SALATA'DAN SALYANGOZ ÇIKTI!
»  MUMCU'DAN ŞOK KAYDA SERT TEPKİ
»  CUMHUR.AŞKANI ÜST KURULLARA İNCELEME BAŞLATTI
»  İŞTE YASAL OLARAK DİNLENENLERİN SAYISI!
»  DTP'DEN 'WAN' AÇILIMI
»  BAŞBAKAN'A İPTAL ŞOKU
»  MİLLETVEKİLİ, MECLİS'TEN ÇETE YÖNETMİŞ
»  AHMET TÜRK'TEN BRÜKSEL'DE OLAY SÖZLER
»  CİNSEL İÇERİKLİ SOHBET HATTI MECLİS'TE
»  SEÇMEN LİSTELERİ YARIN ASKIDAN İNDİRİLİYOR
»  GÖKÇEK'İN ÖLDÜREN BELEŞ KÖMÜRÜ!
»  YENİ TDK SÖZLÜĞÜ 4 BİN SAYFA OLACAK
»  SOKAĞA ATILAN SİLAH LİSTESİ
»  BAHÇELİ, KÜSKÜNLERİ PARTİYE DAVET ETTİ
»  ŞAHİN'DEN ÇIKAN SUİKAST PLANLARI
»  "YOLUNU BULANLARDAN HESAP SORMAYA GELDİM"
»  TELEKULAK'A İPTAL YOLU
»  ABD - TÜRKİYE İLE SAVAŞIR!
»  DEPREMİ ÖNCEDEN ALGILAYAN CİHAZI YAPTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.