Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
IMKB
9.168,000
ALTIN
4.018,460
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TSK, GÜVEN SIRALAMASINDA KAÇINCI?
TSK, GÜVEN SIRALAMASINDA KAÇINCI?
 
Yazar Gülay Göktürk, Bugün Gazetesindeki köşesinde oldukça çarpıcı sonuçları olan bir kamuoyu araştırmasına yer verdi. İşte o yazı
 
17.8.2010 - 07:35

Güven sıralamasındaki altüst oluş

MetroPoll'ün referandum sonuçları ile ilgili heyecan uyandıran kamuoyu araştırmasında, sorulan bir soru daha var. Araştırma şirketi eskiden çok popüler olan ama son zamanlardaki araştırmalarda pek yer almayan şu malum "en güvenilen kurum" sorusunu sormuş.

Ne çıksa beğenirsiniz: Bu soru sorulmayalı beri, toplumun güven sıralaması tepetaklak olmuş. Güvenilen kurumlar sıralamasında başta polis yer alıyor. Ardından Cumhurbaşkanı ve Meclis geliyor. Sonra da Başbakanlık ve hükümet... En altta ise üç kurum yer almış: Genelkurmay, Anayasa Mahkemesi ve yargı.

Gördüğünüz gibi, halkımız, geçirdiği üç darbe döneminde bile "en çok güveniler kurum" tahtından indirmediği ordusunu artık gönlündeki tahttan indirmiş. Tabii onun yanı sıra, hukuku bir yana itip vesayet rejimini korumayı misyon edinen Anayasa Mahkemesi de sıralamada hakettiği yeri almış. Yıllardır haksız yere güven sıralamasının en altlarına koyduğu siyaset ise güven ve itibar kazanmış.

Bence bu sıralamada hâlâ hakkı yenenler yok değil. Mesela basının fena halde hakkı yeniyor. Halkımız son yıllarda yaşanan büyük glasnostun kahramanı olan basına karşı anlaşılmaz bir kadir bilmezlik içinde. Şimdiye kadar bu ülke hakkında ne öğrendiyse basın sayesinde öğrendiğini unutuyor. "Basına güven olmaz" klişesi hâlâ büyük ölçüde geçerli.

Ama neyse, şimdi konumuz bu değil. Konumuz ordunun uğradığı güven erozyonu ve elbette ki olan biten bunca şeyden sonra bu bir sürpriz değil.

Tabii, bu sonuçların Genelkurmay ya da vesayetçi çevreler tarafından nasıl okunacağını biliyoruz. Vatan hainlerinin, bölücülerin, ordu düşmanlarının orduya karşı giriştikleri psikolojik yıpratma harekatının (Ya da ne diyorlardı; asimetrik savaş mı) amacına ulaştığını, orduyu halkın gözünden düşürmeyi başardıklarını söyleyecekler.

Ama bu açıklama ne sıralamayı yapanlar için ne de ordu içinde olup da yaşanan güven erozyonundan fena halde rahatsız olan kesim için hiçbir şey ifade etmeyecek...

Çünkü şimdi daha iyi anlaşılıyor ki geçmişte duyulan güven, suçların, kabahatlerin ve zaafların bilinmemesi "sayesinde" duyulan kör bir güvendi. Son dönemde olan şey yalnızca bilinmeyenlerin üzerindeki örtünün kaldırılması oldu. Psikolojik savaş denilen bu; "hainlik" denilen bu...

Eğer Genelkurmay, örtü aralanmaya başlar başlamaz farklı bir tutum alabilseydi, değişmesi gerektiğini fark edip halkına karşı açık ve dürüst davranabilseydi, bu kadar travmatik bir güven erozyonu yaşanmayabilirdi.

Ama tam tersini yaptı. Kazanılmış mevzilerine sıkı sıkı sarılıp gözü kara bir iktidar savaşına girişti. Ve hâlâ da aynı şeyi yapıyor.

Nitekim, Heronlar hakkında hâlâ bir açıklama yok.

Nitekim, kimse bize hâlâ Balyoz Planı gibi hain bir planın nasıl olup da hazırlanabildiğini anlatmadı. Çukurca'da Dağlıca'da olup bitenleri hâlâ açıklamadı. Genelkurmay hâlâ darbe zanlılarını terfi ettirmek için uğraşıyor.

Kahredici sessizlik sürüyor. Ve bu sessizlik sürdükçe milyonların yüreğindeki şüphe yerini hayal kırıklığı ve kızgınlığa bırakıyor.

x x x

Aslına bakarsanız, şu "en çok güvenilen kurum" sorusu her zaman problemli bir soru oldu.

Hangi anlamda güvenden bahsediyorduk? Yurt savunması görevini hakkıyla yapmaktan mı; yoksa rejimi koruma ve kollama görevini hakkıyla yapmaktan mı?

Soranların maksadı ne olursa olsun, cevaplayıcılar bunu "rejim için en büyük güvence" anlamında cevapladılar. Yani geniş kesimler orduya, ordunun üstüne vazife olmayan bir görev konusunda güven duyuyorlardı ki bu da onların yanlış bilincinin dışa vurumuydu.

Şimdi görüyoruz ki, yaşanan süreç iki şeyi birden değiştiriyor. Kitleler bir yandan ordunun "koruma ve kollama" görevini nasıl istismar ettiğine tanık olurken, bir yandan da aslında ona yanlış bir konuda güvendiklerini, orduya böyle bir görev atfetmenin hata olduğunu anlıyorlar.

Bugün verilen güvensizlik oyunu, aynı zamanda halkın cumhuriyeti ve demokrasiyi koruma ve kollama görevinin kendisine ait olduğunu ve kimselere emanet etmemesi gerektiğini anlama süreci olarak da değerlendirebiliriz. 16 Ağustos 2010 Pazartesi

GÜLAY GÖKTÜRK / BUGÜN



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÇETİN DOĞAN HAREKETE GEÇTİ!

FLAŞ.. BAŞKENT DOĞALGAZ İHALESİ DE KARAMEHMET'İN

ERDOĞAN VE BAHÇELİ AKRABA MI?!
»  İŞSİZLİKTE MEVSİMSEL DÜŞÜŞE DEVA
»  ABD'DEN TÜRKİYE'YE SİLAH ÜLTİMATOMU!
»  DEPREM OYUNUNDA, DEPREM GİBİ İDDİA!
»  ÖCALAN, 'BOYKOT' DEMİYOR!
»  ESKİ EŞİNDEN CEM UZAN'A KÖTÜ SÜRPRİZ
»  "BU SÖZLER DEVLET ADAMLIĞINA UYMUYOR"
»  GDO MAHKEMELİK
»  RAMAZAN, ARTIK GÖREBİLİYOR
»  65 YIL SONRA "O " ÖPÜCÜK YENİDEN
»  "MERAK EDİYORSAN SAĞINDAKİ ARINÇ'A SOR"
»  GÖKÇEK CHP'Lİ GENÇLERE CEZA KESECEK
»  "ASIL DERDİ ATATÜRK'E SATAŞMAK"
»  "BÜYÜKANIT'A MADALYA TAKTIN,MEMURA ZAM YAP"
»  EMEKLİLERE MÜJDE!
»  "ERDOĞAN'A HELVA, VATANDAŞA AVYA DÜŞTÜ"!
»  "HERŞEYİ ALIN TERİYLE YAPTIM"
»  88 YIL SONRA SÜMELA'DA AYİN!
»   "BU ANAYASAYA EVET DEMEYENİN!"
»  FAİLİ MEÇHULLER İÇİN EMEKLİ KORAMİRAL'İN İFADESİ ALINACAK
»  KILAÇDAROĞLU ERDOĞAN'I KATLADI
»  MEMUR'A ZAM PAZARLIĞINDA İLK GÜN ANLAŞMA ÇIKMADI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.