Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Meksika'da Cumhurbaşkanılığı Resmi Konutu'na gelişinde törenle karşılandı.
Erdoğan ve Meksika Devlet Başkanı Filipe Calderon başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Terörle mücadele
Erdoğan, Türkiye ile Meksika arasında örgütlü suçlar noktasında müşterek atılacak adımların olabileceğini belirterek, "Zira 90'lı yıllarda terör örgütünün dağıtılması noktasında Meksika'nın bir başarısı var. Bunları da kendileriyle karşılıklı paylaşma noktasında bir mutabakatımız oldu" dedi.
Karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve çeşitli uluslararası platformlarda küresel sorunları çözmek için birlikte çalışma konusunda fikir biriliğine vardıklarını ifade eden Calderon, şunları kaydetti:
"Meksika ve Türkiye sahip oldukları nüfus, ekonomik ve liderlik nitelikleriyle uluslararası bir ağırılığa ve jeostratejik bir öneme sahiptir. Türkiye'nin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu ile bağlantısı var. Bizim de jeopolitik konumumuzdan kaynaklanan sorunlarımız var. Örneğin, benzer bir şekilde, Meksika'nın bir geçiş ülkesi olması, özellikle uyuşturucunun, örneğin kokain gibi uyuşturucu türlerinin Güney Amerika'dan ABD'ye geçiş yolu olması bir problem. Aynı şekilde Türkiye de geçiş noktası olan bir ülke. Aynı zamanda Özellikle Afganistan'dan Avrupa'ya giden uyuşturucunun bir transit ülkesi durumunda maalesef."
Medeniyetler İttifakı
Flipe Calderon Meksika ve Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir büyüklüğünün yakın olduğunu vurgulayarak, "Diğer bir taraftan da Türkiye ve Meksika BM Güvenlik Konseyi'nde 2009, 2010 yılları arasında güvenlik konusunda çatışmaları azaltmak için, önüne geçmek için birliğimizi güçlendireceğiz. Aynı şekilde paylaştığımız konular çok fazla, özellikle BM'nin reforma uğraması, daha etkili bir örgüte dönüşmesi, dünya barışı için..." diye konuştu.
Calderon, şunları kaydetti:
"Meksika, Türkiye ve İspanya'nın 'Medeniyetler İttifakı' ortak çalışmasını destekliyor. Müslüman ve Batı kültürleri arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi çalışmalarını desteklemektedir. Meksika bu çabaları kardeşlik içerisinde desteklemektedir. Aynı zamanda, bilimsel ve kültürel işbirliğimizi artırmak amacındayız. Öğrenci değişimi ve sanatsal faaliyetler için enstitülerin tanıtılması faaliyetlerinde yer alacağız.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı heyetlerin gidiş, gelişlerini hızlandırmalıyız. Bu şekilde her iki ülke için ticari olanakları araştırma imkanı bulacağız. Meksika devriminin 2010 yılındaki 200. yılı için Meksika'ya davet ediyorum. Başbakan'ın ziyareti için teşekkür ederim. Eminim ki çok daha kalıcı ilişkilerimiz olacak. Bana yaptıkları Türkiye'yi ziyaret daveti için de teşekkür ederim. İlk fırsatta Türkiye'yi ziyaret ederek, Meksika'nın selamını ileteceğiz."
Uyuşturucuyla mücadele
Konuşmasında uyuşturucuyla mücadeleye de değinen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Tabii burada bir konu çok, ama çok önemli. Az önce Başkan da ifade ettiler, Türkiye Afganistan'dan gelen bir uyuşturucu noktasındaki gayretlerin, çalışmaların adeta transit ülkesi durumunda. Bu noktada gerçekten güvenlik güçlerimizin çok başarılı operasyonları var. Aynı sıkıntıyı tabii ki Meksika da bu bölgede yaşıyor. Ve müşterek çalışmalar yapma konusunda mutabakatımız oldu. Bunun dışında organize suçlar, bu şekilde devam ederken, örgütlü suçlar noktasında da yine müşterek atacağımız adımlar olabilir. Zira 90'lı yıllarda terör örgütünün dağıtılması noktasında Meksika'nın bir başarısı var. Bunları da kendileriyle karşılıklı paylaşma noktasında bir mutabakatımız oldu. "
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere bakıldığında, şu anda 450 milyon dolar dış ticaret hacminin olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, "Bu tabii şu anda dünyanın 13 ve 17. büyük ekonomileri için gerçekten çok çok komik rakamlar. Bunu bir defa dedik ki fazlasıyla aşmamız lazım" diye konuştu.
Erdoğan, Calderon'u Türkiye'ye davet etti
Bunun için her iki ülkenin de iş adamlarını teşvik etmesi gerektiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, Calderon'u Türkiye'ye davet ettiğini bildirdi.
2010 yılında bazı anlaşmaları da imzalamak için Calderon'u Türkiye'ye bekleyeceklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Bu süreç içinde özellikle yatırımların teşviki, çifte vergilendirmenin önlenmesi konusu gibi, özellikle bu alanda bir engel teşkil eden yasaların da çıkarılması önem arz ediyor. Bir başka önemli adım da bu arada yine vizeler konusu ki iş adamlarına yönelik vizelerde kolaylığın getirilmesi, inanıyorum ki iş adamlarımızın karşılıklı geliş gidişlerinde çok daha rahatlık sağlayacaktır" dedi.
Osmanlı hediyesi saat kulesini gezdi
Bu arada, Erdoğan Meksika ziyareti çerçevesinde Osmanlı kolonisinin 1910 yılında başkent Mekxico City'e hediye ettiği saat kulesini ziyaret etti.
Kulenin tamiratının Meksika'nın kuruluşunun 200. yıldönümü olan 2010 yılına yetiştirilmesi talimatında bulunan Erdoğan, gerekli çalışmanın yapılmasını istedi.
Erdoğan, Meksika ziyaretinde kendisine eşlik eden Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen ile hatıra fotoğrafı da çektirdi.
Bölgede yaşayan bir Türk aileyle sohbet eden Erdoğan, ailenin 2 yaşındaki Bal isimli kız çocuğunu da sevdi.
Erdoğan, gazetecilerin, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un merkeze alınmasını istemesine ilişkin soruya üzerine, konuyla ilgili gerekli açıklamanın yapıldığı karşılığını verdi.CNNTÜRK