Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8511
EURO
43,3161
IMKB
9.668,000
ALTIN
3.993,910
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÇALINAN KANATLI DENİZATI BROŞU TÜRKİYE'DE
ÇALINAN KANATLI DENİZATI BROŞU TÜRKİYE DE
 
Sinema sanatçısı Tarık Akan, Uşak Müzesi'ndeki Karun Hazinesi'nden çalınan kanatlı denizatı broşunun, bir koleksiyonerin elinde bulunduğunu söyledi.
 
9.6.2006 - 00:20

Yurtdışına kaçırılmasının çok zor bir ihtimal olduğuna dikkat çeken Tarık Akan, bu altın broşun halen Türkiye'de olduğuna inandığını söyledi.

Tarık Akan, yaptığı açıklamada kanatlı deniz atı hırsızlığının ardından Kahramanmaraş Müzesi'nde de meydana gelen sahtecilik olayı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 1990 yılından beri Türkiye'deki tarihi eserlerin talanına karşı mücadele veren Akan, "Artık soluğum kesildi. 1999'da bittim artık." diyerek bu alanda mücadele ettiğini dile getirdi.

Tarihi eser kaçakçılığı konusunda önemli çalışmalara imza attığını, bu konuda bir belgesel çalışması gerçekleştirdiğini anlatan Tarık Akan, kaçakçılığın her yerde olabildiğini belirtti. Akan, "En büyüğü Mısır'dır, Yunanistan'dır. Mısır engel oldu, artık bu ülkeden tarihi eser eskisi gibi çıkarılmıyor. Ama Anadolu'dan halen gidiyor. Tırlarla çıkarılıyor.İnanılmaz boyutta meydana geliyor. Tarihi eser talanı ile ilgilenirken bir çok kaçakçı ile tanışma imkanım oldu. Artık lefal olmuş bir kaçakçı ile karşılaştım. Bu kişi bana, 'Tarık abi ben büyük boy tarihi eser kaçakçısıyım. Tır' larla götürüyorum. Büyük lahitleri götürüyorum.' dedi." şeklinde konuştu.

-KAPALIÇARŞI'DA SAHTESİNİ YAPTIRABİLİRSİNİZ-

Elindeki vazoyu gösteren Tarık Akan, bu parçanın Karun hazinesinin en önemlilerinden biri olduğunu dile getirdi. Belgesel film yaparken bu ürünlerin ağırlıklarından, biçimine kadar tüm özelleklerini elde ettiklerini, fotoğraflarını kullanarak benzerlerini yaptırdıklarını dile getiren Akan, "Kapalıçarşı'daki sahteci ustalara verdiğimizde, bunun aynısını çıkarabiliyoruz. Tabiki birebir yapmanın imkanı yok. 1 mikron bile olsa farkedebilir." dedi.

Sahteciliğin önüne geçilmesi için bu ürünlerin envanterinin çıkarılması gerektiğini belirten Tarık Akan, "Sadece bir vazo için 30-40 sayfalık bir envanter dökümü yapılmaldır. O zaman bunun sahtesini koyamazsınız. Sahtecilik her yerde var. Ama Türkiye'dekiler bu hususta biraz daha uzman. Sahtesi ile gerçeğini ayırtetmek mümkün. Ama bu envanter tutulması ile doğrudan bağlantılı. Envanteri olursa taklidi yapılsa da bir anlam ifade etmez, kolaylıkla farkedilebilir." ifadelerini kullandı.

Karun Hazinesi'nden kanatlı deniz atının çalınmasına tepki gösteren Akan, "Bu bir hırsızlıktır. Ama bu altın broşun yurtdışına satışı inanılmaz derecede zordur. Bilinen bir parçadır çünkü. En fazla koleksiyonerlerin eline geçmiştir. Satışı çok zordur. Eline geçiren kişi eritip dökmediyse ve bir parça halindeyse satılamaz. Bu broşu elinde bulunduran kişi bana getirsin, ben onu devletime seve seve hediye edeyim. Ben bu eserin halen Türkiye'de olduğunu sanıyorum. Çünkü dışarı çıkarılması çok zor. Çıksa da dışarıdan ihbar gelir ve yakalanır. Ancak deli bir koleksiyonerin eline geçmiş olmalı." değerlendirmesinde bulundu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KAŞIKÇI ELMASI İÇİN ENDİŞEYE GEREK YOK

AMERİKAN ELÇİSİ TÜRKİYE'Yİ İŞTE BÖYLE TARİF ETTİ

ZEKİ SEZER'DEN ECEVİT MÜJDESİ
»  CİZRE'DE PATLAMA: 1 ÖLÜ 5 YARALI
»  AKP'DEN ÖCALAN'A AF MADDESİNE YENİ DÜZENLEME
»  BAYKAL İSTEDİ, GÖKÇEK AOÇ'DEN VAZGEÇTİ
»  ZERKAVİ'NİN ÖLÜMÜ, BUSH VE BLAİR'İ MUTLU ETTİ
»  SAHTE GENELGE SKANDALI
»  ÇİN KOMİNİST PARTİSİNDEN AKP'YE ZİYARET
»  ÜNİVERSİTE'DE OMUZDAN SARILMAYA SORUŞTURMA!
»  ATABEY OPERASYONU HABERLERİ İÇİN YAYIN YASAĞI İSTEMİ
»  ERDOĞAN: "ORTADOĞU'DA BARIŞ İSTİYORUZ"
»  "BABACAN BAŞMÜZAKERECİ DEĞİL,SANKİ BAŞGÖZLEMCİ"
»  ERBAKAN'A EV HAPSİNE DIŞARDAN KONTROL
»  TÜRKİYE'Yİ AYAĞA KALDIRAN TORPİL REZALETİ
»  DEMİREL BOMBALAMAYA DEVAM EDİYOR
»  BAYKAL'DAN TSK UYARISI
»  TÜRK İŞ'TEN ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI
»  PİYASALAR, FAİZ ARTIŞINI SESSİZ KARŞILADI
»  SUİKAST SİLAHLARI YÜKLÜ KAMYONET
»  ERBAKAN,CEZAYI ÇOK BULDU, TEMYİZ'E GİDİYOR
»  BUSH'UN EŞCİNSEL KARARI SENATO'YA TAKILDI
»  DANIŞTAY ÜCRETLİ KORUMAYI İPTAL ETTİ
»  ANGELİNE'NİN BEBEĞİNİN FOTOĞRAFINA 4,1 MİLYON
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.