Uludağ Üniversitesine (UÜ) bu yıl 10 bin 880 öğrencinin kayıt yaptırması bekleniyor. Bu öğrencilerden önemli bölümünün il dışından gelecek olması, özel yurtlar ve apart daireleri bulunan işletmeler arasındaki rekabeti hızlandırıyor.Bursa'da UÜ Yerleşkesi çevresindeki yerleşim birimlerinde bulunan özel yurt ve apart daire işletmecileri, kayıtların sürdüğü bu dönemde öğrenci kapmaya çalışırken, öğrenciler de bütçelerine uygun barınacak yer bulmanın telaşını yaşıyor.
Yerleşke çevresinde bulunan binlerce kişilik yurt ve apart dairelerin, sundukları hizmetlere göre yıllık ücretleri değişiyor. Yurtların odalarında televizyon, yatak, dolap ve internet bağlantısı bulunurken, apart dairelerde bir evde olması gereken her şey bulunabiliyor.
Yurtlarda ve apart dairelerde tek kişilik odalarda kişi başına aylık ücretler 300 liradan başlıyor, 600 liraya kadar çıkabiliyor. Kriz nedeniyle Bursa da dahil ülkenin birçok yerinde konut kiralarında düşüş yaşanırken, öğrenci yurt ve dairelerinde fiyatların aynı kaldığı ve bazılarında bir miktar artış yaşandığı görülüyor.
Özellikle apart daire işlemecileri, öğrencilerin kendilerini tercih etmesi için birçok hizmeti fiyata dahil ediyor. Bunun için fiyatlar biraz yükseliyor. Sadece televizyon, yatak, dolap ve internet bağlantısı bulunan bir oda için 300 lira ödeyen öğrenci, aylık 500 liraya kiraladığı yer karşılığında ücretsiz spor salonu, sınırsız internet, ücretsiz servis, kahvaltı ve akşam yemeği gibi hizmetleri de alabiliyor. Öyle ki, kiraladığı odaya bağlı mutfak ve banyoda çamaşır makinesi ve buzdolabı bile bulunabiliyor. Öğrenciler, kaldıkları yer için ısınma, elektrik ve su parası gibi giderlere ilave ücret ödemiyor.
Birçok öğrenci, ailesinin bütçesi elverdiği sürece hiç eşya almadan hazır apart daireler ya da özel yurt odası kiralarken, bazı öğrenciler de üçer dörder kişi bir araya gelip daire kiralayabiliyor. Bu durumda, emlakçıya ödenecek para, ev sahibine verilecek depozito, eşyalar, yakıt, ısınma, elektrik, su ve gıda gibi masraflar aileleri ilk etapta oldukça sıkıntıya sokabiliyor.
Ev sahiplerinin öğrenciye kiraya verdiği dairelere yüksek kira istediği de düşünüldüğünde henüz okullar açılmadan öğrencinin yaşadığı sıkıntı açıkça görülebiliyor. Apart dairelerin kiralarının fazlalığı, yeni ev kiralamanın zorluğu hesaba katıldığında devlet yurtları yine öğrencilerin gözde adresi oluyor.
EN İYİSİ DEVLET YURTLARI
Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Bursa Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda ise Bursa'da 2 yurt bulunuyor. 3 bin 428 ve 732 kişilik kapasiteye sahip bu yurtlar öğrencilerden bu yıl da büyük ilgi görüyor.
Devlet yurtlarında kalmak isteyen öğrencinin 175 lira depozito yatırdığını ve ayda sadece 84 lira ödeyeceğini belirten yetkililer, ''Sabah ve akşam için günde toplam 3 lira 60 kuruş yemek yardımı veriliyor. Hafta içi 20 gün verildiği için ayda 72 lirasını öğrenciye geri vermiş oluyoruz. Öğrenci, 3 lira 60 kuruşluk kuponla yurdun yemekhanelerinden yemek alabiliyor. Farkını kendi ödüyor. Yemekler de piyasaya göre oldukça ucuz'' dedi.
Yetkililer, yurt bünyesinde öğrencilerin barınma dışında etüt ve televizyon odaları gibi hizmetlerden yararlanabildiğini, fiyat avantajı nedeniyle devlet yurtlarının büyük ilgi gördüğünü kaydetti.
AA