. Parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddede “yol kazası”na uğrayan paketin diğer tüm maddeleri 330’un üzerinde oy alarak referandum yoluna çıktı.
Paketin tümü üzerinde yapılan oylamaya 409 milletvekili katıldı. Paket 336 kabul, 72 ret ve 1 boş oyla kabul edilid.
Oylama sonucu AK Parti sıralarında sevinç çığlıkları ve ayakta uzun süren alkışlarla karşılandı. Ağlayan, birbirine sarılan milletvekilleri oldu.
NE CENAZE NE BAYGINLIK DİNLEDİ
Anayasa’nın ikinci tur görüşmeleri ilk tura göre daha kısa sürdü, ancak tartışmaları daha yoğun ve gergin yaşandı. Her gün 12 saat süren ve tek bir oyun önem taşıdığı görüşmelerde AK Parti işi sıkı tuttu. AK Partili Hamza Yerlikaya kız kardeşini toprağa verdikten hemen sonra soluğu Meclis’te aldı. Hayatının en ağır gribini yaşadığını söyleyen AK Partili Fatma Kotan ise geçirdiği baygınlıktan sonra evine gitmek yerine arkadaşlarının desteğiyle oy kullanmayı tercih etti.
ERDOĞAN MORAL POMPALADI
Başbakan Erdoğan görüşmeler boyunca Meclis’ten hiç ayrılmadı. Kritik oylamaların sonucunu Genel Kurul Salonunda bekledi. Genel Kurul’a geldiğinde de Bakanlar Kurulu sırası yerine grubunun başında veya milletvekili arkadaşlarının yanına oturarak moral verdi.
CHP-BDP OY KULLANMADI
Anayasa değişikliği tartışmalarına CHP ve BDP’li milletvekillerinin yaptığı konuşmalar damga vurdu, ancak iki partinin milletvekilleri de oylamalara katılmadı. MHP ise ilk turdaki tavrını sürdürdü. Oylamalara katılarak değişikliklere “ret” oyu verdi. Görüşmeleri Başbakan Erdoğan’dan sonra en yoğun izleyen lider de Devlet Bahçeli oldu.
BDP’DE URAS SÜRPRİZİ
İlk turda oy kullanmayan BDP’li Ufuk Uras bir sürpriz yaparak üç maddede AK Parti’ye “kan” verdi. Askere yargı yolunu açan madde, Anayasa Mahkemesi değişikliği ve darbecilerin yargılanmasını sağlayacak geçici 15. maddenin kaldırılmasına oy veren Uras CHP’den tepki gördü. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere AK partili milletvekillerinden ise büyük alkış aldı.
BAŞBAKAN’IN MAL VARLIĞI GERDİ
Görüşmelerde Anayasa Mahkemesi, HSYK’nın yapısı veya Ekonomik Sosyal Konsey’den çok Başbakanın mal varlığı, İnönü-Hitler benzetmesi, 12 Eylül Darbesi gibi konular tartışıldı. Bu tartışmalar nedeniyle AK Parti ve CHP’li milletvekilleri sık sık karşı karşıya geldi. Yükselen gerilim sonrasında korkulan oldu. Milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavgalar yaşandı. Küfürler havada uçuştu. Sinir krizi geçiren bir milletvekili elini masaya vurarak kendine zarar verdi.
AK PARTİ’DE FİRE KAVGASI
Anayasa maratonunun ikinci turuna 330’un altında oy alarak paketten düşen 8. madde damgasını vurdu. AK Parti’de “fire” kavgası yaşandı. Zan altında kalmak istemeyen milletvekilleri açık açık oy kullanmaya başladı.
AK PARTİ’NİN DÜŞÜRDÜĞÜ MADDE
Bu arada 8. madde düştüğü için AK Parti’nin oylamaya katılmaması ile 8. maddeyle bağlantılı 26’ıncı maddenin geçici 18. maddesi de paketten düşürüldü.
EN ÇOK OY OBDUSMANLIĞA
İlk turda en yüksek oyu 340 ile Ekonomik Sosyal Konsey aldı. İkinci tur da ise en yüksek oyu alan madde “obdusmanlık kamu denetçiliği oldu.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Meclis’te kabul edilen paket Köşk’e gidecek. Cumhurbaşkanı Gül’ün 15 gün inceleme süresi var. Süre bittikten sonra Meclis’e geri gönderebilir veya referanduma gitmek üzere resmi gazetede yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderebilir. Resmi gazetede yayınlandıktan sonra 60 günlük referandum süreci başlamış olacak.
Bu arada CHP Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. Anayasa Mahkemesi'nin kararı da referandum sürecini etkileyecek.