En İyi 'Bakan Diyeti' Oksijen Tedavisi
Aksu'yu doğru beslenme ve oksijen terapisi zayıflattı. Oksijen terapisi, kapalı ortamlarda çalışanların metabolizmasını hızlandırmaya yarıyor.
Memorial Hastanesi Estetik Merkezi'nden Dr. Seran Göçer, iş hayatı içindeki insanlara uyguladığı diyet ve sağlıklı beslenme hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
* Yoğun çalı- şanlara hangi zayıflama yöntemini tavsiye ediyorsunuz?
Biz, çalışanlara, özellikle kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirenlere; 'Dynamed Medikal SPA oksijen sistemi'yle ve akupunktur stres kontrolü programı ile destek oluyoruz.
* Akupunktur ve oksijen tedavisi nedir?
Yoğun çalışma temposu içindeki kişilere, aç kalmadan sık sık yemek yemeyi sağlayan bir beslenme programı düzenlenmeli. Bunu, akupunktur ile desteklemek de uygundur. Çünkü akupunktur, anti-stres hormonlarını artırır ve bu durum da, kişinin hayata daha pozitif bakmasını sağlar. Bu hormonlar, tokluk hissi sağladığı gibi, tatlı krizlerini kontrol eder. Mide asit salgısını kontrol ettiği için mide kazınmasını da önler. İkincisi de oksijen tedavisidir. 'Medikal SPA oksijen tedavisi' diye geçmektedir. Bu tedavi, kapalı ve oksijensiz ortamlarda çalışan kişiler için eksik olan oksijeni tamamlıyor. Temiz hava, açık hava ve bol oksijen, aldığımız besinlerin daha çabuk yakılmasını sağlar. Hücresel düzeyde enerji harcanmasında rol oynayan unsurlardan biri de oksijendir.
* En ideali ayda kaç kilo vermektir?
Kilo kaybetme hızımız, kişisel özelliklere göre değişir. O nedenle asla kendimizi başkaları ile kıyaslamamalıyız. Kadınlarda ortalama ayda 3 ila 5 kilo, erkeklerde ise 4 ila 6 kilo verilmesi uygundur.
* Diyetin performansı düşürmemesi için ne yapmak gerekir?
Kişi eğer çok hızlı kilo veriyorsa ya da diyet sırasında yeterli su almıyorsa, performansı da ona göre düşer. Çünkü diyet esnasında vücut su kaybeder. Bu kaybı yerine koymak gerekir. Sadece çok su içilerek ya da ılık su içilerek rahatlıkla zayıflanabileceği inanışı ise yanlıştır. Ama sıvı
eksiği olmaması için diyet esnasında 8-10 bardak su içilmesi şart. A, E ve C vitaminleri de yeterli miktarda ve besinler aracılığıyla alınmalı. Her sabah taze yeşil yapraklı çiğ sebzelerden yenilmeli. Bunlar bir tutam maydanoz, taze nane ya da yeşil biber olabilir. Özellikle kahvaltıda alınan C vitamini içeren besinler, zayıflamaya yardımcı olur. Meyvelerde kivi ile muz, C vitamini açısından zengindir. Zayıflatıcı etkisi kabul edilen taze ananas, sabah aç karınına bir dilim olarak yenebilir. Protein eksikliğinin de diyet sırasında ortaya çıkmaması önemli. Bunun için; bitkisel ve hayvansal proteinlerden yeteri kadar alınması yararlı olur. Haftada en az 4 gün 150-200 gram hayvansal protein alınmalı. Özellikle geç adet gören kadınlara, yağsız kırmızı et yemelerini öneriyoruz. Demir düzeyi düşmüş kişilerde performans düşer ve anemi yani kansızlık olur; unutkanlık, işine odaklanamama, konsantrasyon eksikliği gibi sorunlar da beraberinde gelir.
* Diyet sinir yaparsa bununla nasıl başa çıkılır?
Öğün aralarını fazla uzatmadan yemek yenmesi gerekir. Yani; ana öğünler arasında 3.5-n saati, ara öğünler arasında 1.5-2 saati geçirmemekte fayda var. 2-3 saatte bir atıştırmayı uygun buluyoruz.
* Akupunktur ile zayıflamayı kime öneriyorsunuz?
Akupunktur ile zayıflamayı herkese öneririz. Çünkü artık akupunktur, tamamlayıcı tıp olarak Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği tek ve hiç yan etkisi olmayan tedavidir. Hamilelere, çocuklara ve sistemik hastalığı olan herkese yapılabilir. Ayrıca yüksek tansiyon, şeker hastası olanlara da çok iyi bir destek tedavisidir. Hamilelik sonrası emzirme dönemindeki annelerin iştah kontrolü için yapılabilir. Tek başına zayıflatmaz ama diyete uymayı kolaylaştırır. Tokluk merkezini uyararak iştahı kontrol eder, mutluluk hormonlarını artırır.
Seyahatinde Mönüyü Faksladı
Abdülkadir Aksu'yu zayıflatan Dr. Seran Göçer, bakanın diyetini anlattı:
* Abdülkadir Aksu ne kadar sürede kaç kilo verdi?
Bakan Aksu, 6 ayda toplam 20 kilo verdi. Hâlâ kilosunu korumaya devam ediyor ve 9 aydır da kilo almadı.
* Hangi yöntemi kullandınız?
Doğru beslenme ve oksijen tedavisi yöntemlerini kullandık.
* Hayatında neler değişti?
Sayın Bakanımız, yeme düzenini tamamen değiştirdi. O derece yoğun çalışan ve sürekli seyahat etmek durumunda olan biri için çok takdir edilecek bir durum. Gittiği yerlere beslenme programını göndererek, kendisi için uygun olan yiyeceklerin hazırlanmasını istedi. Pek çok şeyi hayatından çıkardı. Yöresel yemekleri ve et yemeklerini azalttı. Ağırlıklı olarak ızgara balık ve salatadan oluşan akşam yemeği mönülerini seçti. 6 ay boyunca hiç tatlı yemedi. Ağır tatlıları da yemekten vazgeçti. Hiçbir sağlık sorunu yok. Bize gelmesinin nedeni, dizinde menüsküsünün olmasıydı. Ama şimdi 20 kilo verdiği için dizlerine binen yük ve dizi ile ilgili şikayetleri de azaldı.
* Hedefiniz kaç kilo?
Bizim kendisi için hedeflediğimiz kiloya ulaştı. Şu anda 83 kilo. Halen kilosunu koruyor ve kilo koruma programına devam ediyor. Yeniden kilo alma tehlikesi olmadı. Çünkü bütün yeme düzenini değiştirdi.
Diyet Yaparken Bol Bol Mantar Yiyebilirsiniz
Beslenme programımızda mutlaka belli miktarda yenmesi gereken ve çok kontrollü yenmesi gereken besinler var ama yasak yok. Ama benim özellikle diyet yapanlara önerdiğim yiyecekler şunlar: Yeşil yapraklı çiğ sebzeler, su ve mantar. Mantar; bitkisel protein olduğu için kolesterol değeri çok düşük. Dolayısıyla herkesin yiyebileceği bir besin, hem de protein değeri yüksek ve karbonhidratı çok az; yani kalorisi çok düşük. Bol miktarda mantarla hazırlanmış pek çok tarif veriyoruz. Örneğin yumurta akı ile yapılan mantarlı omlet ya da sebzeli mantar sote ya da mantar çorbası gibi...
Diyet yapanların büyük sıkıntılarından biri kabızlık olduğu için özellikle lifli gıdaları öğün aralarında almalarını öneriyorum. Ayrıca mutlaka günde bir bardak sütü, 150 gram ızgara eti, 1 tabak salata, 2 porsiyon sebze yemeği, 2 porsiyon meyve ve 6 yemek kaşığı yoğurt yemeliyiz. Yağı ve basit şekerleri ise çok kontrollü ve belli bir miktarda almalıyız .