Senelerce okuyup mezun olma başarısını gösteren öğretmen adaylarının hayatı KPSS'ye bağlı olarak zehir olmuş durumdadır.Öğretmen olma hakkını kazanmanın bu sınava tabi tutulması kadar büyük bir saçmalık acaba dünyanın başka neresinde vardır?Bu saçmalığa göğüs germek zorunda kalan binlerce kişi soruları gördükten sonra bir daha hayal kırıklığı yaşamıştır. Gönlünde eğitim ateşi yanan bu insanları senelerce ders çalışmaya mahkum etmenin sonu bir an önce gelmelidir.
Sınav konusunda eleştirilerin ardı arkası kesilmezken medyanın yine duymadım,görmedim,bilmiyorum tarzında davranması da dikkat çekicidir.
Çeşitli kaynaklardan çalışan adaylar, sınav günü soruları görünce bütün çalışmalarını bir işe yaramayışının üzüntüsü ile sorulara yoğunlaşmaya çalışmışsa da ters köşeye yatırılma hissiyle kabus gibi bir sınavdan geçmiştir.Soruların test güvenirliğinden ve geçerliliğinden yoksun olarak adeta dalga geçer gibi hazırlanmış olması yayınevlerinin de tepkisine neden olmuştur.İşte ayrıntılar:
KPSS hazırlık kursları veren ve kitapların yayınevleri bir bir açıklama yapmaya başladı. İhtiyaç yayınevi bir açıklama yapmazken, Yargı yayınevi ve Yediiklim yayınevinin görüşleri:
Yargı Yayınevinin görüşleri için tıklayınız
Değerli öğretmen adayları;
Bilindiği üzere bugünkü adıyla KPSS olan memur ve öğretmen atamalarında temel kabul edilen sınav ilk olarak DMS adıyla 1999'da düzenlenmiştir.
2001 yılında adı KMS olarak değiştirilmiş ve düzenlenmiştir.
1999 ve 2000'de sadece GYGK soruları sorulmuştur. 2001 yılından itibaren ise öğretmen alımlarında da temel kabul edilmeye başlanmış ve GYGK ile birlikte Eğitim Bilimleri soruları da sorulmaya başlanmıştır.
ÖSYM, 2005 yılı da dahil olmak üzere sınav sorularına kamuoyu ile paylaşmamış, çeşitli yollarla sınav soruları (yarım yamalak ta olsa - cevap anahtarı olmasa da) kamuoyuna malolmuştur.
2006 yılından itibaren ise ÖSYM, yasa gereği soruları kamuoyuna açıklamaya başlamıştır.
Dolayısıyla 2005 yılına kadar, sorular üzerinde bir takım spekülasyonlar yapılmıştır. Soru ve cevap anahtarı açıklanmadığı için, kamuoyunun sorular üzerindeki tartışmaları bir kısır döngü içerisinde kalmıştır.
2006, 2007 ve en son 28-29 Haziran 2008'de yapılan sınavda ise ÖSYM, soruları ve cevapları açıklamıştır.
2007 KPSS'ye kadar ÖSYM sınav klavuzunda da açıkladığı üzerine Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Program Geliştirme, Öğretim İlke ve Teknikleri ve Rehberlik branşlarından sorular gelmiştir. Bu süreç içerisinde ÖSYM, soruların kapsamı ve tarzı ile ilgili bir takım küçük değişiklikler yapmıştır.
En son 2007 KPSS'de (Gagne, Kolb vb.) bir kaç yeni kavram sormuştur. Ancak 2001'den 2007 KPSS'ye kadar her sınavda bir kaç yeni kavram - kuram eklemiştir. Ancak, sınavın kapsamı ve soruların tarzı genel hatlarını korumuştur.
ÖSYM, Yüksek Öğretim Kurulu'na bağlı bir kamu kurumudur. Zaman zaman sınavlarda bir takım hatalar yapmışsa da genel hatlarıyla Türkiye'nin en güvenilir kurumlarından biri olma özelliğini korumuştur.
Örneğin, ÖSS ile ilgili gelişmelerin bir çoğu sınavdan önce basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır. (Örneğin, son ÖSS'den önce soruların kapsamı ve zorluk derecesi üzerine ÖSYM başkanı Prof. Dr. Yarımağan bir açıklama yapmıştı.)
KPSS'de, ÖSS kadar insanların hayatları ile ilgili ciddi bir sınavdır. 8 yıl ilköğretim, 3-4 yıl ortaöğretim ve 4-5 yıl da üniversite olmak üzere yaklaşık 16-17 yılını sıralarda dirsek çürüterek geçiren ve sayıları yüzbinleri bulan öğretmen (aday ifadesini kullanmak istemiyoruz) arkadaşlarımız, için bu sınav hayati bir öneme sahiptir. Bu kadar önemli bir sınavla ilgili olarak 2008 KPSS'de ÖSYM, hem kapsam ve hem de tarz anlamında çok ciddi (tartışmalı) değişikliklir yapmıştır.
2008 KPSS'ye katılanlar, sınava girdiklerinde önlerine konulan soruları çözmeye başlamışlar, okudukları ilk sorulardan itibaren şok yaşamışlardır. Bir çok aday, her sınavda ilk defa karşılaşabilecekleri bir kaç sorudan biridir düşüncesiyle ilk başlarda "herhalde bir kaç soru sonra sorular normale döner" düşüncesine kapılmışlar, fakat dakikalar geçtikçe olayın vehametinin farkına varmışlardır.
Sınava girenlerin anlattıklarına göre, sınav esnasında yaşları 25-30 arasında değişen yüzbinlerce öğretmenden bir çoğu ağlamaklı olmuş ve hatta bir çok sınıfta-anfide hıçkırıklarla ağlayanlar olmuştur.
Elbette bu sınava öğretmenlik grubu için söyleyelim, 250 bire yakın kişi katılmıştır. Gönül ister ki, bu kişilerin tamamı öğretmen olarak atansın ve sınıflarımızı şenlendirsin. Ama bu devletimizin - ülkemizin ekonomik yapısı ile çelişmektedir. Doğal olarak bu kişiler arasından bir eleme yapılması gerekmektedir. Bunu her sağduyu sahibinin anlaması olasıdır.
Ancak, eleme yapmak ÖSYM'nin 2008 KPSS'de yaptığı şekilde olmamalıdır. Eğer böylesine katılımın yüksek olduğu sınavla ilgili bu kadar radikal bir değişiklik yapılacak ise, bu durum önceden kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bu anlamda bu durum bir skandaldır.
Kaldı ki, değişiklik yapmanın da bir kuralı - usulü olsa gerektir. Henüz Türkiye'mizin üniversitelerinde ders anlatan hocalarımızın bile gündemine gelmeyen, Türk eğitim camiasına malolmayan, sadece bir kaç hocanın ingilizceden çeviri ile Türkçeye aktardığı kavramların - kuramların öğretmenlerimizin karşısına soru olarak çıkması ne kadar doğrudur?
Ayrıca, eğitim bilimleri sorularının bir çoğunun tartışmaya açık, cevabı nereden baktığına göre değişen, muallakta kalan sorular olması konuya üst düzeyde hakim olanları bile şaşkına uğratmıştır.
Biz inanıyoruz ki, Genel Kültür içerisindeki Tarih dersinden sorulan soruların hemen hemen tamamı bu sınav çalışan bir öğretmen tarafından cevaplanabilir sorulardır. Ancak, tarihten 9 yıldır hep bilgi düzeyinde sorular soran ÖSYM, bu sınavda hem çok iyi derecede bilgi isteyen ve hem de üst düzey yorum gerektiren sorular sorması, böyle bir durumdan haberi olmayan öğretmenlerimiz için bir yıkım olmuş ve belki de önceden bu tür sorularla karşılacağını bilseler rahatlıkla yapabilecekleri bu soruları cevaplayamamışlardır. Çünkü bir şok - travma durumu meydana gelmiştir öğretmenlirimizde...
Bu alanda faaliyet gösteren bir çok kurum gibi Yediiklim'de, gerek öğretmenlerimize ve gerekse diğer branştan sınava giren adaylar için Türkiye'nin dört bir tarafından yayılan eğitim kurumları ve yayınlarıyla hizmet üretmektedir. Yediiklim, elbette bir ticari işletmedir. Ancak, işini severek yapan, hizmet ettiği müşterilerinin bu alandaki tüm ihtiyaçlarını karşılamak isteyen, en kaliteli hizmeti sizlere mümkün olduğu kadar uygun maliyetlerle sağlamaya çalışan bir işletmedir. Bir ticari işletme olması ve kar elde etme isteğimiz yadırganmamalıdır. Yediiklim, vur kaç taktiği ile bu alanda faaliyet gösteren, kısa vadede para kazanma amacında olan bir firma değildir.
Yediiklim'in amacı, bu alanda nitelikli bir eğitim - öğretim hizmeti sunmak, sınavda kensini tercih edenleri üst düzeyde memnun etmek isteyen bir işletmedir. Odak noktası KALİTE olan bir firmalar zinciridir. Ankara'dan İzmir'e, Bursa'dan Diyarbakır'a, Rize'den Edirne'ye ve daha bir çok ilde faaliyet gösteren, işini iyi yapmak isteyenlerin barındığı bir organizasyondur.
Tüm bunları faaliyet politikası olarak benimseyen Yediiklim, 2008 KPSS öncesinde de hem dersanelerinde ders gören kursiyerleri için ve hem de yayınlarını satın alarak sınav hazırlananlar için en iyi hizmeti sunma gayretinde olmuştur.
Bu bağlamda, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavın alışılagelmiş tarzdan çok farklı olması karşısında bile (bazı çok yeni kavramların - konuların doğal olarak ders planımızda olmayışı dışında) en iyi hizmeti sunma gayretimizin sonucunda bu sınavdan nisbeten başarı ile çıktığımız inancındayız.
Yediiklim'in bu süreçte, eğitim - öğretim ve yayıncılık anlayışını doğru temellere dayandırması sebebiyle öğretmenlerimize maksimum fayda sağlama hedefine ulaştığını görmekteyiz. Çünkü, eğitim bilimleri akademik bir disiplindir. Kaynağını akademik bilgiden almayan bir anlayış, bu sistemde iflas etmiştir.
Her şeye rağmen, sınava katılan öğretmenlerimizin (2008 KPSS'de karşılaşmayı bekledikleri formatta eğitim öğretim hizmeti veren) dersane hocalarını ve yayınları daha sağduyulu eleştirmesi gerektiğini de belirtmek isteriz.
Yediiklim, 2008 KPSS öncesinde olduğu gibi, 2009 KPSS hazırlıkları aşamasında kendisini geliştirecek, güncelleyecektir.
Tüm yayınlarımız akademisyen kadromuzun öncülüğünde yeniden düzenlenecek ve hizmetinize sunulacaktır.
Yediiklim Eğitim Kurumlarının tüm hocaları, yapacakları toplantılar ile yeni eğitim öğretim dönemine hazırlıklı olarak başlayacaklardır.
KAYNAK: www.devmiting.com