Hükümetin 36 ilde uygulanan teşvikleri 49 ile çıkaran yasa tasarısı IMF`den gelen eleştirilerin ardından daha kapsamlı şekilde değerlendirilmek üzere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`ndan alt komisyona havale edilmişti.
Ekonomi yetkilileri, kapsamın 13 ile daha yayılmasının bütçeye maliyetini 1 milyar YTL olarak hesaplıyorlar.
Şener, ``Rekabet Politikası ve Türkiye`de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi`` konulu toplantıdan ayrılırken gazetecilerin teşvik tasarısında ne tür değişiklikler yapılacağını sorması üzerine, ``Somut olarak `Şu değişiklikler yapılacak` diye bir envanter ortaya koymamıza gerek yok. Çünkü hükümet ekonomik istikrarı ve bütçe dengelerini ekonomik politikaların vazgeçilmez önceliği olarak görmektedir. Yaptığımız düzenlemeleri bu çerçevede gerçekleştireceğiz`` dedi.
Bir gazetecinin ``Bu açıklamalarınızdan teşvik yasasında değişiklik yapacak mısınız, yapmayacak mısınız anlaşılmıyor, bunlardan hangisi`` sorusu üzerine ise Şener, ``Birinci seçeneği dikkate alabilirsiniz`` karşılığını verdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise aynı toplantıda yaptığı konuşmada, IMF`nin bütçe dengelerini bozacağı gerekçesiyle eleştirdiği teşvik uygulamalarına işaret ederek, ``Teşvikler çözüm olsaydı, 2001 öncesinde olurdu`` değerlendirmesinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, ``Yapısal reformlar aksaklığa uğratılmadan hızla tamamlanmalıdır. Yatırımları artırmanın, istihdam dostu büyümeyi sağlamanın kesin yolu da budur`` dedi.
Türkiye`de 2001 krizi sonrası uygulamaya konulan programla kamu programlarından teşvik yerine yatırım ortamını bir bütün olarak iyileştirme kararı verildiğini hatırlatarak Hisarcıklıoğlu, ``Çünkü devlet dediğimiz bitmişti. Büyümenin de özel sektör eliyle olabilmesi, devletin yatırım ortamını kötüleştiren faktörleri bir bir ayıklamasını gerektiriyordu. Teşvikler çözüm olsaydı 2001 öncesinde olurdu. O yüzden gerçek çözüm, Türkiye`nin tümüyle yatırıma elverişli bir ortama dönüştürülmesinde yatıyor`` dedi.
Hisarcıklıoğlu, yapısal reformların tamamlandığı ölçüde Türkiye`nin rekabete dayalı, düzgün işleyen rekabetçi bir piyasa ekonomisi olma yolunda ilerleyeceğini kaydederek, ``Şimdi yapılması gereken açıktır. 2001 krizi sonrasında bir karar noktasındaydık. Ama doğru kararları vererek uçurumun kıyısından döndük...Türkiye, en güçlü 10 ülke arasında yer almak için gereken adımları atmalı`` diye konuştu. |