Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8183
EURO
43,6791
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.036,550
 
Hava Durumu ANKARA
6 / 19 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"BİZİM KENE BİRŞEY YAPMAZ" DEMEYİN
 BİZİM KENE BİRŞEY YAPMAZ  DEMEYİN
 
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda duyarlı olması gereken köylülerin büyük çoğunluğunda, "Önceden de kene vardı, bize bir şey olmaz" anlayışının hakim olduğunu belirterek, "Dağıttığımız ilaçları bile kullanmayan vatandaşlar olduğunu görüyoruz" dedi.
 
20.7.2008 - 23:05

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, yaptığı açıklamada, 800 civarında ayrı kene türü bulunduğunu, bunlardan KKKA hastalığını bulaştıranların ise sadece birkaç cins olduğunu söyledi. Virüsü taşıyan kenelerin, şehir içinde yaşadığına dair hiçbir bulguya rastlanmadığını aktaran Çom, "Genelde virüsü taşıyan keneler, büyük şehirlerden ziyade Orta Anadolu'nun üst kısımlarında, Karadeniz'in alt kesimlerinde, buralardaki yüksek dağların Anadoluya bakan yamaçlarında, kırsalda görülüyor" diye konuştu.

Hastalığa karşı şehirde yaşayan vatandaşlarda aşırı panik görüldüğünü söyleyen Çom, "Büyükşehirlerde, bir kene görüldüğünde gayri ihtiyarı bir telaş yaşanıyor. Tersine köyde yaşayan vatandaşların büyük çoğunluğunda, vurdumduymazlık, (bizim kene, bir şey yapmaz, önceden de kene vardı, ne yapacak ki) gibi bir umursamazlık görüyoruz. Oysa bunun tam tersi olması gerekir" diye konuştu.

"HASSASİYET OLUŞMASI İÇİN KÖYDEN CENAZE Mİ ÇIKMASI LAZIM"

Kırsal kesimdeki vatandaşların keneye karşı dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Çom, şöyle devam etti: "Kırsalda bazı vatandaşlar, 10-15 yaş arası çocukları, okullar tatil diye hayvanları gütmek için, tarlaya, dağ - bahçeye gönderiyorlar. Bu çocuklar da tehlike altında. Kırsalda yaşayan vatandaşların, (bu kene eskiden de vardı, şimdi de var. Bize bir şey yapmaz.) düşüncesini bırakması gerekiyor. Özellikle kırsaldaki vatandaş kendini keneden korumalı. Biz tek tek ilaç dağıtıyoruz, o ilaçları bile kullanmayan vatandaşların olduğunu görüyoruz. Köyden bir cenaze çıktığı zaman, köyde hassasiyet oluşuyor. Köyde hassasiyet oluşması için ille bir cenaze mi olması lazım ?"

Çom, Tarım İl Müdürlükleri tarafından hayvanlarda kullanılmak üzere verilen ilaçların, usulüne uygun olarak uygulanması gerektiğini kaydetti.

Kırsal alana gidilmesi durumunda, vücudun kene yönünden kontrol edilmesi gerektiğini de aktaran Çom, giysilere sıkılması için Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ilaçların da kullanılması gerektiğini söyledi. Çom, "Verdiğimiz ilaçları bolca sıkıp, elbiselerini nemlendirerek kurutsunlar. Bu ilaçlar elbisenin üzerine sıkıldığında keneyi adeta felç ediyor. Kene yukarı doğru bir kaç adım attıktan sonra felç olup düşüyor ve sonra da ölüyor. Vatandaşlarımız, ilaçları kendileri de alabilir, bizden de isteyebilirler" şeklinde konuştu.

"VATANDAŞLA İÇ İÇE OLAN ÖĞRETMEN, MUHTAR VE İMAMLARDAN DESTEK BEKLİYORUZ"

Çom, köylerdeki hassasiyeti artırmada, vatandaşla iç içe olan başta muhtarlar olmak üzere, öğretmen ve imamların da yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Her kenenin KKKA virüsünü taşıyan kene olmadığını yineleyen Çom, "Her kene ısırığı da bu hastalığın bulaşması manasına gelmiyor. Kişiye hastalık bulaşsa bile hastaların çoğu bunu atlatıyor. Vefat eden hastalar ise genelde sağlık kuruluşlarına geç başvuranlar, ihmal edenler, keneyi kendisi çıkartıp, söylemeyen insanlar. Bu nedenle, vatandaş kenenin doğru usulle çıkartılmasını biliyorsa kendi çıkartsın ve hemen sağlık kurumuna gelsin. Nasıl çıkartılacağını bilmiyorsa, hiç dokunmadan hastaneye başvursun. Ancak, kene ısırmış, üç-beş gün, bir hafta geçmiş, kendi çıkarmış atmış, söylememiş, belirtiler başlayınca hastaneye başvurmuş. Bu kişileri tedavi altına alıyoruz, fakat müdahale imkanımız daha az oluyor. Sonuçta, her mikrobu alan kötü sonuçla sonlanacak manası da yok" dedi.

Kenelerin tamamen yok edilmesinin, doğru ve mümkün olmayan bir yaklaşım olduğunu söyleyen Çom, "Keneler de ekolojik dengenin bir parçası. Sadece aşırı paniğe gerek yok, temkinli olmak daha doğru. Tabii, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, kişisel koruyucu önlemlere de dikkat edilmeli" ifadesini kullandı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MHP'NİN ERCİYES KURULTAY I GÜVENLİĞE TAKILDI

DENKTAŞ,ERBAKAN İÇİN GÜL'DEN AF İSTEDİ

BİR KAVANOZ DIŞKI'YA 300 BİN YTL TAZMİNAT İSTENDİ
»  KADINLARIN YENİ TRENDİ "KUDURMA AŞI "
»  GÜL'E MEKTUP YAZDI TARLADAN KURTULDU
»  BORNOZLU BAKAN
»  "GİZLİ BELGE" ÇANTASI'NDAN "KAÇAMAK" ÇIKTI..
»  BAYKAL BUGÜN 70 YAŞINDA
»  "BUYRUN OĞLUNUZUN KEMİKLERİ BU TORBADA"
»  (F)ELAKET TİPİ CEZAEVİN'DEN KAÇIŞ?
»  PORNODAKİ OYUNCU TÜRK ÇIKTI
»  DİKKAT! BU MSN MESAJI SİZİ SOYUP SOVANA ÇEVİREBİLİR
»  MANİSA'DA 300 ÇOCUK HASTANEYE KALDIRILDI
»  İSTANBUL DEĞİL , SİVASTANBUL!
»  UFO HAKKINDA FENA KANDIRILDIK
»  İKİNCİ MECLİSİ OTOPARK YAPTILAR
»  BURDUR'DA FİLLERİN ATASI MASTODON FOSİLİ BULUNDU
»  GEMİYLE GELEN TURİSTLER KARA TRENLE TAŞINACAK
»  TATİLE GELEN ALMAN ÇİFT HAYVANAT BAHÇESİ KURDU
»  BU AĞAÇ BİZANSLILARIDA OSMANLILARIDA GÖRDÜ
»  KÖYÜ YILANLAR BASTI
»  KOT PANTOLONU KAYBOLAN KADIN SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ
»  RAKI, BALIK KLİBİNE KRAL SANSÜRÜ
»  METROSEKSÜEL İMAM'A YURTDIŞI GÖREVİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.