CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, İzmir Foça'daki bir taşınmazın satışının çok açık bir şekilde şüpheli işlem olduğunu ifade ederek, “Satışla elde edilen haksız, kayıtdışı kazanç, acaba bir derneğe, kişiye ya da bir siyasi partiye mi aktarılmıştır?” dedi. Kart, Maliye Bakanı olmadan önce Kemal Unakıtan'ın nasıl bir rolü olduğunu sordu.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de, BEM Dış Ticaret A.Ş'nin 21 Haziran 2000'de 15 milyar 500 milyon liraya Kadir Boyacı'ya sattığı, 12 Ekim 2000'de 15 milyar 600 milyon liraya geri aldığı, 10 Mayıs 2002'de de 1 trilyon 260 milyar liraya Al Baraka Türk Özel Finans Kurumuna sattığı İzmir Foça'daki tavuk çiftliğiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
1.5 yıllık sürede 15 milyar 600 milyon liradan 1 trilyon 260 milyar liraya ulaşan bir satışın söz konusu olduğunu belirten Kart, “Bu satış, kara paranın aklanmasının önlenmesine ilişkin kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun ile suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkında kanun kapsamında çok açık bir şekilde şüpheli işlem niteliğindedir” dedi.
İsim vermeden “ilgili bir finans kurumu” olarak bahsettiği Al Baraka Türk'ün satışa ilişkin basın açıklamasında, “...Taşınmazın alımı, sorunlu bir alacağın tahsili amacıyla bankamızda başlayan ve tüm safhalarıyla bankamızda biten...” denildiğini ifade eden Kart, bu sorunlu alacağın hangi ilişkilerden kaynaklandığının açıklanması gerektiğini vurguladı.
“UNAKITAN, ALACAĞIN NERESİNDEDİR?”
Atilla Kart, şunları söyledi:
“Bakan olmadan önce her iki şirketin de genel müdürü Kemal Unakıtan, bu sorunlu alacağın neresindedir, hangi tarafındadır? Bu alacak ilişkisinin niteliği ve boyutu nedir? Bakanın bu konularda açıklama yapması gerekiyor.
Ortada mali suç ve kara para ilişkilerinin varlığını gösteren ciddi bulgular söz konusudur. 2002 yılının seçim yılı olduğu, son satışın da Mayıs 2002'de yapıldığı gerçeği dikkate alındığında; bu haksız, kayıtdışı kazanç, gelir, acaba bir derneğe, kişiye ya da bir siyasi partiye mi aktarılmıştır? Olayın özü bu.”
Kart, bu konularda inceleme yapmak üzere, savcıları ve Anayasa Mahkemesini göreve çağırdı.
CHP'Lİ KILIÇDAROĞLU
CHP'li Kılıçdaroğlu da Bakanlar Kurulunun yayınladığı bir yönetmelikte, kara para mevzuatı açısından hangi işlemlerin şüpheli işlem olduğunun belirlendiğini kaydetti. Bu yönetmeliğin 10. maddesinde, “İşletme faaliyetleriyle orantısız hesaplar varsa, orada şüpheli işlem var” denildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, yönetmelikte, şüpheli işlemi bildirecek kurumlar arasında tapu sicil müdürlüğünün de yer aldığını bildirdi.
15 milyar 600 milyon liraya alınan taşınmazın 1,5 yıl sonra 1 trilyon 260 milyar liraya satıldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, satışta orantısız bir işlem olduğunun açık olduğunu söyledi.
“MASAK, OLAYIN ÜZERİNE GİTTİ Mİ?”
Kılıçdaroğlu, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Tapu sicil müdürlüğü, bu orantısız işlemi MASAK'a bildirdi mi? Biz bu olayı gündeme getirdikten sonra MASAK, olayın üzerine gitti mi? Kara paranın aklanmasının önlenmesi konusunda temel görevi olan cumhuriyet savcıları harekete geçti mi?”
Kılıçdaroğlu, bu konuyu bakanlıklarının bütçeleri görüşülürken Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Maliye Bakanı Unakıtan'a sorduğunu, ancak yanıt alamadığını, yazılı yanıt verileceğinin söylendiğini bildirdi.