Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7248
EURO
43,4739
IMKB
9.279,000
ALTIN
4.107,940
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"İŞ DÜNYASI VE MEDYA KORKAK"
 İŞ DÜNYASI VE MEDYA KORKAK
 
Vatan Gazetesi'ne konuşan Baykal, Medyaya ve iş dünyasına sert eleştirlerde bulundu. Başbakanı da Hitlere benzeten Baykal'dan kimsenin üzerine düşeni yapmadığını düşünüyor. İşte Baykal'ın Vatan'da yayınlanan değerlendirmeleri:
 
26.2.2007 - 11:05

Baykal’dan iş dünyası ve medyaya sert eleştiri. “İş dünyasının da medyanın da gözünü korkuttular... O korkuyu yenebilseler, her şey iki ayda tersine döner”CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz koşullar ve gelecekle ilgili kritik bazı riskler karşısında medya ve iş dünyasının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini düşünüyor. Türkiye’nin bugünkü durumunu, Almanya’da Hitler’in iktidara geliş sürecine benzeten Baykal, “Ülke artık ’Tayyip Cumhuriyeti’ne dönüyor ve bütün Türkiye seyrediyor. Ben bunu hazmedemiyorum” diyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile dün uzun bir telefon sohbeti yaptık. Baykal’ın söylediklerinden çıkan bugünkü Türkiye fotoğrafı hiç de iç açıcı değil.

Türkiye’nin bugünkü durumu, cumhurbaşkanlığı ve seçim sürecine ilişkin tespitleri, medya ve iş dünyasına ilişkin eleştirileri özetle şöyle Baykal’ın:“Türkiye’de bugün artık birçok insan kendisini yabancı hissetme durumunda kalıyor. Türkiye’nin hukukunu, anayasasını, demokrasisini içine sindirmiş insanlar giderek kendilerini aciz, dışlanmış, hakları elinden alınmış, baskıya maruz kalmış hissediyorlar. Tayyip Erdoğan, ne hukuk ne demokrasi ne bir şey hiç aldırmadan medya gruplarını kuşatıyor. Televizyonların üzerine gidiyor. Böyle bir şey olur mu? Demokrasi hangi noktaya geldi bunca yıl sonra? Bu kadar eleştiriyi hak eden, bu kadar yanlışlıklar içinde olan bir Maliye Bakanı’nı eleştirmek mümkün değil. Başbakan’ı eleştirmek mümkün değil. Hiçbir medya doğrudan bir şey söyleyemez, Başbakan’ı kızdıramaz. Danışmanı orada kartal gibi medyanın tepesinde ve arkasında her şey, her türlü devlet gücü... Öyle bir şey olur mu? Medyayı korkutup pıstırmış, iş dünyasını pıstırmış. Odalar Birliği Başkanı söyledi işte; ‘Şikayet edemeyiz, şikayet ettiğimizde getir defterleri diyorlar’ dedi. Böyle bir tablo. Adam, (Erdoğan) herkese akıl fikir veriyor. ‘Sen böyle yazamazsın, sen öyle konuşamazsın’ diyor. Ülke artık ‘Tayyip Cumhuriyeti’ne dönüyor ve Bütün Türkiye bunu seyrediyor.”

HİTLER ALMANYA’SI BENZETMESİ

* Herkes, Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilecek. Parlamentoda yeterli çoğunluğu var buna karşı yapılacak bir şey yok diye düşünüyor?Bu doğal karşılanıyor. Bunun ne demek olduğunu ben bir yıldır anlatıyorum. ‘Ne yapalım. Ben mi yapacağım’a geldi herkes. Ama dikkat edin, tarihte buna benzer süreçler hep yaşandı. Almanya’da da yaşandı. Hitler’in gelişi de böyle bir süreçti. Bunun (Erdoğan) kafasında bir çoğulcu demokratik anlayış, başkasına saygı gösterme, herkesin hukukunu temel almak gibi bir anlayış yok. Dizi veriyor köşeye alıp, gücü yettiği zaman, hallettiği zaman bitirecek. “Demokrasi benim için araçtır” diyor. Bunu ilan etmiş bir insan. Fırsat bulursa tarihi, cumhuriyeti, anayasayı, hukuku talan edecek. Bunu da koca Türkiye seyrediyor. Ben de bunu hazmedemiyorum.

* Ne yapılabilir?

Rica ederim yani... Şu anda hiç kuşku duymuyorum biraz cesaret olabilse yapılabilecek çok şey var ama herkes korkuyor. O korkuyu yenebilseler, iki ayda her şey tersine döner. Bu yapay bir korkudan kaynaklanıyor. En azından medya bir araya gelse, “bu gidiş iyi gidiş değil, bizim buna izin vermememiz gerek” dese bitti. İş dünyası bunu ciddiyetle kararlaştırsa bitti.

* Sizce neden bunu yapmıyor medya ve iş dünyası?

İş dünyasının da medyanın da gözünü korkuttular da ondan. Bunlar bireysel korkular. Ama topluca herkes bir risk alsa olur bunlar. Olay zaten budur. Hitler gelirken de ne yapacaktı büyük sanayiciler Almanya’da? Ne yapacaktı diğer siyasi partiler, diğer kurumlar? Şimdi düşünün bakalım. Onun gibi bu da... Risk alacaksınız. Buraya kadar getirdiniz, şımarttınız, desteklediniz. Şimdi gene aynı şekilde. Böyle şey olur mu?

“Cumhurbaşkanı olamazsın” diyemiyor iş dünyası da medya da. Adamın bu kadar açığı var. Cumhurbaşkanı neden olamayacağı konusunda ben 22 madde söyledim. Birisi baksa bir 30 madde de o ekler. Yani böyle bir tabloda herkes pıstı, olsun bitsin, en fazla söyleyebildikleri “uzlaşma ile olsa iyi olur.” Türkiye tekrar tutsak oldu.

* Medyayı da sorumlu tutuyorsunuz...

Evet tutuyorum. Çünkü Türkiye’de medyanın belirleyici bir ağırlığı var. Erdoğan şu sırada o nedenle medyanın üzerine yürüdü, pıstırdı. Millet de sesini çıkartamıyor.

Mesele cumhurbaşkanlığı ile bitmiyor. Bu bir süreç. Arkadan çok daha önemli bir genel seçim olacak. Ama genel seçime giderken de hiç farklı bir şey olacağını zannetmiyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra da asıl parlamento yine onun kontrolünde olursa, yetkiler onunla kullanılırsa Allah muhafaza.

Şimdi beğenmediğiniz Ahmet Necdet Sezer orada görev yapıyor. O sayede frenliyor bunları. Şimdi bir Tayyip cumhurbaşkanı, ikinci Tayyip de başbakan olursa, kim kimi durduracak, ne olacak? Birlikte her düşündüklerini uygulasalar ve buna itiraz edemeyen teslim olmuş zavallı iş merkezleri, medya merkezleri, sivil toplum kuruluşları...Bu durum ülkeyi krize sürükler.

Şimdi sen cumhuriyetin kendisini savunma mekanizmalarını, demokrasiyi, tartışma, muhalafet hakkını, özgürlüğünü, eleştiri hakkını kullanamazsan, sen pısarsan o pısarsa ne olacak o zaman? Çok ileri bir olay. Bu korku ve umutsuzluk olayıdır. Türkiye bu noktaya düşürülmemelidir.

Özetle Baykal, iş dünyasına, sivil toplum örgütlerine ve medyaya, “Erdoğan’ı durdurun çağrısı” yapıyor. Ama bu çağrıya olumlu yanıt alabilmesi en azından “şimdilik” pek de olası gözükmüyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'FINDIK ÜRETİCİSİ SEÇİM GÜNÜ YER MİSİN YEMEZ MİSİN SORACAK HESABINI'

MUMCU VERYANSIN ETTİ!

BAŞBAKAN İKİLİ OYNUYOR!
»  ERDOĞAN'DAN ASKERİ SEÇENEK İMASI
»  BAYKAL: ''IRAK'TAKİ OLUŞUM TÜRKİYE'YE MEYDAN OKUYOR''
»  ARINÇ'IN UTANCI İÇİN KİM, NE DEDİ?
»  BAYKAL,'TRABZON'SUZ TÜRK MİLLETİ OLMAZ' DEDİ
»  MUMCU: "HİÇBİR PARTİYLE İTTİFAK ARAYIŞIMIZ YOK"
»  "AKP DİN DEVLETİ KURMAYI HEDEFLİYOR''
»   DTP'DEN DİYARBAKIR İL BAŞKANINA DESTEK AÇIKLAMASI!
»  AKP'NİN MİTİNGİ GİBİ GRUP TOPLANTISI ARINÇ'I UTANDIRDI
»  CHP'DEN SEZER'İN EKİBİNE KANCA
»  AKP, ERBAKAN'IN PRENSİNE KANCAYI TAKTI
»  DTP MECLİSE GİRMEK İÇİN FARKLI BİR YÖNTEM İZLEYECEK
»  ''GENÇ PARTİ DÖRDÜNCÜ PARTİ''
»  AKP, YENİ GENEL MERKEZ İÇİN 9 AYDA, 9,5 MİLYON YTL HARCADI
»  BBP, YASİN HAYAL'İ İHRAC ETMİŞ
»  BBP LİDERİ YAZIOĞLU: BU BİR İHANETTİR
»  BAYKAL'IN VİLLASI TEMİZ ÇIKTI
»  DTP DİYARBAKIR İL BAŞKANI ÇIKIŞINA GARİP AÇIKLAMA GETİRDİ.
»  DYP, 25 YAŞ İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDU
»  ABDULLAH GÜL 'ÜN KURTLAR VADİSİ YORUMU
»  AĞAR'A ANAVATAN'LI PRENS
»  CHP'DEN GÜNEYDOĞU ÇIKARMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.