Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,6970
EURO
43,4483
IMKB
9.541,000
ALTIN
4.005,770
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 17 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ABDULLAH GÜL'DEN TÜRKÇE UYARISI
ABDULLAH GÜL DEN TÜRKÇE UYARISI
 
Gül, 'Türk edebiyatı aslında bazı popüler kültür ve dillerin tehdidi altındadır' dedi.
 
25.5.2010 - 16:35
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gençlere Türk kültürü, edebiyatı, tarihi ve medeniyetinin sağlam bir şekilde öğretilmesi gerektiğini belirterek, ''Kendi kültürümüzü, kendi dilimizi, edebiyatımızı ve tarihimizi bilmeden, onda cahil olup başkalarında zengin olmaya kalkarlarsa bu çok tehlikelidir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türk Konseyi içerisinde yer alan Türk Akademisi'nin açılış toplantısına katıldı. Türk cumhuriyetlerinden temsilcilerin de yer aldığı toplantı, Astana'daki Barış ve Uyum Sarayı'nda yapıldı.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türk Akademisi'nin, Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ile başka devletlerdeki Türk topluluklarının ortak kültürel değerlerini ve bu değerlerin temelindeki Türkçe'nin bilimsel açıdan uluslararası düzeyde incelenmesine ve ortak kültür politikaları oluşturulmasına katkıda bulunmak üzere kurulduğunu belirtti.

Türkiye ile Kazakistan'ın öncülüğünde oluşturulan Türk Akademisi girişiminin Türk dünyasında işbirliğine yeni bir boyut kazandıracağını söyleyen Gül, ''Orhun Yazıtları'ndan başlayarak günümüze uzanan çizgide, ortak dilimiz Türkçe'nin dünya kültür mirasına yaptığı katkının günümüzde yeterince ortaya konulmadığı ve öğretilmediği kanaatindeyim'' diye konuştu.

Türk Akademisi'nin, Türk dili ve edebiyatının evrensel medeniyete katkılarını ortaya koyacak çalışmalarıyla Avrasya coğrafyasının merkezinde yer alan Türk medeniyet havzasındaki kültürel canlanmaya ivme kazandıracağını vurgulayan Gül, akademiden, Türkçe'nin öğretilmesi, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi konusunda ortak politikalara temel teşkil edecek çalışmalara öncülük etmesini beklediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkçe'nin öğretilmesinin ülkeler arasındaki işbirliğinin gelecek nesillere taşınması bakımından önem taşıdığına da vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türk edebiyatı aslında bazı popüler kültür ve dillerin tehdidi altındadır. Çocuklarımız, nesillerimiz güzel Türkçe'yi öğrenmeden, Türk edebiyatını, Türk şiirini, Türk tarihini geniş bir şekilde öğrenmeden, felsefi ve kültürel derinliklerine hakim olmadan başka kültürlerin çok kolay etkisi altında kalır ve kendi kökünden kopar. Bunu çok büyük bir tehlike olarak görüyorum.

Onun için bütün kardeşlerime, herkese şu çağrıyı yapmak istiyorum; bu toplantılarımızı çok önemli görüyorum ama milli programlarımızda, ülkelerimizdeki eğitim programlarımızda da buna çok önem vermeliyiz. Okullarımızda gençliğe çok sağlam, temeli olan bir Türk kültürünü, edebiyatını, tarihini, medeniyetini öğretmemiz gerekir. Bunu öğrendikten sonra hangi kültürle karşılaşırlarsa karşılaşsınlar, hangi dili öğrenirlerse öğrensinler, hiç çekinmeyiz. Hatta 'Başka dilleri ve kültürleri çok iyi öğrenin ve öğretin' diye teşvik ederiz. Ama kendi kültürümüzü, kendi dilimizi, edebiyatımızı ve tarihimizi bilmeden, onda cahil olup başkalarında zengin olmaya kalkarlarsa bu çok tehlikelidir.''

Gül, bu konularda devletlere büyük görev düştüğünü söyledi.

-''KÜLTÜREL ENGELLER ORTAYA ÇIKMASIN''-
Cumhurbaşkanı Gül, ''Eskiden aramızda duvarlar vardı ama artık aramızdaki siyasi engeller kalktı, şimdi kültürel engeller çıkmaması lazım. Farklı popüler kültürün etkisi altında kalırsak şimdi başka sınırlar girmiş olur ki bunu çok tehlikeli buluyorum'' diyerek, gelecek nesillerin kardeşlik ve beraber olma ruhu taşıyabilmeleri için Türkçe'yi anlamaları gerektiğine işaret etti.

Türk dili ve edebiyatının sadece bilim adamlarının, Türkologların uğraştığı bir alan olarak kalmamasını isteyen Gül, Türk kültürünün, zengin ve tarihin derinliklerine kadar uzanan bir birikime sahip olduğunu vurguladı.

Türk medeniyetinin de tarihin en eski dönemlerinden bu yana insanlığın ilerlemesine katkı sağladığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, ''Akademide sadece beşeri bilimlerle uğraşılmamalı. Fende Türklerin armağan ettiği ne varsa ortaya çıkarılmalıdır'' dedi.

Gül, yarın Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışını yapacaklarını da hatırlatarak, Türkçe'nin ve Türk kültürünün bütün dünyada öğretilmesi için birçok ülkede bu merkezlerin açıldığını ifade etti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KILIÇDAROĞLU'DAN ZONGULDAK ÇIKARMASI

BAHÇELİ İLE KILIÇDAROĞLU SINIF ARKADAŞI ÇIKTI!

FLAŞ.. ERDOĞAN'DAN CHP'YE 'TENEKE' BENZETMESİ
»  BAYKAL'IN DENİZ AÇILIMI
»  ADANA'DA BELEDİYE BAŞKANLIĞI KÖRDÜĞÜM!
»  EMNİYET KRİMİNAL'DEN KASET RAPORU
»  TERÖRİSTBAŞI KALKIŞMA OLACAĞINI AÇIKLADI.
»  BAYKAL,İKTİDAR KOMPLOSUNDA ISRARLI
»  TEKEL İŞÇİLERİNİN AÇLIK GREVİ BAŞLADI!
»  KILIÇDAROĞLU, AKP'DEN ÖZÜR DİLEDİ
»  ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AKP'DEN GİTTİ
»  KILIÇDAROĞLU'NDAN 'RECEP BEY' AÇIKLAMASI
»  KILIÇDAROĞLU'NUN ERDOĞAN FIKRASI
»  DENİZ BAYKAL: YİNE SİYASET YAPACAĞIM
»  CUMHURBAŞKANI GÜL, YESEVİ DİYARI TÜRKİSTAN'DA
»  AKP, KILIÇDAROĞLU'NU NİYE KUTLAMADI?
»  KILIÇDAROĞLU, GÖMLEĞİNİN HESABINI VERDİ!
»  KILIÇDAROĞLU'NDAN BAYKAL'A ZİYARET
»  İSTANBUL'DA 260 ADET MERMİ BULUNDU
»  "BASIN KARTI KİMLİK OLARAK KULLANILMALI"
»  GURBETÇİ SEÇMEN'E HAYAL KIRIKLIĞI
»  FLAŞ.. MADENCİLER, İŞ BIRAKIYOR!
»  KILIÇDAROĞLU'NUN GÖMLEĞİNE TAKTILAR!
»  SEMİH, FENERBAHÇE DEFTERİNİ KAPATTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.