Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Danıştay Başkanı Mustafa Birden ’in kendisinden özür beklediği yönündeki açıklamalarına yanıt verdi.
Ergin, Ergenekon sanığı Mustafa Balbay’ın günlüklerinde 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in söylediği iddia edilen “Bu hükümete hakim-savcı aldırmamak lazım” sözlerinden sonra Danıştay’ın hakim-savcı sınavlarına ilişkin durdurma kararları verdiği iddiasını tekrarladı ve özetle şöyle konuştu:
ÖZÜR BORCU: Bizim söylediklerimizde yanlış varsa, Danıştay 4 yürütmeyi durdurma vermemişse, iptal kararları vermemişse, Anayasa Mahkemesi’nin mevzuata uygunluk kararlarından sonra bile yürütmeyi durdurmaları vermişse, bunları tekrar kendisinin değerlendirmesi lazım. Bir özür borcu varsa adalet bekleyen, yıllardır dosyalarında karar bulamayan vatandaşlarımızdan topyekun bir özür borcumuz var. Yüksek yargının, siyaset kurumunun hep birlikte.
YARSAV’DAN SONRA: Danıştay 2006’ya kadar, hakim-savcı sınav ve mülakatına ilişkin davaları reddediyordu. Ama ne olduysa, 2006’da YARSAV’ın kurulmasından sonra, yürütmeyi durdurma kararı veriliyor. Bakanlığın yaptığı itiraz İdari Dava Daireleri Kurulu’nca kabul ediliyor ancak ‘Bakanlığın işlemi yasaya uygun ama yasa Anayasa’ya aykırıdır’ diye düzenleme Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor.
Anayasa Mahkemesi 2007 başında Bakanlığın işlemlerinin Anayasa’ya uygun olduğuna karar veriyor. Tartışmanın bitmesi beklenirken Danıştay mülakatların subjektif olduğu gerekçesiyle yeniden yürütmeyi durdurma veriyor. Tartışma bitecek derken bu defa ÖSYM’nin sınavlarındaki puanlama sisteminin yasaya aykırı olduğu iddiasıyla yapılan itirazı Danıştay kabul ediyor ve yürütmeyi durdurma veriyor. Bakanlık tekrar ÖSYM ile devreye girerek puanlama sistemini Danıştay’ın istediği şekle getiriliyor. ‘Bu sorun bitti’ derken, bu defa mülakatlara kamera konulmasına dair 2008 - 2009’da iki yürütmeyi durdurma kararı veriliyor.
8 YILDA 4 BİN 900 HAKİM: 8 yılda 4 bin 900 hakim-savcı alabildik. Yüzde 26’lık bir artış sağlanabildi. Ama aynı dönemde personel artışı yüzde 54’ün üzerinde oldu. Son alımlarla yüzde 74’e ulaşacak. İdari personel alımında sorun yaşamazken, hakim-savcı alımında 2006’dan sonra ciddi sorun yaşıyoruz. Sebebini kamuoyuna izah etmek zorundayız, siyaseten topluma hesap vermek durumunda olan bir kurumuz.
REFORM SÜRECİ BAŞLADI: Yargıda reform lazım, Cumhurbaşkanımız da ifade ediyor. Bu reform süreci başlamıştır. Şu anda o sürecin içerisindeyiz ve her geçen gün ilave tedbirlerle o süreç güçlendirilmektedir. Sorunları küçülterek, geleceğe doğru yürüyeceğiz.
AVUKATLAR HAZIRLANSIN: Bu yıl içerisinde 4-5 sınav yapmayı planlıyoruz. Buradan hukuk mezunlarına, avukatlarımıza da sesleniyorum; kamuda veya serbest avukatlık yapan meslektaşlarımız, sınavlara şimdiden hazırlansınlar. Çok sayıda hakim-savcı alımı için sınava çıkıyoruz. Bundan sonraki süreçte icraatlarımızla bizi izleyeceksiniz.
BAKANIN YAŞIYLA BAŞIYLA UĞRAŞMAYIN
Ergin, “Yaşı kadar yargıçlık yapanlar var” eleştirilerine şöyle yanıt verdi: “Adalet Bakanı’nı suçlamak çözüm değildir. Bakan’ın yaşıyla başıyla uğraşarak, bunlara cevap vererek bu bekleyen cevapları karşılamış olmazsınız.”13/01/2011