Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
45,3532
EURO
53,5211
IMKB
15.063,000
ALTIN
6.875,620
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Teknoloji   Magazin   Polis Adliye 
 
AK Parti'de Öcalan'a 'Statü' Tartışması
AK Parti de Öcalan a  Statü  Tartışması
 
AK Parti kurmayları, PKK elebaşı Öcalan'a hukuki statü vermenin hukuken mümkün olmadığını belirtti. Öcalan'ın gazeteciler ve akademisyenler gibi toplumun farklı kesimleri ile görüşmeler yapabilmesinin önünün açılmasına ise sıcak bakılıyor.
 
10.5.2026 - 08:36

Terörsüz Türkiye için atılması gereken yasal adımlar ile diğer idari düzenlemeler, zamanlama ve PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın statüsüne sıkıştı. AK Parti; önce örgütün silah bırakmasını, DEM Parti ve PKK ise önce yasal düzenleme yapılmasını bekliyor.

YASAL DÜZENLEMELERİN NE ZAMAN GETİRİLECEĞİ MESELESİ EN BÜYÜK SORUN
AK Parti’nin yanı sıra MHP ve DEM Parti’den gelen açıklamalar, Terörsüz Türkiye sürecine yönelik bir olumsuzluk olmadığı yönünde. Ancak, özellikle yasal düzenlemelerin ne zaman gündeme getirileceği konusunda taraflar arasında görüş farklılığı giderilemiyor. AK Parti ve hükümet, yasal adımların PKK’nın silah bırakmasının sahada somut olarak tespit ve teyit edilmesine yönelik tavrını sürdürürken, örgüt ve DEM Parti yasal adımlar atılmadan silah bırakma konusunda ayak diriyor. AK Parti bu nedenle silah bırakmadan yasal bir düzenleme yapılmasını riskli görüyor. Bu konuda AK Parti içinde farklı görüşler de dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan toplantılarda yasal düzenlemelerle ilgili çalışmaların silah bırakma ile eş zamanlı yürütülmesine yönelik değerlendirme yapıldı. Ancak, AK Parti’deki ağırlıklı görüş, PKK’nın somut olarak silah bıraktığının tespit edilmeden herhangi bir adım atılmaması yönünde.

"TAHKİMAT YAPIYORLAR"
AK Parti kaynakları, süreçle ilgili hukuki bir çerçevenin belirlenmesi gerektiğini, bunun da örgütün atacağı adımlara bağlı olduğunu belirterek, "Ama şu anda somut gelişme yok, tam tersine tahkimatı artırıyorlar. Silah depolarını, mağaraları boşaltmıyorlar. DEM Parti bunu gündeme getirmiyor hiç. Örgütte silah bırakmaya direnen bazı gruplar var. Asıl onlar problem çıkarıyor. Süreci de uzatıyorlar. Bazı mağaralara silah takviyesi yapılmış. Eğitim veriliyor. Bunlar ortadayken ne için yasa çıkaracağız? Silah bırakmadan biz ihtimaller üzerine yasa yapmayız." dedi.

"MEVCUT KANUNLAR YETERLİ"
DEM Parti tarafından gündeme getirilen, geçen yıl silah bırakan grubun hukuki bir düzenleme olmadığı için Türkiye’ye gelemedikleri iddiasına ise AK Parti kurmayları, "Şu anda mevcut kanunlarımız buna elveriyor. Silah bırakmışsa, suça karışmamışsa, Türkiye’ye gelmek istiyorlarsa gelsinler. Suç yoksa ceza da yoktur. Örneğin Diyarbakır annelerinden çocuklarından dönenler oldu. Mevcut kanunlar kapsamında geldiler. Ancak örgüt tümden silah bırakıp, sahada da bunu somut olarak görürsek elbette çerçeve bir yasa çıkarılacaktır." görüşünü dile getirdi.

"STATÜ VERİLEMEZ, BU HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL"
DEM Parti’nin gündeme getirdiği, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de destek verdiği PKK elebaşı Abdullah Öcalan’a hukuki statü tanınması önerisine ise AK Parti soğuk bakıyor. AK Parti yönetimi, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olan birisine hukuki bir statü verilmesinin mümkün olmayacağı ve bu konuda bir ayrıcalık tanınamayacağı görüşünde.

Ancak AK Parti, ara formüller üzerinde değerlendirme yapılabileceğini dile getiriyor. AK Parti; hukuki bir statü yerine, Öcalan’ın İmralı’daki şartlarının esnetilmesinin, Kandil’le doğrudan iletişim kurabilmesinin ve gazeteciler, akademisyenler gibi toplumun farklı kesimleri ile görüşmeler yapabilmesinin önünün açılmasına sıcak bakıyor.

AK Parti kaynakları, Öcalan’ın iletişim kanallarının esnetilmesinin örgüt üzerinde baskıyı artıracağına da dikkat çekiyor ve "Bu sürecin üç ana aktörü var, Cumhurbaşkanı, Sayın Bahçeli ve Öcalan. Öcalan için bu statüden daha önemli ne olabilir?" değerlendirmesini yapıyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / YÜCEL KAYAOĞLU



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Akın Gürlek'ten Özel'e Tepki

Özgür Özel Hakkında Soruşturma!

Özkan Yalım'dan Pişmalık İtirafları
»  Veli Ağbaba: Bu Kadar Alçaklık Olmaz
»  Özel'den Özkan Yalım İddialarına Yanıt
»  TÜİK Başkanı Görevden Alındı
»  Flaş... ABD İran'ı Yeniden Vurdu
»  CHP Kurultay Davası 1 Temmuz'a Ertelendi
»  Böcek Ailesine Mal Varlığı Şoku
»  İran'dan Yeni Hürmüz Boğazı Kararı
»  Erdoğan'a Metro Açılış Daveti!
»  MHP'li Yıldız'dan Kafa Karıştıran Sözler
»  Bahçeli'den Dikkat Çeken'Butlan'Yanıtı
»  "Haysiyetsizlerin Defterini Düreceğiz"
»  Yatırım Teşvik Paketi Meclis'te
»  Bahçeli'den Öcalan İçin Yeni Öneri
»  Bahçeli'den Flaş Fransa Çıkışı!
»  Bahçeli: Terörü Bitirmek Artık Farz Oldu
»  Kurban Bayramı Tatili Belli Oldu
»  Şami Tayyar'dan AKP'ye Sandık Uyarısı
»  Uşak'ta Tır Dehşeti, 4 Kişi Öldü
»  Trump Hürmüz Operasyonunu Başlattı
»  CHP Özjan Yalım'ın Biletini Kesti
»  Bülent Arınç’tan Tutuklamalara Tepki
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETECI ACI SOYLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.