Dink suikastında ’görevi ihmal’den yargılanan 8 asker sanığın soruşturması derinleştiriliyor. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın dünkü duruşmasında Hakim Şevki Uluçam, Dink Ailesi’nin avukatlarının talebini kabul ederek jandarmadan cinayetin öncesine ilişkin önemli bilgiler sordu. Hakim, ayrıca radikal bir karara da imza atarak jandarmanın Pelitli’deki tüm muhbirlerin isimlerini ve adreslerini sorarak tanık olarak mahkemeye çağrılmasına karar verdi. Sanık avukatları ise kararın “istihbarat zaafı doğuracağını” iddia etti.
Bu konular araştırılsın
Mahkeme, duruşma sonunda şu konuların araştırılmasına karar verdi:
1- Trabzon Jandarma Komutanlığı’ndan cinayetten önce Yasin Hayal ile ilgili yapılan bir çalışma varsa bu konuda düzenlenmiş görev sonuç belgesinin gönderilmesi istendi.
2- Jandarma Genel Komutanlığı’ndan cinayet öncesi Genel Komutanlıkta bu konuda yapılmış çalışma varsa görev sonuç belgesi veya haber kayıt formu gibi belgelerin gönderilmesi istendi.
3- Trabzon Jandarma Komutanlığı’ndan Pelitli’de olay öncesi kayıtlı haber elemanlarının kimlikleri sorularak tanık olarak çağrılmalarına karar verildi.
4- Trabzon Jandarma Komutanlığı’ndan Dink cinayeti sonrası Jandarma 156 yapılan ihbarların ses kayıtlarını içeren CD’ler istendi.
5- Trabzon Valiliği’nden cinayet öncesi asayiş toplantılarında Yasin Hayal ve arkadaşlarının faaliyetleri konusunda konuşma ve çalışma olup olmadığı, buna ilişkin tutanaklarda yer alan herhangi bir kayıt bulunup bulunmadığı soruldu.
6- Jandarma Genel Komutanlığı’ndan istihbaratın ilde kim tarafından kime bildirileceği ve il tarafından da jandarmaya kimin tarafından ulaştırılacağının sorulmasına karar verildi. Mahkeme ayrıca TBMM’den Dink cinayetine ilişkin raporun, İstanbul Başsavcılığı’ndan ise Ergenekon ve Dink davasında tanık ifade veren Veysel Şahin’in ifadelerinin istenmesine karar verdi.
Enişte ifade verince...
Dink cinayeti sonrası ifade veren Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci, cinayetin işleneceğini jandarma görevlilerine bildirdiğini ancak bir önlem alınmadığını söylemişti. İğci’nin bilgi verdiğini iddia ettiği astsubay Okan Şimşek ile uzman çavuş Veysel Şahin hakkında ’görevi ihmal’den açılan davada ifade veren sanık ve tanıklar ise Ali Öz’ün cinayetin işleneceğini bildiğini ancak önlem alınması yönünde bir işlem yapmadığını söylemişlerdi. Bunun üzerine dönemin Trabzon İl Jandarma Komutan Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, aynı birimde görevli astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yıldız ile uzman çavuşlar Önder Araz ve Hacı Ömer Ünalır hakkında da dava açılmıştı.
‘Hayal faydalı işler yapacak’
Duruşma sonrası açıklama yapan Dink Ailesi’nin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, soruşturmanın genişletilmesinin isabetli bir karar olduğunu söyleyerek, Malatya’da cezaevinde olan Veysel Şahin’in verdiği ifadeleri hatırlattı: “Şahin, 2003-2005 arasında Trabzon Jandarma İstihbarat kısmında Yasin Hayal’i görüp ’Bu kim?’ diye sorduğunu, ’Memlekete faydalı işler yapacak birisi’ cevabını aldığını söyledi.”