Anayasa Mahkemesi'nin, kanunun bazı maddelerini iptal etmesiyle ilgili gerekçeler dikkate alınarak hazırlanan tasarı, Yüksek Kurum ile ona bağlı Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dili Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun yönetim ve görev alanlarını kapsıyor. Tasarı, Yüksek Kurul'un, Başbakan veya kurumun bağlı olduğu Devlet Bakanının başkanlığında, basın-yayın ve enformasyon işlerinden sorumlu Devlet Bakanı, Türk devlet ve topluluklarıyla ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Kültür ve Turizm BAkanı, YÖK Başkanı, Yüksek Kurum Başkanı ve Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih, Stratejik Etüt ve Denetleme Başkanı ile Cumhurbaşkanınca beş yıl süreyle atanan 3 üyeden oluşmasını öngörüyor. Cumhurbaşkanının, gerekli gördüğü hallerde Yüksek Kurul'a başkanlık etmesini de öngören tasarı, Yüksek Kurum Başkanının görevlerini de tanımlıyor. Buna göre, Yüksek Kurum Başkanı, ''Yüksek Kurumun temsil, yürütme ve koordinasyon organı ve üst düzey yönetici''olacak. Başkan, Yüksek Kurum'un hizmet ve faaliyetlerini verimli kılacak bilimsel ve kültürel nitelikleri kanıtlanmış Kurumun görev alanıyla ilgili profesörlerden Başbakan tarafından gösterilecek iki aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak. Başkanın görev süresi 5 yıl olacak.
Yüksek Kurum'un yönetim kurulu, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın atayacağı üç üye ile bağlı kuruluşların başkanlarından oluşacak. Yüksek Kurum Başkanının önerisi üzerine yönetim kurulu tarafından Genel Sekreter ataması yapılabilecek. ''Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı'', ''İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı'' ve ''Hukuk Müşavirliği'' Genel Sekreterliğe bağlı olarak çalışacak.
-ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ-
Yüksek Kuruma bağlı Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi, 12 asli üyeden oluşacak. Asli üyeler, yönetim kurulun öğretim üyeleri arasından önereceği 24 aday arasından Yüksek Kurul'ca belirlenecek. Kurum başkanları da asli üyelerde bulunması gereken niteliklere sahip profesörler arasından müşterek kararla seçilecek.
ATATÜRK ULUSLARARASI BARIŞ ÖDÜLÜ-
Tasarı, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'ne layık kişi bulunmadığında, o yıl ödül verilmemesini de düzenliyor. Atatürk Uluslararası Barış Ödülü için aday gösterileceklerin eser, hizmet ve faaliyetlerinde aranılacak nitelikler ile verilecek nakdi mükafatın miktarı, ödül verilecek yıldan bir önceki yılın Ocak ayı içinde yurtiçi ve yurtdışı basın-yayın araçlarıyla ilan edilecek. Ödül verilecek yıldan bir önceki yılın Haziran ayının sonuna kadar Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Ödül Kurulu üyeleri, BM Genel Sekreteri, Türkiye'deki yabancı misyon şefleri ile daha önce ödül almış kişiler Atatürk Uluslararası Barış Ödülü için aday gösterebilecek.
-BU YILIN ÖDÜLÜ-
2005 yılının Atatürk Uluslararası Barış Ödülü ilanı kanunun yayımlanmasından itibaren bir ay içinde yapılacak. Adaylar 4 ay içinde belirlenecek. Ödül ise 29 Ekim 2005 tarihinde verilecek. Kanunun yayımı tarihiden itibaren bir ay içinde Yüksek Kurula Cumhurbaşkanınca atanacak üyeler ile Yüksek Kurul Başkanı ve bağlı kuruluşların başkanlarının ataması yapılacak.
-KADROLAR-
Tasarı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı merkez teşkilatının 10 kadrosu iptal edilirken 2 yeni kadro oluşturuluyor. Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Yardımcılığı, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcılığı, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcılığı ve Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcılığı kadroları da iptal ediliyor.
-ASKER ÜYE-
Yüksek Kurul'da Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih, Stratejik Etüt ve Denetleme Başkanı'nın da yer almasına ilişkin AK Parti önergesi üzerinde Şahin, ''AB sürecinde DGM ve MGK'da değişiklik yaptık. Müzakere sürecinde de AB, 'sizin bu kurulunuzda asker üye var diyebilir' onu dikkatlerinize sunuyorum'' diye konuştu. Komisyon Başkanı Altıkulaç, ''Eğer sorun çıkarsa o zaman çözeriz''diyerek, önergenin kabul edildiğini duyurdu.