Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4263
EURO
34,8204
IMKB
10.083,000
ALTIN
2.440,700
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Araçta Cep Telefonuna Ceza yağdı!
Araçta Cep Telefonuna Ceza yağdı!
 
Ankara polisi, kentin 5 noktasında gerçekleştirdiği denetimlerde, cep telefonu kullandığını belirlediği 114 sürücüye ceza yazdı.
 
7.10.2015 - 13:13


Son dönemde telefonda konuşmadan dolayı meydana gelen kazalardaki artış üzerine Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal'ın talimatıyla şehrin belli noktalarında sivil ekipler oluşturarak, araç kullanırken telefonla konuşan sürücüleri tespit etti.

Sivil ekiplerin bildirdiği araçlar, resmi ekipler tarafından durdurularak cezai işlem uygulandı. Sivil ekiplerin bulundukları noktalarda simitçi, postacı gibi görev yaptıkları öğrenildi.

Direksiyon başında cep telefonu kullanan sürücülere trafik kanununun ilgili maddesi uyarınca 80 lira ceza kesildi.

Denetimlerin Ankara genelinde aralıksız devam edeceği bildirildi.

CEP TELEFONU KULLANMAK ve KAZA RİSKİ

Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olarak kazaya yol açabilir. Aracın güvenli bir biçimde yol alması her şeyden önce sürücünün sorumluluğu altındadır. Bu nedenle bütün sürücüler aracı kontrol etmesini güçleştiren bu durumları öğrenerek kaza riskini azaltmaya yönelik önlemler alabilirler. Araç içinde cep telefonunu kapalı tutmak bu açıdan en etkili önlemdir.

Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücüler daha fazla hata yapmakta, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamamakta ya da önlem almakta geç kalmaktadırlar. Yapılan bir araştırmaya göre bu gecikme çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabilmektedir. Saatte 60 km hızla giden bir otomobilin sürücüsünün frene basmasının bu kadar gecikmesi durma mesafesinin 15 metre daha artması demektir.

Aynı araştırmada cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği görülmüştür. Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken %20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise %29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur.

Cep telefonunu kullanımı yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini arttırıcı bir etki yapmaktadır. 699 sürücü üzerinde yapılan bir başka araştırmada görüşme bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde ise 1.3 kat daha fazla olduğu bulunmuştur.

Birçok araştırmada doğrulanan başka bir bulgu ise, ele alınmadan kullanılan araca bağlı telefonların kaza riski açısından hiç bir yarar sağlamamasıdır. Çünkü, sürücü için dikkat dağıtıcı olan yönü telefonun fiziksel özellikleri değil, konuşmanın yoğunluğudur.

Araştırmalarda sıkça rastlanan bir başka bulgu ise, sürücülerin cep telefonu kullanırken hızlarını azaltmalarıdır. Bir anlamda sürücüler aracı kontrol etmek amacıyla olabilecek hataları telafi etmeye çalışmaktadırlar. Ancak bu daha önce belirtilen tehlikeleri ortadan kaldırmak için yeterli olmamaktadır. Cep telefonu kullanan sürücülerin tehlikeli bir durumda hiç tepki vermeme olasılığı da bulunmaktadır. Bu da %12'ye kadar ulaşabilen ve trafik güvenliği açısından göz ardı edilmemesi gereken yüksek bir orandır.

Sürücünün deneyimli olması veya cep telefonu kullanmaya alışkın olması da riski azaltmaya yetmemektedir. Hem telefon kullanmaya alışkın hem de deneyimli sürücüler oldukları halde bu kişilerin iki-üç kat daha fazla hata yaptıkları gözlenmiştir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar cep telefonu kullanımının kişiyi fiziksel olarak meşgul etmesinden çok artan zihinsel faaliyet ve buna bağlı olarak dikkatin dağılması, konsantrasyonun bozulması nedeniyle kaza riskini arttırdığına işaret etmektedir. Bu nedenle:

EN ETKİLİ ÖNLEM ARAÇ KULLANIRKEN CEP TELEFONUNU KAPALI TUTMAKTIR

Kanunlar kesinlikle Motorlu taşıt kullanırken cep telefonu ile görüşme ve mesajlaşmayı yasaklaması gerekirken.
Trafikte sürücüler, seyir halindeyken de cep telefonu ile konuşabilecek. Ancak telefon ele alınmadan “Hands-free” yöntemi şartı getirildi.
Sürücüler, trafikte seyir halindeyken de cep ya da araç telefonları ile telsiz gibi elektronik cihazları ele almadan konuşma yapılabilecek. Sürücülere cep telefonuyla konuştukları için ceza yazılması, “Hands-free” yönteminin uygulanması şartı ile kaldırıldı.
“Hands-free” telefonu ele almadan hoparlör aracılığı ile konuşma anlamı taşıyor. Karayolları trafik yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile sürücünün seyir halindeyken, cep telefonu ile konuşması yine yasak olacak ancak telefonu ele almadan hoparlör aracılığıyla konuşma yapılabilecek. Yönetmeliğe bu amaçla şu hüküm eklendi: “Cep ve araç telefonları ile benzeri haberleşme cihazları, sürücüler tarafından çeşitli elektronik sistemler vasıtasıyla ele alınmadan kullanılabilir”

kaynak: http://cagdasankara.com/2015/10/06/aracta-cep-telefonuna-ceza-yagdi/



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Whatsapp'ta İşaretli Mesaj Dönemi

Kadınlar Neden Daha uzun Yaşar?

Balkabağının İnanılmaz Faydaları!
»  Ambalajsız Peynir Satılamayacak
»  Süper Ay Tutulması Büyüledi
»  'Süper Ay' Heyecanı
»  Kış Saatine Seçim Ayarı!
»  Bal Kavanozunda Karekod
»  Bayram Tatili Kaç Gün?
»  Türk Dünyasının Sesinden’ Yeni Albüm
»  Siyasetçilerin Dişçisinin Mutlu Günü
»  Başkent'te Shopping Fest Coşkusu
»  Erimeyen Dondurma Yaptılar!
»  Fazıl Say'ın Ezan Hassasiyeti!
»  İstabul Trafiğinde Yeni Uygulama
»  4 Bin Yılın Sıcak Rekoru!
»  Facebook'tan Bir yeniik Daha
»  Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün?
»  ''İstanbul'un Durumu İyi Değil''!
»  Cips Yiyenlere Kötü Haber!
»  Alzheimer Riskini Azaltan Uyuma Şekli!
»  Sağlıkta Yoğun Bakım Krizi
»  Ankara'da Üst Geçit Çöktü
»  Siri Yerinize Telefonlara Cevap Verecek
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.