Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Türk Dünyasının Sesinden’ Yeni Albüm
Türk Dünyasının Sesinden’ Yeni Albüm
 
Yaptığı çalışmalarla ‘Türk Dünyasının Sesi’ olarak anılmaya başlayan müzisyenKaya Kuzucu, 4 albüm ve 43 eserden oluşacak serinin ilk albümü yayınladı. Kuzucu, 7 kardeş topluluğun 9 şarkısına yer verdiği ‘Son Akın’ isimli albümle 4 albümde tamamlanacak serinin ilk halkasını müzikseverlere ulaştırdı. “Amacım bir arşiv bırakmak” diyen Kuzucu, Orta Asya’ya dere tepe dolaşarak şarkılar, türküler, ninniler ve destanlar derliyor.
 
7.9.2015 - 21:32

Yeni çalışmasını anlatan Kuzucu, ‘Kahramanlık Türküleri’ altbaşlığı ile yayınlanan albümün seri olarak süreceğini ifade etti. Çoğunluğu Türk dünyasına ait etnik müzikler olmak üzere 11 albüm yayınlayan Kuzucu, “Daha önce sadece Anadolu’yu ya da Balkanları içeren çalışmalar da yaptım. ‘Son Akın’ ise 43 Türk topluluğundan izler taşıyor. Her topluluktan kahramanlık üzerine yazılmış türkülerden oluşuyor” dedi. Tuva, Altay, Kazakistan, Kırgızistan, Dağıstan-Karaçay, Türkiye, Kırım’dan eserler bulunan albümün hikayesini anlatan Kuzucu, şunları söyledi:

VAZİFE KABUL ETTİM

“Sanatçı olarak vazifelerimden birinin de çok geniş, kıtalara yayılmış Türk kültürüne ait müziğin, gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu düşünüyorum. Bunun tescilinin vazifelerimiz arasında olduğuna inanıyorum. Benim için bir mecburiyet. Böyle olunca işin ekonomik boyutunu, popülerliğini değil, sanat değerini önemseyerek çalışmaya başladım. En büyük avantajım, Türk dünyasındaki diğer müzisyenlerle iyi arkadaşlar bağlantıları kurmak oldu. Benim gibi düşünen insanlar buldum. Zaman zaman onlar Türkiye’ye konsere geliyor, ben oralara davet ediliyorum. Konser için gittiğimde de ‘Bu bölgelerdeki türkülerimiz, şarkılarımız, ninnilerimiz, manilerimiz, destanlarımız, hikayelerimiz, ne varsa, bana bunları verin” diyorum. Gidip, yerel sanatçıları canlı izliyorum. Buralardan derleniyor bir çok eser.”kaya kuzucu4.JPG görüntüleniyor

Türk dünyasında müzik çoğunlukla pentatonik(beş sesli) olarak yapılıyor. Farklı sazlar da kullanılıyor. Bunların bir çoğunu da Türkiye’ye getiren Kaya Kuzucu, “Bir ülkeye gidince bir taşla beş kuş vurmaya çalışıyorum. Halk danslarını kaydediyorum, yiyeceğinden içeceğine kadar, kullandığı malzemeye kadar, sazlarına kadar kaydediyorum ki sadece bana değil, halkbilimcilere de yardımcı olsun” diye konuştu. Benzer sazlar bulunduğu gibi farklılıklar da bulunduğunu kaydeden Kuzucu, Türkiye’de yapılan müzikle Orta Asya’da yapılan müzik arasında ritm, makam ve tema benzerliği bulunduğunu vurguladı. Kuzucu, “Doğa aşkı, vatan aşkı, insan aşkı ve Tanrı aşkı temaları ortak temalar” dedi.

KALICI OLAN MÜZİK

Köroğlu’nun ‘Koçaklama’sı, Pir Sultan Abdal’ın ‘Şu Karşı Yaylada’sı, Aşık Veysel’ın ‘Kara Toprak’ı veya Mahzuni Şerif ‘Çeşmi Siyahım’ı gibi eserlerinin geleceğe kalacak müzik eserleri olduğunu ifade eden Kuzucu, Türk dünyasından Toktokul, Alesker, Hanlarova gibi bir çok ünlü ses ve saz üstadının da artık evrensel olduğunu söyledi. Amacının popüler bir albüm yapıp, çok dinlenmek ve tiraj sağlamak olmadığının altını çizen Kuzucu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbette pop, rock ya da hip hop türü şarkılar daha fazla dinlenir ama saman alevi gibidir. Oysa ‘Çeşmi Siyahım’ daha yüzyıllarca dinlenecektir. Argo sözlerle, geçici ilgi oluşturuluyor ama asıl altı çizilen müziktir. Çeşmi Siyahım’dır, Kara Toprak’tır. Geleceğe kalacak da odur. Müziği yozlaştırmak zaten bana sorarsanız, insanları öldürmekten beterdir çünkü müzik bir insana değil, tüm topluma aittir. Hayalim, bir gün Türk dünyasının büyük bir orkestrasının oluşturulması. Bütün çalışmalarım bunu disipline etmek üzeredevam ediyor. Bu albüm de onlara o orkestraya bir repertuvar çalışmasıdır. Biz arşivi oluşturalım, gelecekte bunun üzerinden daha popüler işler de yapılacaktır. Bugün için amacımız popüler olmak değil, çok geniş Türk kültürünün müziğini arşivleyebilmektir.”

BAĞLAMA SENFONİSİ

Kuzucu, ‘Son Akın’ albümünün kahramanlık türkülerinden oluştuğunu belirtirken, tüm albümünün bir ‘bağlama senfonisi’ olduğunu söyledi. Kuzucu, “Bu albümde Türk milletinin, yani diğer Türk toplulukları ile ortak kökenin izlerini aradık ve bulduklarımızı ortaya koyduk” dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Siyasetçilerin Dişçisinin Mutlu Günü

Başkent'te Shopping Fest Coşkusu

Erimeyen Dondurma Yaptılar!
»  Fazıl Say'ın Ezan Hassasiyeti!
»  İstabul Trafiğinde Yeni Uygulama
»  4 Bin Yılın Sıcak Rekoru!
»  Facebook'tan Bir yeniik Daha
»  Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün?
»  ''İstanbul'un Durumu İyi Değil''!
»  Cips Yiyenlere Kötü Haber!
»  Alzheimer Riskini Azaltan Uyuma Şekli!
»  Sağlıkta Yoğun Bakım Krizi
»  Ankara'da Üst Geçit Çöktü
»  Siri Yerinize Telefonlara Cevap Verecek
»  Farklı Partner Sperm KalitesiniArtırıyor
»  Karısı O Uygunsuz Fotoğrafları gGrünce..
»  İstanbul’da Öğrenci Olmanın Bedeli
»  Facebookta Kontör Tuzağına Dikkat!
»  Kedi Mırlamasının Mucizevi Etkisi
»  Her 6 Kişiden Biri Migren Hastası'
»  Bu Gece Mavi Ay’ı Kaçırmayın
»  3 Çocuk İ.in 23'ünde Doğurmaya Başlamalı
»  Limonu buzluğa atın!
»  Kavrulan Türkiye’ye ‘Sıcak' Haber
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.