Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,0278
EURO
44,2828
IMKB
9.482,000
ALTIN
4.177,830
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BUNDAN SONRA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
BUNDAN SONRA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
 
Seçim sonrasında oluşacak yeni Meclis önce başkanını sonra da 11'inci cumhurbaşkanını seçecek. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci devam ederken, bir yandan da gözler hükümet kurma çalışmalarında olacak.
 
23.7.2007 - 10:10
      Yüksek Seçim Kurulu, milletvekili seçimi kesin sonuçlarını ilan edecek. 5 gün sonra Meclis en yaşlı üyenin başkanlığında toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.
      Yemin töreninden sonra Meclis başkanlığı seçim süreci başlayacak. Adaylar 5 gün içinde başvuru yapacak. Sonraki 5 gün içinde ise başkanlık seçimine geçilecek.
      Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Meclis başkanı seçiminde, Genel Kurul'da 367 milletvekilinin olup olmadığına bakılacak. Adaylardan birinin seçilmesi için ilk iki turda 367 oy alması gerekiyor.
      Eğer iki turda bu oyu alan aday olmazsa üçüncü turda 276 oy aranacak. Yine bulunamazsa, en yüksek oyu alan iki aday dördüncü tur oylamaya girecek ve en çok oyu alan Meclis başkanı seçilecek. Sonra da Meclis Başkanlık Divanı oluşturulacak.
     
     Yeni meclis yeni cumhurbaşkanını seçecek
      Divan oluştuktan sonra da Anayasa'ya göre yeni Meclis'in cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. İlk 10 günde adaylık başvuruları yapılacak. Sonra da 4 turluk seçim takvimi belirlenecek.
      Genel Kurul'da toplantı yeter sayısı olarak 367 aranacak. Cumhurbaşkanı seçilmek için ilk 2 turda 367'nci üçüncü turda ise 276 oy almak gerekiyor. Eğer üçüncü turda da cumhurbaşkanı seçilemezse, en yüksek oyu alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak ve 276 oy alan 11'inci cumhurbaşkanı olacak.
     
     Yeni hükümet kurulacak
      Bir yandan cumhurbaşkanlığı seçim süreci işlerken, diğer yandan yeni hükümet kurulacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, teamül gereği seçimde en yüksek oyu alan partinin liderine hükümeti kurma görevi verecek. Yeni hükümetin 45 gün içinde kurulması gerekiyor.
      Bakanlar Kurulu listesi önce cumhurbaşkanına sunulacak sonra da Meclis'te okunacak. Hükümet programının Meclis'te görüşülmesinden bir gün sonra da güven oylamasına gidilecek. Güvenoyu alırsa, 60'ıncı hükümet göreve başlayacak.
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BİR SEÇİM HİKAYESİ

CHP'NİN LİSTE BAŞI OLAN 3 YÖNETİCİSİ SEÇİLEMEDİ

İŞTE MECLİSE GİRECEK 550 MİLLETVEKİLİ
»  MECLİS ARTIK 7 PARTİLİ
»  ARINÇ'TAN SEÇİM YORUMU: 'BU DA HALK MUHTIRASI''
»  DTP'DEN TAŞLI KUTLAMA!
»  AK PARTİ NEDEN YÜKSELDİ?
»  CHP: SEÇMENİN VERDİĞİ MESAJI DEĞERLENDİRECEĞİZ
»  YASADIŞI SLOGAN ATAN DTP'LİLERE POLİS MÜDAHALESİ
»  KADIN VEKİL SAYISI ARTTI
»  3 BÜYÜK ŞEHİRDE AKP TAVAN YAPTI
»  BAYKAL'DAN SES SEDA YOK!
»  DTP KUTLAMALARINDA "APO" SLOGANI
»  AHMET TÜRK: BU SEÇİM BİZİM İÇİN RÖVANŞTI
»  ASKER BİLDİRİSİ KAZANDIRDI!
»  CHP'LİLER ANTALYA'YI KARIŞTIRDI!
»  DTP, MECLİSTE GRUP KURACAK SAYIYA ULAŞTI
»  İLLERDE KESİNLEŞEN MİLLETVEKİLLERİ
»  BAHÇELİ:MİLLETİN İRADESİ BU
»  DTP LİDERİNDEN AKP İTİRAFI
»  ÇELİK:'SAYIN BAYKAL DA İSTİFA ETMELİ'
»  BAĞIMSIZLAR REKOR KIRDI
»  SEZER'İN DAMADI SEÇİLEMEDİ
»  DSP LİDERİ SEZER SONUCU YORUMLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.