Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,2363
EURO
44,5703
IMKB
9.020,000
ALTIN
4.152,010
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BÜLENT ARINÇ'TAN ŞOK AÇIKLAMALAR!
BÜLENT ARINÇ TAN ŞOK AÇIKLAMALAR!
 
Dönemin aktörlerinin "Bin yıl sürecek." dediği 28 Şubat, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a göre; AK Parti iktidarı, demokratikleşme hamleleri ve 27 Nisan bildirisine verilen cevapla sona erdi. Arınç, hükümetin baskı altına alındığı o karanlık günlerde milletvekillerinin de tehdit edildiğini söy
 
27.2.2011 - 12:20

Siyasi tarihe "postmodern darbe" olarak geçen 28 Şubat sürecinin üzerinden tam 14 yıl geçti. 28 Şubat, meşru hükümetin, psikolojik savaş teknikleriyle alaşağı edildiği, hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alındığı bir dönem olarak zihinlere kazındı. O karanlık dönemin yakın tanıklarından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yaşananları Zaman'a değerlendirdi. Arınç, eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun "bin yıl sürer" dediği 28 Şubat sürecinin tarihe gömüldüğü kanaatinde. AK Parti'nin iktidara gelişinin, 27 Nisan bildirisine karşı yapılan açıklamanın ve cumhurbaşkanlığı seçiminin 'postmodern darbe'ye verilen en iyi cevap olduğunu düşünüyor. Ayrıca 28 Şubat'ı destekleyen partilerin tasfiye edildiğini ve dönemin aktörlerinin de kaybettiğini hatırlatıyor. Başbakan Yardımcısı, o gergin günleri anlatırken baskı ve korku ortamına dikkat çekiyor. Yüksek yargı, medya ve askerin elbirliğiyle yürüttüğü psikolojik savaşın milletvekilleri üzerindeki etkisini ise şu çarpıcı örnekle anlatıyor: "Tehditler geliyordu, 'ordu el koyacak' diye. Gülüp geçiyorduk. 'Parti kapatılacak' diyorlardı; 'kaderde ne varsa o olur' diyorduk. Bu tehdit DYP'lilere de yapıldı. Bir kısmı istifa etti. Sanıyorum Haziran'ın 12'si gibiydi. O sıralarda pek çok milletvekilinin darbe olacak korkusuyla lojmanlarını kapatıp, yurtdışına çıktığını acıyla görmüştüm..."

Başbakan Yardımcısı Arınç, eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun "bin yıl sürer" dediği 28 Şubat sürecinin 10 yıl bile sürmediği kanaatinde. AK Parti'nin iktidara gelişinin, demokratikleşme hamlelerinin ve hükümetin 27 Nisan bildirisi karşısındaki duruşunun 28 Şubat'a cevap olduğunu ifade ediyor: "1 Mart tezkeresi aslında 28 Şubat için verilen önemli bir cevaptır. Parlamento halktan aldığı yetkiyi halkın yararına kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçimi 28 Şubat'a en iyi cevaptır, 28 Şubat'ın karşılığı 28 Nisan'da yayınlanan bildiridir. Meclis'in çatısının üzerinden uçakların uçtuğu, her türlü baskı ve hukuk hilesinin olduğu dönemde milletin temsilcileri cumhurbaşkanını seçmişlerdir."

Bülent Arınç, 28 Şubat sürecine destek veren partilerin tasfiye olduğunu, sürece destek veren bütün aktörlerin de kaybettiğini hatırlatıyor. Bütün bunlara rağmen medya ve diğer alanlarda 28 Şubat özlemi içinde olanların halen bulunduğunun altını çiziyor: "Sayıları, etkileri azalmakla birlikte hâlâ o günleri özleyen, hükümetlerin hep başarısız olmasını arzu eden bir kesim var. Medyada da var. Ama 28 Şubat'taki etkilerinin yüzde 1'ine bile sahip değiller."

Ergenekon ve Balyoz davası sanıkları yargılanırken 28 Şubat sürecinin aktörleri hakkında herhangi bir işlem yapılmaması muhalefet partileri tarafından eleştiriliyor. Arınç, "28 Şubatçılara niye dokunulmuyor?" sorusuna şu cevabı veriyor: "28 Şubat siyasi bir olaydır. Siyasi olaylarda çözümü de, hakemliği de, kararlılığı da halka bırakmak lazım. Halk bunu siyasi karar ve tercihlerle çözdü. 28 Şubat'ı bir daha dirilmemek üzere gömdü. Bu süreçte yanlış yapan asker kişilerden görevine devam edenler yok. Önde gelenlerin pek çoğu emekliye sevk edildi veya emekli oldu. O süreç içinde yargı temsilcilerini çağırıp brifing adıyla yön verenler, ayakta alkışlatanlar artık konuşamaz, sokağa çıkamaz hale geldiler. O brifinglere katılanların çoğu büyük utanç içinde. 12 Eylül referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliği, 28 Şubat'a vurulan büyük bir şamardır. Bu değişiklikten sonra artık hiç kimse sivil, asker millet iradesine karşı gelemez; aklından bile geçiremez. Dolayısıyla 28 Şubat yargılansaydı bundan daha büyük sonuç ortaya çıkmazdı. 28 Şubatçılar vicdanlarda yargılandı ve mahkum oldular."

27 Nisan bildirisi o sitede niye duruyor?

-28 Şubat'ın izlerinin tamamen silinmesi yönünde net bir tavır ortaya koyan Arınç, bu yüzden 27 Nisan e-muhtırasının hâlâ Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer almasına tepkili: "Bildiriyi bizzat kaleme aldığını söyleyen Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a gereken cevap fazlasıyla verilmişti. Ben şahsen öyle bir bildirinin ne maksatla, kime karşı yapıldığını iyi bildiğime göre gelinen asker-sivil konumlanmasında muhafaza ediliyor olmasını doğrusu üzüntüyle karşılıyorum." "Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye" sloganının değiştirilmesinden mutlu olduğunu ifade eden Arınç, TSK'dan bir beklentisi daha olduğunu söylüyor: "Mustafa Muğlalı Kışlası Van'ın bir kasabasında, facianın yaşandığı yerde tabela olarak duruyor. Sanırım yeni komuta kademesi halkın bu konudaki hissiyatını da dikkate alacaktır."

27 ŞUBAT 2011/ZAMAN



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


250 BİN KAMU ÇALIŞANI ZAM BEKLİYOR!

MEMUR'DA TORBA YASA ŞAŞKINLIĞI!

MEHMETÇİK, 'GÖRÜNMEZ'OLDU!
»  LPG'Lİ OTOMOBİL AVI!
»  ''LİBYA'LILARA ZARAR VERECEK HER MÜDAHALEYE KARŞIYIZ''
»  BAŞBAKANLIĞA NİYET, YARGITAY'A KISMET!
»  'TORBA YASA'YA EMEKLİLERİN SERT TEPKİSİ
»  YAKLAŞIK 15 BİN TÜRK TAHLİYE EDİLDİ
»  13 TÜRK ALMAN BELEDİYE MECLİSİNDE
»  ERDOĞAN'A GIYABİ DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI
»  ÖLÜM TEHLİKESİ ATLATTI!
»  AÇLIK SINIRI 890 TL'YE YÜKSELDİ
»  EHLİYETİ OLMAYAN AYDIN'LIYA İNGİLTEREDEN TRAFİK CEZASI
»  'ÇILGIN PROJEYİ YAKINDA AÇIKLAYACAĞIM'
»  AHMET TÜRK HASTANEYE KALDIRILDI!
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN, ALMAN BASININA KONUŞTU!
»  GENELKURMAY, TAHLİYE FOTOĞRAFLARINI YAYINLADI!
»  42 METRE DERİNDE SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜ!
»  ELÇİLER BU OTURUŞU YORUMLADI!
»  CHP'Lİ ÖĞÜT'TEN ÖLÜMCÜL İDDİA!
»  YSK'DAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ 2014'TE MESAJI
»  GELME DEDİK GELDİ!
»  TORBA YASAYI ONAYLADI!
»  LİBYALI ASİLER TÜRK ASKERİ İSTEMİŞ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.