Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP'den Önseçim Belirsizliği
CHP den Önseçim Belirsizliği
 
Erken seçimin gündeme gelmesi, 7 Haziran seçimlerinde 364 milletvekili adayını önseçimle belirleyen CHP’yi “kırmızı alarm”a geçirdi. CHP yönetimi, ola
 
15.8.2015 - 11:26

Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK /

CHP, 550 milletvekili adayından 364’ünü teşkilatın oylarıyla, 29 Mart 2015’te Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği hâkimlerin gözetiminde 55 seçim çevresinde yapılan önseçimle belirlemişti. 364 adaydan 82’si, 7 Haziran’da milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. Erken seçimin gündeme gelmesi, bu 82 milletvekilini tedirgin etti. Milletvekilleri, konuyu hafta içinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na aktararak, olası bir erken seçimde önseçim yapılıp yapılmayacağını sordu. “Ben şu anda milletvekili olan bütün arkadaşlarımızın yeniden aday olmasını isterim” diyen Kılıçdaroğlu, “Erken seçimde önseçim yapılmasını istemeyiz ancak tüzükte de hüküm var. YSK’ya soracağız, ona göre bakacağız” yanıtını verdi.
HABERTÜRK’e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, tüzükte bulunan ve milletvekili adaylarının yüzde 85’inin önseçimle belirlenmesini öngören hükümle ilgili formül aradıklarını belirterek, “Önseçime girerek, milletvekili olmuş arkadaşlarımızın yeniden önseçime girmesini arzu etmiyoruz. Çünkü milletvekili olmalarının üzerinden daha 3 ay bile geçmedi. Bu arkadaşlarımız milletvekilliği yapmadılar. Kaldı ki, daha 6 ay dolmadan teşkilatların yeni bir önseçim yarışının içine girmesi de siyasi ve pratik olarak faydalı olmaz” dedi. Tezcan, hiçbir formül bulunmaması durumunda olası bir erken seçimde arzu etmeseler de önseçim yapmak zorunda kalabileceklerine de dikkat çekti.
TWEET ATTI
Kılıçdaroğlu, dün akşam saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “7 Haziran’dan sonra milletimizin bize verdiği görevi tüm siyasi kaygılardan uzak, sadece ülkemizin sorunlarını çözmek için yerine getirdik. Biz yine ‘Önce Türkiye’ demeye ve ülkemizin güvenliği, çıkarları ve milletimizin huzuru için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
3 FORMÜL GÜNDEMDE
CHP’de, parti tüzüğündeki “Milletvekili adaylarının yüzde 85’i önseçimle belirlenir” hükmünü aşmak için şu 3 formül üzerinde duruluyor:
YASA DEĞİŞİKLİĞİ: Meclis’te erken seçim kararının alınacağı kanuna, geçici bir madde eklenmesi. Böylece, kanun üst norm olduğu için tüzükteki hüküm dursa bile önseçim yapılmaması sağlanacak. Bu değişiklik için başta AK Parti olmak üzere diğer partilerin de ikna edilmesi gerekiyor.
YSK ONAYI: CHP, YSK’ya başvurarak, erken seçimin “olağanüstü” yanına işaret edecek, adaylarının önseçimle değil merkez yoklaması yöntemiyle belirlenmesini talep edecek.
TÜZÜK KURULTAYI: YSK’nın onay vermemesi durumunda CHP yönetiminin masasında son çare olarak tüzük kurultayı formülü bulunuyor. Kurultayda, “Erken seçimlerde önseçim şartına uyulmaz” yönünde bir değişiklik yapılacak, parti yönetimine önseçim yerine merkez yoklaması yöntemiyle adaylarını belirleme yetkisi verilecek.
"HUZUR VE BARIŞI SAĞLAYACAK BİR KOALİSYON İSTEDİK AMA OLMADI"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat ve Avrupa Alevi Federasyon Başkanları’ndan oluşan heyetle görüştü. AK Parti ile yürütülen koalisyon görüşmeleri konusunda bilgi veren Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:
Seçimlerin ardından ülkemizin hükümetsiz kalmaması için AK Parti ile koalisyon için masaya oturduk. Otururken hiçbir zaman “Önce CHP” demedik, “Önce Türkiye” dedik. Kurulacak koalisyonun yüksek profilli, içeriye ve dışarıya güven veren bir yapıda olmasını istedik.
AK Parti bize, kısa süreli bir seçim hükümeti önerisiyle geldi. Biz ise uzun soluklu olmayan ve sadece günübirlik ihtiyaçları karşılamak için kurulan bir hükümetin, koltuk pazarlığından öteye gidemeyeceğini, istikrar sağlayamayacağını ve ülkenin hiçbir temel derdine derman olamayacağını söyledik ve AKP’nin önerisini kabul etmedik. Biz 4 yıllık bir reform hükümeti konusunda ısrar ettik.
Toplumsal kutuplaşmayı bitirecek, ülkemizin özlem duyduğu huzur ve barış ortamını sağlayacak samimiyet ve güven esası üzerine kurulu bir koalisyon istedik ama olmadı. Gelinen aşamada süreç erken seçimi gösteriyor. Biz de hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'Erken Seçim Kararını Meclis Vermeli'

'MHP Şerefsize Şerefsiz Der'

MHP'den CHP'ye Tuhaf Benzetme!
»  Koalisyonun Kaderini Değiştiren Anket!
»  Bahçeli'den Erken Seçim Sinyali!
»  Beklentimiz HDP DestekliCHP-MHP Hükümeti
»  'Gerekirse Elimizi TaşınAltına Koyarız'
»  'Erken Seçim Olasılığı Güçlü'
»  MHP Temkinli,Telefonla Temasa Ret!
»  'Ya AKP-CHP, Ya da AKP MHP'
»   Bahçeli Akşener'in Üstünü Neden Çizdi?
»  CHP'de kongre süreci yeniden başlıyor
»  Meclis Başkanlığı İçin İnce Hesaplar!
»  Cem Uzan'dan Siyasete Geri Dönüş Mesajı
»  Sarıgül Meclis'e Neden Giremedi?
»  Kılıçdaroğlu'ndan Flaş Sözler!
»  CHP’de Kongre Takvimi Açıklandı
»  Emine Ülker Tarhan Pes Etmiyor
»  Kılıçdaroğlu'ndan Twitt Mesajı
»  CHP'den Onarım Hükümeti Mesajı!
»  Kılıçdaroğlu: Erken Seçim Zaman Kaybı
»  ''Birlikte İyi Salladık''!
»  Seçmene Teşekkür Pilavı!
»  '' 7 Haziran'dan Sonra Erken Seçim Var''
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.