Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
IMKB
9.168,000
ALTIN
4.018,460
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DEVLET AYNI YERE İKİ AYRI RUHSAT MI VERDİ?
DEVLET AYNI YERE İKİ AYRI RUHSAT MI VERDİ?
 
LİSANSI geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından verilen Petkim'in İzmir'de rafineri kurcağı alanda, daha önceden bir firmanın jeotermal enerji için MTA'dan işletme lisansı aldığı ileri sürüldü.
 
2.8.2010 - 00:25

PETKİM Petrokimya Holding şirketlerinden Socar&Turcas Rafineri A.Ş. tarafından 4.5 milyar dolarlık yatırımla kurulacak Ege Petrokimya Rafinerisi'nin yeri tartışma konusu oldu. Rafinerici ve Depolama Lisansı'nı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş'ın elinden Ankara'da alan PETKİM yönetimi, kısa bir süre sonra rafineri yerinin davalık olduğu yönündeki iddialar konusunda Borsa'ya açıklamada bulunmuştu. Yetkililer, dava konusunda kendilerine böyle bir bilginin ulaşmadığını, rafinerinin kurulacağı yerin ise Orman İdaresi ile bir ilgisinin olmadığını belirtmişti.
'LİSANSI ÖNCE BİZ ALDIK'
PETKİM'in Borsa'daki açıklamalarına yanıt veren İstanbul merkezli Buhar Enerji A.Ş'den yapılan açıklamada, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) açtığı ihale sonucunda 16 Eylül 2009 tarihinde 39 yıllık işletme hakkını kazandıklarını belirtildi. "Jeotermal sahamızdaki kaynağın MTA tarafından tepit edilmesi 1990'lı yılların başlarına uzanmakta olup, kaynağın işletme safhasına gelmesi şirketimizin işletme ruhsatını edinmesi ile gerçekleşmiştir" denilen açıklamada, devletin kaynağı bulma ve sahip olma tarihi de başta olmak üzere şirketin işletme ruhsatını haketme tarihinin de rafineri izninden önce olduğu dile getirildi. Açıklamada ayrıca, "Dolayısıyla rafineri izninin veriliş tarihinde şirketimizin aynı saha üzerinde hukuki anlamda kazanılmış hakları mevcut ve tartışılmazdır" denildi.
DAVA SONUÇLARI BEKLENİYOR
Yeraltı kaynaklarının üzerindeki yapılaşmaların kaynağın kapatılması ve bir daha kullanılmaması anlamına geldiğini belirten yetkililer, rafineriden çıkan çevresel atıkların da jeotermal kaynağını olumsuz etkileyeceğini iddia ettiler. Yasalarda yeraltı kaynaklarının arsa sahibinin mülkiyetinde olmadığının öngörüldüğünü de hatırlatan yetkililer, bu konudan kaynaklanan karşılıklı davaların sonuçlanmasını beklediklerini kaydettiler.
RAFİNERİ YERİ DEĞİŞTİRİLSİN TALEBİ
Şirketin büyük tartışmalara meydan vermemek için bugüne kadar sessiz kaldığını dile getirildiği açıklama şöyle devam etti:
"İlgili rafineri yatırımının halihazırda yenilenebilir enerji alanı olarak tespit edilmiş bu sahaya yapılması ülke kaynaklarının kullanımı açısından sakıncalıdır. Bu yatırımın yeraltı kaynağı olmayan bir noktaya alınması rasyonel ve mümkündür, teşvik edilmelidir."
Açıklamada ayrıca devletin sahibi, şirketin işleticisi olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarının yok edilmemesi için gereken yeni davaların da açılacağı uyarısında bulunuldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAYKAL:"13 EYLÜL'DE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"

AB'YE ALINMAYIŞIMIZIN 51'Cİ YILI

ERDOĞAN, YAŞ ÇIKIŞI ATALAY İLE GÖRÜŞTÜ
»  ÜLKÜCÜLERLE BDP'LİLER ARASINDA GERGİNLİK
»  DEFOSUNU BULAMAYINCA "ERGENEKONCU" YAPTI..!
»  HABERAL'A SELAM GÖNDERDİ
»  BÜYÜKANIT'A SERT SÖZLER
»  BAYAN EMNİYET AMİRİNE FACEBOOK CEZASI
»  BAYKAL'DAN ALTERNATİF TÜRKİYE TURU!
»  KILIÇDAROĞLU'NU ŞAŞIRTAN KARŞILAMA
»  AYM GEREKÇELİ KARARI AÇIKLADI
»  'MEZARLARDAKİLERİDE KALDIRIP 'EVET' DEDİRTMELİ!
»  ERBAKAN'IN GAYRİMENKULLERİ İCRA SATIŞINDA!
»  GÜİZA'DAN FENER'E KÖTÜ HABER!
»  FLAŞ.. YÜKSEK ASKERİ ŞURA TOPLANDI!
»  BATMAN'DA SİVİL ARAÇ MAYINA ÇARPTI, 4 KİŞİ ÖLDÜ
»  BAYDEMİR'DEN HADDİNİ AŞAN SÖZLER!
»  "AÇILIM DEDİKÇE BATTILAR"
»  AKP AÇILIMI ONAYLATMAK İSTİYOR
»  "REFERANDUMU ARAÇ OLARAK KULLANMALIYIZ"
»  'İNŞALLAH TÜRKİYE YUGOSLAVYA GİBİ OLMAZ'
»  HOCALAR DA 'CHP' DİYOR!
»  "AKP İÇİN ZAMAN DARALDI"
»  BALYOZ'DAN BUGÜN SES ÇIKMADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.