Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DUMANSIZ HAVA SAHASI BÜYÜK BİR YALAN
DUMANSIZ HAVA SAHASI BÜYÜK BİR YALAN
 
Türkiye'de bir yandan sigara yasağı kapsamında çifte standart uygulanıp 'Dumansız Hava Sahası' kampanyası aldatmacası yapılırken; diğer yandan ağır sanayi ile yerleşimin iç içe geçtiği 'Dumanlı Hava Sahası' Dilovası'nda 3 kişiden biri nin kansere yakalanması görmezden geliniyor.
 
10.8.2009 - 08:10

Sigaraya karşı alınan önlemler ve sıkı denetimin uygulanmadığı denetimsiz fabrikalar,egzoz gazları,araç balatalarından çıkan ve havaya karışan tonlarca konsorejen abbest tozları havayı zehirlemeye devam ederken dumansız havasahası diye millet kandırılıyor.
19 Temmuz'dan bu yana Türkiye'de  kahvehaneler, barlar, kafeler, restoranlar ve eğlence mekanları  dahil, halkın ortak kullandığı tüm kapalı alanlarda sigara içmek artık yasak. İnsan sağlığını korumak için başlatılan uygulamanın sloganı da 'Tam Dumansız Türkiye'. Ancak Türkiye tam dumansız bir hava sahasına kavuşamadı, çünkü havayı kirleten tek şey tütün ürünleri değil. Araçlardan çıkan egzoz gazı, fren balatalarında kullanılan asbest tozları,denetimden yoksun fabrikaların bacalarından salıverilen dumanlar,halka bedava diye dağıtılan kalitesiz linyit kömürü ile içindeki uranyum halk sağlığı açısından aslında çok daha büyük bir tehdit oluşturuyor.Tüm bunlar bilindiği halde nedense görmezden geliniyor. Bu tehdidi 'görmek' için İstanbul'un yanı başındaki Dilovası'nın kıyısından köşesinden geçmek yeterli oluyor. İnsan sağlığını korumak adına bir yandan sigara içilmesi yasaklanırken, bir yandan da Dilovası'ndaki 200'e yakın fabrikanın havayı zehirlemesi Türkiye'nin 'tam dumansız' olmadığının en büyük kanıtlarından biri. Üstelik Dilovası'nda fabrikalar ile yerleşim yerleri iç içe.

EVET SİGARA ZARARLI!
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlığın sitesinde yaptığı açıklamada 'Dumansız Hava Sahası' kampanyasının yararlarından şöyle bahsediyor: 'Bu kampanyayı desteklemek için herkesin mutlaka iyi bir nedeni olduğuna inanıyorum. Çünkü tütün ürünlerini sadece tüketmek değil, dumanına maruz kalmak dahi sağlık için ciddi tehlikeler yaratıyor. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki tütün dumanı; akciğer kanseri, kalp hastalıkları, astım krizleri, solunum yolları rahatsızlıkları ve akciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor.'

'Kanser kasabası' Dilovası
ÇOK sayıda metal ve kimya tesisi bulunan Dilovası'nda fabrikaların çevreyi iki şekilde kirlettiğini belirten Doç. Dr. Etiler, 'Biri havaya verdikleri gaz ve tozlar, diğeri ise Dilderesi ve doğrudan denize verilen atık suları. Otobandan geçerken, metal eritme kazanlarından çıkan dumanları görmek mümkün. Yine aynı şekilde fabrikaların ya arıtma tesisleri yok ya da varsa çalıştırılmıyor. Ayrıca 10'dan fazla liman var. Sahilin tamamı liman olarak kullanılıyor' dedi. Tüm bunların Dilovası'nı 'kanser kasabası'na dönüştürdüğünü kaydeden Doç. Dr. Etiler, Kocaeli Üniversitesi olarak bölgeye dair araştırmalarının devam ettiğini ifade etti.

Her 3 kişiden biri kanserden ölüyor
ETİLER, 1994-2004 yılları arasındaki süreci kapsayan araştırmalarının sonuçlarını da tekrar hatırlattı: 'Bu dönemde Dilovası'nda ölümlerin yüzde 32'sinin kanser nedeniyle meydana geldiğini gördük. Ölüm nedenlerinin yanlış ya da eksik kaydedilmiş olma olasılığı nedeniyle ölenlerin evlerine gidildi, hastalık belgeleri incelenerek yakınlarıyla görüşmeler yapıldı. Türkiye ve dünya genelinde meydana gelen her 100 ölümün  12-13'ü kanser nedeniyle olurken, Dilovası'nda her 3 kişiden biri kanserden ölüyor. Ölenlerin yarısına yakını da akciğer kanseri. Bilindiği gibi akciğer kanserinin iki önemli nedeni var; biri sigara, diğeri de hava kirliliği.

Ekonomik kriz kirliliği unutturdu
KOCAELİ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Nilay Etiler, bu bölgede yerleşime izin verilmesinin 'Dumansız Hava Sahası' yaklaşımıyla bağdaşmadığının altını çizdi.  Etiler, şunları kaydetti: Dilovası'nda kamusal bir sorumluluk var. Bu, 'Yerlere tükürmeyin' gibi bir şey değil; olayın çeşitli tarafları var. Biri devlet ki, denetim yapma sorumluluğu var; diğeri de sanayiciler. Çevre Yasası'nın özü, sanayileşmeyi çevre kirliliğinden daha önemli buluyor. Çevrenin kirlenmesini önlemek sanayi için bir maliyet unsuru, devlet de bunu biliyor. Kriz gündeme geldiğinden beri küresel ısınmanın ağza alınmadığına dikkat çekmek isterim.

İskenderun Körfezi de yok edilecek
SİGARA yasağının gerçek anlamda halk sağlığını korumaya yönelik bir politikanın parçası olmadığını, sadece bir AB uyum çalışması olduğunu vurgulayan Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, çevre kirliliğinin önüne geçmenin de sigara yasağı kadar kolay olmadığını belirtti. Dökmecibaşı, son derece tehlikeli kimyasalların hakim olduğu ve daimi bir toksik etkinin görüldüğü Dilovası'nda tehlikenin nesiller boyu devam edeceğinin altını çizdi. Hükümetin son zamanlarda aldığı yeni kararlarla İskenderun bölgesini de sanayi alanı olarak seçtiğini hatırlatan Dökmecibaşı, 'Söz konusu planlar gerçekleşirse, İskenderun Körfezi de aynı şekilde yok edilecek' dedi.

Füsun AKAY

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


6,1 MİLYON İNTERNET ABONESİ VAR

ZARFTAKİ TOZ DETERJAN ÇIKTI

BAZ GELDİ MAHALLEYİ GERDİ
»  BAGAJA SIĞDIRDIĞI BUZAĞI ÇALINTI ÇIKTI
»  İSTANBULLU KUMA KAYIP!
»  KELKİT IRMAĞINA KARŞI BROŞÜRLÜ ÖNLEM
»  TERÖRİST CENAZESİ İÇİN KEPENK KAPATTILAR
»  OBRUKLARDAN SONRA ŞİMDİ DE YER YARILMASI
»  MATKAP AĞA!
»  MÜZİSYEN BAHADIR AKKUZU, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
»  TÜRK HALKI TATİLDE NE YAPIYOR?
»  KARAMAN'DA KORKUTAN DEV ÇATLAKLAR
»  ŞEHİT ANNESİ VE PKK'LININ ANNESİ YANYANA
»  HALK OTOBÜSÜ ALEV ALEV YANDI, 60 YOLCU ZOR KURTULDU
»  ANKARA BARAJLARINDA REKOR DOLULUK
»  ''SATILMADIM, KENDİ RIZAMLA EVLENDİM''
»  KAŞINTININ NEDENİ BULUNDU
»  EV TELEFONUNDA NUMARA TAŞIMA DÖNEMİ BAŞİLIYOR
»  SANA YAKIŞMADI FAKIBABA
»  VALİ'DEN PİSUVAR OPERASYONU
»  KAYIP YÖNETMEN ERDOĞAN TOKATLI BULUNDU
»  DOMUZ GRİBİ AŞISINDA KANSER TEHLİKESİ
»  RAMAZAN PİDESİ KAÇ LİRA'DAN SATILACAK?
»  KAHVECİLER, SİGARA YASAĞINI YARGIYA TAŞIDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.