Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
IMKB
9.168,000
ALTIN
4.018,460
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
EMNİYET'TEN SIFIR ARAÇLARA TESCİL KOLAYLIĞI!
EMNİYET TEN SIFIR ARAÇLARA TESCİL KOLAYLIĞI!
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, sıfır araç alanlara tescil kolaylığı sağlayacak bir projeyi uygulamaya başladı. vatandaşlar, tescil şubesine gitmeden veya iş takipçisine vekalet vermeden işlemlerini yapabilecek!
 
19.1.2011 - 03:50

Araç tescil işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına olanak sağlayan projeyle vatandaşlar, tescil şubesine gitmeden veya iş takipçisine vekalet vermeden satın aldığı aracı bayiden tescil ettirebilecek.

Tescil ve trafik belgesi, araç sahibinin adresine posta ile gönderilecek. Ankara'da 4 bayide denenen ve yasal düzenlemelerin ardından tüm Türkiye'ye yayılması düşünülen proje kapsamında bayiler, yeni araç alan vatandaşlara geçici bir tescil belgesi verecek. Vatandaşlar bu belgeyle satın aldıkları gün aracı trafiğe çıkarabilecek.

Yeni projeyle Türkiye'de üretilen veya ithal edilen araçların teknik özelliklerini içeren araç uygunluk belgesi bilgileri, üretici veya ithalatçılar tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi'ne (ASBİS) elektronik ortamda, e-imzalı ve zaman damgalı olarak iletilecek.

Vatandaşlar, yeni bir araç almak için bayiye gittiğinde, bayideki görevliler, satışa ilişkin bilgileri ASBİS sistemine girecek ve alıcı adına tescil belgesi talebinde bulunacak.

Müşteri ve araca ilişkin bilgilerin sistem üzerinde doğrulanmasının ardından, araca tahakkuk ettirilen vergilerin ödendiği ve zorunlu mali sorumluluk sigortasının yatırıldığına dair bilgiler de ilgili kurumların bilgisayar sisteminden online olarak teyit edilecek.

Müşteri ve araca ilişkin tescile mani bir durum olmadığının tespiti halinde alıcı adına tescil işlemi gerçekleştirilecek, bayi görevlisi de müşteriye aracın tescil edildiğine ilişkin geçici bir tescil belgesi verecek.

Müşteri geçici belge ile satın aldığı gün aracını trafiğe çıkarabilecek, asıl tescil belgesi ile trafik belgesi ise araç sahibinin adresine posta ile gönderilecek.

SİSTEMİN YARARLARI

Yasal düzenlemelerin ardından tüm Türkiye'de uygulanması planlanan projeyle vatandaşlar, tescil şubesine gitmeden veya iş takipçisine vekalet vermeden aracını tescil ettirebilecek.

Bayi tarafından yaklaşık 15 dakikada hazırlanacak geçici tescil belgesini alan vatandaşlar, satın aldıkları aracı bu belgeyle kullanabilecek.

Böylece müşteri, trafiğe çıkmak için günlerce aracın tescil edilmesini beklemek zorunda kalmayacak.

Projeyle bütün işlemler ilk müracaat noktasında ve tamamen elektronik ortamda sonuçlandırılacak. Sisteme erişim, e-devlet üzerinden yapılacak. Sistemi kullanacak bayilerin, güvenlik açısından mutlaka elektronik imza sahibi olmaları gerekecek.

Bilgi ve belgelerin elektronik ortamda kaynağından temin edilmesiyle sahtecilik ortadan kalkacak, çalıntı veya çenç edilmiş araçların tescili de önlenecek.

Projeyle 568 trafik tescil şubesinde çalışan yaklaşık 4 bin 600 personelin büyük bölümü trafiğin denetimi ve düzenlenmesinde görevlendirilecek. Araç veri giriş işlemlerini yürüten Maliye Bakanlığı personelinden de tasarruf sağlanacak.

Halen yeni bir araç satın almak isteyen vatandaşlar, sigorta bedeli ve özel tüketim vergisini yatırdıktan sonra bayiden aldıkları uygunluk belgesi ve fatura ile Şoförler Odası'na başvuruyor.

Buradan araç tescil dosyası alan vatandaşlar, dosya içindeki müracaat formlarını daktilo ile doldurduktan sonra tescil şubesine gidiyor.

Şubenin yoğunluğuna göre ortalama 3 gün içinde aracını tescil ettiren vatandaşlar plaka basımı için tekrar Şoförler Odasına gidiyor.

Burada plaka bastıran vatandaşlar, tescil şubesinde plakayı mühürlettikten sonra aracı kullanmaya başlıyor. Tüm bu işlemlerle uğraşmak istemeyenler ise bayinin anlaştığı iş takibi yapan kişilere vekaletname veriyor. Bu projeyle vatandaşlar, vekaletname ücreti ödemek zorunda da kalmayacak.

Projenin ikinci el araçların satış, devir ve tescil işlemlerinin noterlerde elektronik ortamda yapılmasını düzenleyen kısmı, 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştı.

Yeni araçların tescili aşamasının ise tüm Türkiye'de uygulanması için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Torba Tasarı'nın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Bu arada ortaya çıkabilecek aksaklıkların görülerek altyapının iyileştirilmesi amacıyla 29 Şubat'a kadar Ankara'da 4 yetkili bayinin katılımıyla pilot uygulamaya başlandı.

Pilot uygulama kapsamında şu anda sadece otomobiller için geçici tescil veriliyor. Projenin tüm Türkiye'de uygulanmasıyla diğer araç türleri için de elektronik ortamda tescil belgesi hazırlanacak.

İlerleyen dönemde araç üzerinde yapılan teknik değişikliklerin ruhsatlandırılması işinin de elektronik ortamda yapılması planlanıyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DEMOKRAT PARTİ'DE, 'EKSEN KAYDI' İSTİFASI

ŞENER'DEN, DP'YE İTTİFAK SİNYALİ

"DÜNYANIN BÜTÜN ORDULARI BİR OLSA..."
»  BİR KOMŞU DAHA SINIRINA TEL ÖRGÜ ÇEKİYOR!
»  HESAPTA AÇIK ÇIKTI, FATURA MEMURA KESİLDİ!
»  FLAŞ.. HİZBULLAH LİDERİ HACI İNAN GÖZALTINDA
»  HÜKÜMET, SEÇİM ÖNCESİ, KESENİN AĞZINI AÇIYOR!
»  GİZLİ CEPHANELİĞİ BU KEZ JANDARMA BULDU!
»  "AB'YE YALVARAN UYSAL ÜLKE DEĞİLİZ"
»  "KANUN YAPMAYI BİLMİYORUZ"
»  SİVİL MUHBİRLER HER YERDE!
»  KİM BU SEKS REJİSÖRÜ?
»  BAŞBAKAN'A BU TEPKİ NİYE?
»  İKİ KARADENİZLİ'NİN İNADI, DUBLE YOLU BÖLDÜRDÜ!
»  AKP'Lİ VEKİL, SESİYLE BÜYÜLEDİ!
»  İŞTE PROTESTOLARI ATEŞLEYEN KONUŞMA!
»  ALBAY ARİF DOĞAN'DAN ŞOK İDDİALAR!
»  "SEN KİMSİN ..?"
»  ERDOĞAN'A 'DİYETİ' HATIRLATTI VE...!
»  ÜNLÜ TARİHÇİ NİHAİ HEDEFLERİNİ AÇIKLADI!
»  SEVGİLİLER GÜNÜ'NÜ 1 GÜN ÖNE ALDILAR!
»  MUHTEŞEM YÜZYIL'A UKRAYNA YORUMU!
»  900 BİN KİŞİ OY KULLANAMAYABİLİR!
»  BAŞBAKAN'A HAKSIZLIK YAPILDI"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.