Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5919
EURO
34,8601
IMKB
9.680,000
ALTIN
2.504,820
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Fransa ve İtalya'nın Göçmen Kavgası
Fransa ve İtalya nın Göçmen Kavgası
 
Sadece 234 düzensiz göçmen iki Avrupa devi Fransa ve İtalya'yı karıştırdı. İtalya ve Fransa'nın Akdeniz'de kurtarılmayı bekleyen göçmelere el uzatmak istememesi sonrası iki ülke arasında kriz çıktı.
 
12.11.2022 - 09:11

ürkiye yıllardır çeşitli ülkelerden milyonlarca göçmene ev sahipliği yaparken Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birbirine girmesi için yüzlerle ifade edilen sayılar bile yeterli oluyor. Kurtardığı 234 göçmenle 20 günden fazla süredir Akdeniz’de yanaşacak liman arayan Okyanus Vikingi adlı gemi Fransa ile İtalya arasında krize neden oldu. Göçmen karşıtlığıyla tanınan yeni İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin geminin yanaşmasına izin vermemesiyle başlayan gerginlik Paris ve Roma’yı karşı karşıya getirdi.

Meloni’nin başbakan olmadan sürekli hedef aldığı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, istemeye istemeye de olsa, istisnai olarak ve insani gerekçelerle geminin ülkenin güneyindeki Toulon limanına yanaşmasına izin verdi. Okyanus Vikingi’nin sonunda liman bulması iki ülke arasında suların durulmasına yetmedi. Fransa, İtalya’nın yaklaşımını “insanlık dışı” olarak nitelerken İtalya, Fransa’yı agresif olmakla suçladı.

SÖZ DÜELLOSU

Aralarında bebeklerin de olduğu 57 çocuk ve 20’si hasta olmak üzere 234 kişi taşıyan Okyanus Vikingi’ni kabul etme kararıyla ilgili konuşan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, “İtalya bu olayda çok insanlık dışı davrandı. İtalyan makamları da profesyonel değildi. Bu gemiyi 20 gün boyunca bir karara varmadan bıraktılar ve bunun birtakım sonuçları olacağı açıktır” dedi. Fransa’nın benimsediği ton İtalya’da pek hoş karşılanmadı. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, “İtalya sadece bu yıl 90 bin göçmeni kabul etmişken Fransa’nın 234 göçmeni kabul etme talebine gösterdiği tepki tamamen anlaşılmazdır” dedi.

Meloni de Paris’in tepkisini, “saldırgan, anlaşılmaz ve haksız” olarak niteleyerek sert şekilde eleştirdi. Meloni, İtalya’nın Akdeniz’deki tek olası karaya çıkma limanı olması gerektiğinin hiçbir anlaşmada yazılı olmadığını savundu. Uluslararası kurallar gereği denizde kurtarılan kişilerin mümkün olan en kısa zamanda, en yakın güvenli yerde karaya çıkarılması gerekiyor. Anlaşmazlığın başladığı gün İtalya’nın kıyılarında “600 göçmeni ağırladığı” da Meloni’nin vurguları arasında yer aldı.

İSTEKSİZ ADIM

Aslında Fransa’nın gemiyi kabul etmesi, özellikle iç siyasi dengeler nedeniyle sıkıntılı olduğundan çok da istekli atılmış bir adım değil. Macron yönetimi, kararı açıklamasının ardından aşırı sağın eleştiri oklarının hedefi oldu. Darmanin, “Bir karar almamız gerekiyordu ve bunu insani gerekçelerle yaptık” ifadelerini kullandı. Fransa ve İtalya, 2018’de de benzer bir krizle karşı karşıya kalmış ancak Paris, Roma’nın kabul etmediği 630 göçmen taşıyan Aquarius adlı geminin limanlarına yanaşmasına izin vermemişti. Bunun üzerine İspanya devreye girerek geminin Valencia limanına girişine yeşil ışık yakmıştı.

KRİZ BÜYÜYECEK

Göçmen krizinin mevcut haliyle kalmayacağı ve sadece iki ülke arasındaki ilişkilerde değil AB düzeyinde de gerginliği artıracağının ilk sinyalleri gelmeye başladı. Fransa, göçmenlerin çeşitli ülkelere paylaştırılmasını öngören yeniden yerleştirme mekanizmasına katılımını şimdilik askıya aldı.

Bunun yanı sıra İtalya ile olan sınırlarında kontrolleri güçlendirme kararı da alan Paris, önümüzdeki günlerde İtalya’nın davet edilmeyeceği bir konferans düzenlemeyi planlıyor. Göçmen krizi, gözlerin bu hafta içinde Bali’de düzenlenecek G20 Zirvesi’ne çevrilmesine neden oldu. Zirveye katılacak olan Macron ve Meloni’nin tavırları şimdiden merak konusu



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İngiltere'de Grev Dalgası

ABD Seçimin Tek Kaybedeni Trump Oldu

ABD Seçimlerine Z Kuşağı Damgası
»  Mehmet Öz Pensylvania'da seçimi kaybetti
»  Trump'tan Yeni Adaylık Sinyali
»  Somali'de Türk Üssü Yakınında Patlama
»  Hollanda Rusya'ya Yaptırımları Kaldırdı
»  Twitter'da İşten Çıkarmalar Başlıyor
»  Brezilya'da Orduya Müdahale Çağrısı
»  İsrail'de Netanyahu Sürprizi
»  İsrail Erken Seçim İçin Sandık Başında
»  İtalya’da Enflasyon 38 Yılın Zirvesinde
»  Putin'in Vaftiz Kızı Rusya'dan Kaçtı
»  ABD'nin S.Arabistan'a Öfkesi Bitmiyor
»  İngiltere'ye Asya'lı Başbakan!
»  İngiltere'de Siyasi Kriz
»  İran'da Bir Genç Kız Daha Öldürüldü
»  Almanya’da Enflasyon 70 Yılın Zirvesinde
»  Putin İntikam İçin Saldırdı!
»  Putin'den Nükleer Hamle!
»  Aliyev'den Avrupa'ya Gaz Taahhüdü
»  Kabil'de İntihar Saldırısı,19 Ölü
»  Putin’den Dünyayı Kızdıracak Hamle
»  Rusya'da Yüzlerce Kişiye Daha Gözaltı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.