ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, Galataport, Tüpraş ve Kuşadası Limanı ihaleleri konusunda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı eleştirerek, “Meclis kürsüsü tuluat sahnesi değil. Bir hükümetin bakanı çıkıyor, kendisine sorulan sorularla ilgili ciddiyetle bağdaşmaz, pişkin beyanlarda bulunuyor. Tuluat oyuncusunun şirinlikleri iktidar partisinin milletvekillerinin alkışlarıyla, gülüşmeleriyle karşılanıyor” dedi. Mumcu, Van’da yaşanan olaylarda tarafsız olduklarını söyledi.
“MECLİS KÜRSÜSÜ TULUAT SAHNESİ DEĞİL”
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, partisinin dün Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmada, bakan ve milletvekillerinin gensoru önergesinin Meclis’te görüşülmesi sırasında takındığı tavrı eleştirdi. ANAP’ın gensoru önergesinde yapıcı bir tavır takındığını kaydeden Mumcu, “Sağduyulu ve vicdanlarına seslenen bir çağrıda bulunduk. İktidarın kendine gelme, kendi istikametine geri dönme gibi bir niyeti yok. İktidarın içinde bulunduğu durum tam bir iktidar sarhoşluğu. Sarhoşlar kendilerini muktedir sanırlar ama dışardan bakanlar böyle olmadığını görürler. Meclis kürsüsü bur tuluat sahnesine döndü. Bir hükümetin bakanı çıkıyor, kendisine sorulan sorularla ilgili ciddiyetle bağdaşmaz, pişkin beyanlarda bulunuyor. Tuluat oyuncusunun şirinlikleri iktidar partisinin milletvekillerinin alkışlarıyla, gülüşmeleriyle karşılanıyor. Gülüp geçtiğiniz hukuk cinayetidir, bu milletin istikbalidir” diye konuştu.
“MİNARE KILIFA SIĞMIYOR”
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın kendisinin sorduğu sorulara dahi yanıt veremediğini ifade eden Mumcu, şöyle konuştu:
“Bakan sorduğum soruya cevap veremedi. Verdiği yanıt da yalandır. Özelleştirme Sayın Şener’den alınıyor, namı diyar Kemal Abi’ye veriliyor. Bakan Tüpraş ihalesinden herkesin haberi vardı diyor. Blok satışla ilgili karardan kimsenin haberi yoktu. 7 Ocak’ta karar alınmıştır. 7-8 ay sonra kamuoyuna bilgi verilmiş. Kararın tarihine yer verilmemiştir. Bu ihaleden de sadece Kutman-Ofer ortaklığının haberi olmuştur. İş daha pazara çıkmadan pazarlanmış. Hükümet, her şeyi foto finishte gizli saklı bitirmeye çalışıyor. Minare kılıfa
sığmıyor. Şartnanede firma tarif edilmiştir. Koç’un haberi olsa ne olacaktı?Damda gezer, tüylüdür, bıyıkları var, miyav miyav der bu nedir diye. Yazın şuna kedi de bilelim”
“PARMAK ÜSTÜNLÜĞÜ EBEDİ DEĞİL”
Mumcu, parmak üstünlüğü ebedi olmadığını belirterek, “ Nasıl birilerinden hesap sorduysanız, birileri de gelir sizden hesap sorar” dedi. Rahmi Koç ya da pek çok girişimci istese de yanlarına yabancı ortak almadan ihaleye giremeyeceklerini, girselerdi de sonucun değişmeyeceğini kaydeden Mumcu, “ Kendisi kadar bir de yerin altında olduğunu iddia eden Maliye Bakanı, büyük aklınca bizi aldatmaya çalışıyor. Yüzde 4 faizli 800 milyon dolar para geliyor diyor. Sayın Bakan size kim yüzde 4 faizle para veriyor. Hazine’ye borç veren gösterin. Yüzde 4’le borçlanıyorsanız, Hazine bonolarına niye bu kadar para ödüyorsunuz” diye sordu.
Mumcu, bir eski Başbakanın Yüce Divan’a geceyarısı görüşme yaparak güvenlik belgesini işleme koymadığı gerekçesiyle gönderildiğini belirterek, kendi ülkesinde güvenilmez olan firmaya Tüpraş’ın yüzde 14’ünün verilirken güvenlik belgesi istenip istenmediğini sordu. Mumcu, “Bakan yalan söylüyor. Yalanın da kuyruklusu. Hisseler blok olarak satıldı. Kamu menfaati peşkeş çekildi” dedi. Mumcu, Galataport Proseji’ni de kendisinin hazırladığını hatırlatarak, “Biz yaptık siz pazarlıyorsunuz. Ama pazara çıkarmadan pazarlıyorsunuz” diye tepki gösterdi.
“VAN OLAYINDA TARAFSIZIZ”
Mumcu, Van 100.Yıl Üniversitesi’ndeki olaylarda tarafsız olduklarını belirterek, YÖK Başkanı Teziç’in kastını aşan ifadelerde bulunduğunu,ancak rektörün tutuklanmasının da normal görünmediğini söyledi. Mumcu, “Bir hukukçu olarak bana da bu tutuklama normal görünmüyor. Cezası 7.5 yılı aşmayan suçlarda tutuklama yapmak istisnai haller dışında yargı sisteminde yok. Rektör seyahatten dönmek imkanı. Teziç’e soruyorum. Yargı dosyalarda yolsuzluk tespit ederse ne olacak?Birileri ikide bir cumhuriyeti koruma ve kollama adına öne çıkıyor. Rektörler cezaevi girişi sırasında üst aramasına tabi tutuldular. Cezaevlerinin VIP kapısı yok” dedi. Mumcu, şunları söyledi:
“Anayasa’da 12 Eylül’ün darbeci yaklaşımıyla kurulmuş YÖK’ü düzenleyen maddeleri gelin kaldıralım. Niye ağlanıp, sızlanıyorsunuz. Siz vatandaşın derdini çözmek için göreve geldiniz. CHP ve AK Parti seçim beyannamelerinde YÖK’ü kaldırmayı taahhüt ettiler. CHP ile anlaşamıyorsanız, bize gelin. CHP’nin tutumu yaptırmama üzerine kurulu”
“YAVRU MUHALEFET’E KIZDI”
Mumcu, Maliye Bakanı Unakıtan’ın “yavru muhalefet” sözlerine tepki göstererek, “bize yavru muhalefet diyor. Ona bir fıkra anlatacağım. Ne zaman anlattığımı kulaklarına kadar kızardığında anlayacaksınız. Grubumuz küçük ama, aklımız büyük, vicdanımız sizinkinden açık” dedi.