Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Millet İttifakının Ortak Liste HazırlığI
Millet İttifakının Ortak Liste HazırlığI
 
Üç parti ön çalışma yapıyor İYİ Parti’nin ortak listeye mesafe koyması Millet İttifakı’nın çalışmalarını üç parti arasında yoğunlaştırdı. DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi; CHP ile ortaklaşma arayacak.
 
30.3.2023 - 09:44

 Seçim takvimi kapsamında Cumhurbaşkanı adayları belli olurken 14 Mayıs’ta yarışacak üç ittifakın seçmenin karşısına nasıl çıkacağı henüz netleşmedi. Son günlerde bu konudaki çalışmalarını yoğunlaştıran Millet İttifakı’nın kurmayları ardı ardına yaptıkları toplantılarda en avantajlı yöntemi arıyor.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre İttifak temsilcilerinin büyük çoğunluğu belirlenen illerde tek bir partinin amblemi altında ortak liste ile seçime girilmesinin daha avantajlı olacağı sonucuna ulaşırken, hangi ilde hangi parti ile seçime girilmesi gerektiğine dair hassas bir çalışma yürütülüyor. İlgili seçim bölgesinde partilerin gücü ve seçmendeki karşılığı, mevcut oy dağılımı, seçim bölgesinin sosyolojisi, seçmen profili, adayların profili gibi pek çok etken değerlendiriliyor.

İYİ PARTİ ‘TUTUMLU’ DAVRANIYOR

Ortak liste yöntemine itirazı olan tek parti ise İYİ Parti. Seçime 3’ü İYİ Parti, 6’sı CHP olmak üzere yaklaşık 10 il dışında kendi listeleriyle girme konusunda kararlı olan İYİ Parti, listelerinde diğer partilere yer açmaya da sıcak bakmıyor. Sınırlı sayıda ilde ortak liste ile seçime katılmak konusunda CHP ile uzlaşıya yakın olan İYİ Parti, diğer partilerin tanımlamasıyla, “seçim ittifakı konusunda ‘tutumlu’ davranıyor”.

3 PARTİ CHP İLE ORTAKLAŞARAK MİLLETVEKİLİ SAYISINI MAKSİMİZE ETMEYİ HEDEFLİYOR
İYİ Parti’nin bu tutumu, ortak liste çalışmasının masadaki diğer partilerde yoğunlaşmasına sebep oluyor. DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi, çalışmaya son halini verdikten sonra en fazla milletvekili çıkaracak formülün en az 40 ilde ortak liste ile seçime girmek olduğunu savunan CHP ile ortaklaşmayı planlıyor. Üç partinin uzlaştığı il bazlı çalışmaların CHP’nin çalışmasıyla karşılaştırılmasının ardından hangi ilde hangi denklemin kurulacağına CHP ile birlikte karar verilmesi hedefleniyor.

BAZI İLLERDE ÜÇ PARTİ, BAZI İLLERDE ÜÇ PARTİ VE CHP, BAZI İLLERDE TÜM İTTİFAK
Üç partinin yaptığı çalışmada -her ilin özgünlüğüne göre- CHP’nin listesinde ortaklaşma veya CHP olmadan üç partinin işbirliği ile ilerlenmesi gibi yöntemler bulunuyor. Üç partinin işbirliğinden kastın ayrı bir ittifak kurulması olmadığını ifade eden kurmaylar, güçlü olan partinin logosu altında seçime girilebileceğini söylüyor. Bazı illerde de Millet İttifakı’ndaki altı partinin iş birliğinin sonuç getirici olacağı sonucuna ulaşan üç siyasi partinin kurmayları, bu illerde mutlaka birlikte hareket edilmesi gerektiğini söylüyor.

ÖNEMLİ OLAN MECLİS ÇOĞUNLUĞU, CHP YAPICI DAVRANIYOR
İttifaka zarar vermemek için çalışmaları büyük bir hassasiyetle yürüttüklerini ifade eden kurmaylar, önemli olanın parlamentoda en fazla milletvekili sayısına ulaşmak olduğunu ve CHP’nin bu konuda yapıcı davrandığını ifade ederek bu amaca ulaşmak için karşılıklı ödünler vermek gerektiğinin de altını çiziyor.

İYİ PARTİ: BİZ SEÇİLİP GELECEĞİZ
Ortak listeye kapılarını sınırlı olarak açan İYİ Parti kurmaylarına göre aldıkları bu karar ittifaka zarar vermeyecek. Partilerinin Türkiye’yi yönetmeye talip olduğunu söyleyen İYİ Parti yetkilileri, bir başka partinin listelerinden seçime girmeyi tercih etmediklerini ifade ederek, “Biz seçilip geleceğiz” diyor.

‘CHP’NİN CUMHURBAŞKANI ADAYININ PARTİSİ, SORUMLULUKLARI VAR’
Kendi formüllerinin İYİ Parti için de Millet İttifakı için de daha faydalı olacağına inanan İYİ Partililer, CHP’nin büyük kentlerde ortak liste istememesinin sebebinin de ortak liste formülünün yanlış olmasından kaynaklandığını ifade ediyor. İYİ Parti yöneticileri, CHP’nin cumhurbaşkanı adayının partisi olmasından kaynaklı sorumlulukları olduğuna da dikkat çekerek, diğer partilere listelerinden yer açması gerektiğini söylüyor.

OLUMLU YA DA OLUMSUZ, HAFTA SONUNA KADAR NETLEŞECEK
Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na teslimi için son tarih 9 Nisan. İttifak kurmaylarına göre listelere ilişkin çalışmada hafta sonuna kadar olumlu ya da olumsuz bir netleşme sağlanacak.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş vaadiyle yola çıkan ve bunun için Anayasa’yı değiştirmesi gereken Millet İttifakı için Meclis’teki sandalye sayısı kritik önemde. İttifakın anayasa değişikliği yapması için de en az 360 milletvekili, parlamentoda çoğunluğu sağlaması için de en az 301 milletvekili çıkarması gerekiyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Erdoğan'a Papatya Çayı Tavsiyesi

SGK Çalışanlarına 3 Ay Fazla Mesai

Kılıçdaroğlu'ndan Kadın Hakları Önerisi
»  Erdoğan'dan Canlı Yayında Flaş Sözler
»  Ersin Tatar'a Londra'da Protesto
»  ''Hoşgeldiniz-Güle Güle'de Art Niyet Yok''
»  Akşener: Engelleri Yıka Yıka Geliyoruz
»  Elektrik ve Doğalgaz'da Seçim Kıyağı
»  CHP'den 25 İlde Ortak Liste Planı
»  Cep Telefonu Zammı İptal Edildi
»  MHP Kendi Logosuyla Semime Girecek
»  İYİ Partiden Ağıralioğlu Açıklaması
»   Ağıralioğlu İYİ Partiden İstifa Etti
»  Kılıçdaroğlu: al Varlığımı Açıklayacağım
»  Konya'da Millet Buluşması İzdihamı
»  "Kılıçdaroğlu'na Oy Vermeyeceğim"
»  Kaç Bin Kişi Emeklilik Başvurusu Yaptı?
»  ''Kılıçdaroğlu'nu Bekliyorum,Buyursun''
»  "Mübarek Ramazan Ayında Yalan Söylüyor"
»  Erdoğan'dan Perinçek'e Ret
»  Saadet'ten Erbakan'lı Açıklama
»  Kılıçdaroğlu'na Anında Destek
»  100 Bin İmza Maratonu Sona Erdi?
»  Kılıçdaroğlu Startı Twitter'dan Verdi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.