Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5883
EURO
34,8412
IMKB
9.662,000
ALTIN
2.499,210
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Milli Arıcılık Projesine Sabotaj
Milli Arıcılık Projesine Sabotaj
 
Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde yürütülen milli arıcılık projesi talan edildi. Sabotaj olduğu değerlendirilen saldırıda 200 kovan yağmalandı, 4 milyon arı telef edildi. Üstün ırk arılar da kraliçe arılarıyla birlikte çalındı. Tekirdağ'da yürütülen Tarım ve Orman Bakanlığı destekli milli arıcılık projesi arı hastalıklarına son verilmesi için büyük önem taşıyordu.
 
12.5.2022 - 00:00

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde yürütülen milli arıcılık projesi talan edildi. Sabotaj olduğu değerlendirilen saldırıda 200 kovan yağmalandı, 4 milyon arı telef edildi. Üstün ırk arılar da kraliçe arılarıyla birlikte çalındı.
Tekirdağ'da yürütülen Tarım ve Orman Bakanlığı destekli milli arıcılık projesi arı hastalıklarına son verilmesi için büyük önem taşıyordu. 

Şarköy ilçesi Uçmak mevkiinde, Namık Kemal Üniversitesi tarafından bilimsel çalışmaların yürütüldüğü alan, kimliği belirsiz kişiler tarafından yağmalandı.Fotoğraf: TRT Haber

Gen çalışması yürütülen 200 kovan kullanılamaz hale getirildi, yaklaşık 4 milyon arı telef edildi. Hastalıklara dayanıklı üstün ırk arılar da çalındı.

Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necati Muz, alanda yürütülen çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

Burada ülkemiz için kritik öneme sahip, sadece ithalat yoluyla gelen bazı ilaç ham maddelerinin yerine geçecek, yerli imkanlarla üretilecek, organik ilaç ham maddesi üretimi amaçlanmaktaydı. Arıların bazı hastalıklarını tedavi etmek ve apiterapide kullanılan insan sağlığında kullanılan arı ürünlerinin kalıntısız ve yüksek kaliteli şekilde üretilebilmesi için organik, bitkisel içerikli ilaç üretim projesiydi bu. Tamamen milli imkanlarla desteklenen bir projeydi. 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sunmuş olduğu destekle projeye başlandı. 10 dönüm arazide tarımdan, ziraatten uzak bir bölgede 200 kovan arıyla bu projeye başladık. Proje, Trakya'nın en izbe köylerinden topladığımız genetik olarak üstün arılar vardı. Bir ıslah yürüttük 7-8 yıl boyunca suni tohumlamalar yaptık. Anadolu'nun farklı yerlerinden topladığımız endemik bitkilerinden çeşitli maddelere ekstratte ettik. Bunlardan varroa zarralısına karşı yerli ve milli imkanlarla ilaç geliştirmeye çalıştık. Bu projeyi yürütürken arıların beslenmesinde ihtiyaç duyulan Türkiye'de yüksek protein içerikli, özel kekler geliştirmeyi de projeye eklemiştik.

Muz, alanın insanlardan uzak, doğayla iç içe ve izole bir yerde olduğu için güvenli olduğunu ve Uçmakdere köylüleri tarafından da sürekli gözetim altında olduğunu söyledi.

Burada amacın adi bir hırsızlık değil, bizim yıllara sari genetik birikimimizi, projenin verilerini çalmak olduğunu anladık. Boş kovanların hiçbirisi açılmamış, dağıtılmamış sadece içerisinde genetik materyal olan kovanlar çıkarılmış, içerisindeki ana arılar alınmış, petekler ortaya atılmış, ilgilenmedikleri arı kolonilerini de etrafa atmışlar. Tabiiki bu peteklerdeki arılar ölmüş, kimisi kaçmış gitmiş. Ciddi bir genetik kaybımız var.

Üniversite yetkilileri, sorumluların bulunması için suç duyurusunda bulundu



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


McDonald's Türkiye, Katarlılara Satıldı

52 Yıl önceki Dolar Manşeti Viral Oldu

Kadın İstihdamında Sert Düşüş
»  İstanbul'da AVM'de İğrenç Olay!
»  2,5 Litre Kola 20 TL Oldu!
»  Ünlü Piyanist Fazıl Say'ın Acı Günü
»  Kene Isırmasında Yapılması Gerekenler!
»  Ehliyet ve Pasaportta Yeni Dönem!
»  Ev Sahibinin Oğlu, Kiracısını Öldürdü
»  Otomobil Fiyatlarına Zam Bekleniyor
»  Güneş Kremlerine Güvenlik Alarmı!
»  Arka Sokaklar'da Göçmen Tacizine Sansür
»  Alparslan Kuytul Gözaltına Alındı!
»  Îsviçre'de PKK Yandaşları Terörü
»  Eltilerin Kıskançlık Kavgası Kanlı Bitti
»  Gülben Ergen Sahnede Bayıldı
»  Gelin ve Damat Düğünde Sevişti
»  "Dar Gelirlinin Ev Alma Hayali Bitti’
»  Et ve Süt Kurumu’ndan Zam Açıklaması
»  Athena Göhan'dan İmamoğlu’na Tepki!
»  Otoyollarda Hız Sınırına Flaş Düzenleme
»  Süte Yüzde 30 Yeni Zam!
»  Survivor'da Kahreden Olay
»  5 Gün Boyunca Sağanak Yağmur Var!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.