Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4936
EURO
34,5604
IMKB
9.548,000
ALTIN
2.502,140
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Putin'den Bomba Tahıl Tepkisi
Putin den Bomba Tahıl Tepkisi
 
Rusya lideri Putin, tahıl anlaşmasındaki rolünden ötürü Türkiye’yi övdü. Ukrayna’dan taşınan tahılın en yoksul ülkeler yerine zengin ülkelere ulaştırıldığı eleştirisini yapan Putin, İstanbul’da varılan anlaşmayı Erdoğan ile haftaya ele alacağını söyledi.
 
8.9.2022 - 08:20

Ukrayna savaşı yüzünden Batı başkentleriyle diyaloğu tamamen kesilen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japon Denizi kıyılarında kendi düzenlediği Doğu Ekonomik Forum toplantısı üzerinden Batı’ya ve Türkiye’ye yeni mesajlar verdi. Türkiye’nin Ukrayna krizinde yeri doldurulamaz arabulucu rolü üstlendiğini övgüyle anlatan Rusya lideri, aynı zamanda 22 Temmuz’da İstanbul’da Rusya, Türkiye, Ukrayna, Birleşmiş Milletler (BM) arasında varılan Tahıl koridoru anlaşmasının planlandığı gibi işlemediğini ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Putin, tahıl koridoru meselesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 15-16 Eylül tarihlerinde Özbekistan’da düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde ele almayı planladığını da ekledi.

Doğu Ekonomik Forum toplantısında kürsüye çıkan Putin’in ilk ele aldığı konulardan birisi tahıl anlaşması oldu. Temmuz ayında Türkiye ve BM Genel Sekreteri arabuluculuğunda yapılan dörtlü anlaşmanın metniyle anlaşmanın hayata geçirilişi arasında farklılıklar oluştuğunu belirten Putin, “Özellikle Türkiye’nin büyük gayret ve çabalarıyla yapılan tahıl koridoru anlaşması, pratikte çok farklı işledi. Masada BM, tahılın gelişmekte olan ülkeler ve özellikle Afrika kıtasını açlıktan kurtarmak için gerekli olduğunu ısrarla söylemişti. Ukrayna limanlarından 87 gemiyle yaklaşık 2 milyon ton tahıl taşındı. Sadece 60 bin tonu açlıkla karşı karşıya olan ülkelere ulaştırıldı. Tahılın aslan payı Rusya’ya yaptırım uygulayan Avrupa ülkelerine gitti. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tahıl anlaşması konusuyla Ukrayna krizini Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde görüşmeyi planlıyorum. Rusya gerekirse tahılın Avrupa’ya taşınmasını engelleyebilir” dedi. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya da “Batılı ülkeler, çeşitli engeller çıkartarak, anlaşmanın Rusya’yı ilgilendiren kısmını hayata geçirmedi. Tahıl anlaşması 4 aylık süreyle yapıldı. Kasım ayında Rusya anlaşmadan tamamen çekilebilir” dedi.

UKRAYNA REDDETTİ

Putin’in iddialarına cevap veren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba “Ukrayna’dan ayrılan gemilerin üçte ikisi Asya, Afrika ve Ortadoğu’ya tahıl götürdü” dedi. Kuleba, tahıl koridoru sayesinde buğday fiyatlarının en az yüzde 5 gerilediğini de belirtti.

AVRUPA’YA ENERJİ MESAJI

Rusya ile Avrupa arasındaki enerji krizine de değinen Rusya lideri Putin, Avrupa enerji piyasasında yaşanan olumsuz gelişmeleri Batılı ülkelerin yarattığını öne sürdü. Putin, “Şimdi de Rusya enerji kaynaklarına üst fiyat limitinden söz etmeye başladılar. Buradan ilan ediyorum. Rusya kimseye düşük fiyattan ne petrol ne de doğalgaz satacak” dedi. Putin, Almanya üzerinden gaz taşıyan ‘Kuzey Akım-2’ boru hattı devreye sokulduğu takdirde enerji problemlerinin çözüleceğini de sözlerine ekledi.

REFERANDUM SİNYALİ

Öte yandan Rusya’nın iktidardaki partisi Birleşik Rusya, ülkede Ulusal Birlik Günü olarak kutlanan 4 Kasım’da, ele geçirilen Ukrayna topraklarında referandum düzenlenmesini teklif etti. 4 Kasım’ın referandumlar için “doğru tarih” olduğunu belirten parti Genel Sekreteri Andrey Turçak “Donestk, Lugansk ve diğer Rus şehirleri ana vatana dönecek. Rus dünyası bütünlüğünü yeniden kazanacak” dedi./Nerdun Hacıoğlu/Hürriyet



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Kanada'da Bıçaklı Saldırgan Katliamı

Trump'a Anket Şoku!

Biden Yeniden Corona'ya Yakalandı
»  Elektrikte Doğalgaz Yerin Petrol
»  Pakistan'da İmran Han Gerilimi
»  Putin'in 'Beyni'ne Bombalı Saldırı
»  Başbakan Uyuşturucu Testi Yaptırdı
»  Putin'den 10 Çocuk Yapana 293 Bin TL
»  Putin'e Darbe İddiası
»  Biden'den Kritik Nato Kararı!
»  FBI Ajanları Trump’ın Evini Bastı
»  İsrail, Gazze'ye Füze Yağdırdı
»  Biden'ın Covid Testi Yine Pozitif Çıktı
»  El Kaide Lideri El-Zevahiri Öldürüldü
»  İran'da Sel,En Az 53 Ölü
»  Müslüman Kardeşler'den Tarihi Karar
»  Joe Biden Kovid-19'u Atlattı.
»  Suudi Arabistan Petrole Zam Yapacak
»  Putin'den Avrupa'ya Gaz Kısıtlaması
»  Rusya 'Hasım' Listesini Genişletti!
»  İtalya’da Siyasi Kriz
»  ABD Başkanı Biden Coronaya Yakalandı
»  Biden'dan 'Kansere Yakalandım' İtirafı
»  Suudiler’den İsrail’e Tarihi Jest
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.