Antalya'nın Manavgat ilçesi sınırları içinde bulunan Köprüçay, tatil için bölgeye gelen turistler arasında adrenalin tutkunlarının en çok tercih ettiği yerlerden birisi.
Köprüçay üzerindeki Oluk Köprü'nün 100 metre kadar altındaki sakin sulardan başladıktan sonra, yaklaşık 12 kilometre süren rafting turu, zorluk derecesiyle de her yaş grubundan tatilciye hitap ediyor.
Turu düzenleyen firmalarca otellerinden otobüslerle alınan tatilciler, önce raftingle ilgili kısa bir bilgi aldıktan sonra keyifli yolculuğa başlıyorlar. Tur için ortalama 35 dolar ödeyen tatilciler, bölgedeki balık restoranlarında öğle yemeklerini yedikten sonra, animatör ekipleriyle birlikte eğlenme şansı da buluyorlar.
-ÜLKEYE KAZANDIRIYOR-
Turistik amaçlı rafting yaptıran firmalardan Medraft Satış ve Pazarlama Müdürü Canan Ülgen, Köprüçay'da başta Ruslar olmak üzere Baltık ülkelerinden tatilcilere rafting turu düzenlediklerini söyledi.
Köprüçay'da yılda ortalama 300 bin kişinin rafting yaptığını belirten Ülgen, ''Bu kişilerden ortalama 35 dolar alındığı gözönünde bulundurulursa, raftingin ülkeye sağladığı ekonomik katkı 10 milyon dolar civarında'' dedi.
Ülgen, bölgede rafting turlarını profesyonelce düzenleyen 3-4 firma olduğunu, bunun yanı sıra, yöre halkının da botlar satın alarak tur düzenlemeye başladığını söyledi.
-''GEÇEN YILLARA GÖRE DÜŞÜŞ VAR''-
Bölgede turlar düzenleyen bir diğer firma olan Nova Raft'ın sahibi Tufan Gündüz de, sezonun aslında nisan ayında başlaması gerektiğini, bu dönemde su yüksekliğinin ideal olmasına rağmen, bu ayda yeteri kadar turist bulunmadığını anlattı.
Bölgedeki turistik tesislerin tamamının şu günlerde dolu olduğunu belirten Gündüz, turistlerin büyük çoğunluğunun ise her şey dahil olan otellerinden ayrılmak istemediklerini söyledi.
Gündüz, Antalya'ya gelen turistlerin gelir düzeylerinde geçmiş yıllara oranla gerileme olduğuna dikkati çekerek, ''geçen yıllara göre, rafting yapan turist sayısında ortalama yüzde 25 düşüş var. Turistler havaalanından otele gidiyor, bir hafta 10 gün sonra da çıkıp ülkelerine dönüyorlar'' dedi.
-TURA KATILANA SİGORTA YAPILIYOR-
Tufan Gündüz, raftingin bir adrenalin sporu olması bakımından güvenlik içinde tamamlanmasının da önemine işaret etti.
Bölgede son zamanlarda güvenlik önlemleri almadan rafting yaptıran kişilerin piyasaya girdiğini belirten Gündüz, şöyle konuştu:
''Biz tura katılan kişilere yaşanabilecek olası kazalara karşı sigorta yapıyoruz. Sigorta poliçesinde de müşterinin üzerinde kask, can yeleği yoksa, bundan dolayı olabilecek kazada sigorta kapsamı dışında tutulacağı yazıyor. Bu yüzden tüm kurallara uymak zorundayız. Son zamanlarda bölgede evini, tarlasını, traktörünü satarak bu işe giren kişiler oldu. Bu kişiler illegal şekilde tur yaptırıyorlar. Onlarda sigorta şartı da olmadığından, bizim üçte birimiz fiyatına tur düzenliyorlar.''
Gündüz, rafting turuna daha çok Ruslar ve eski doğu bloku ülkelerinden katılım olduğunu kaydetti.
''-5-10 YTL'YE TUR DÜZENLEYEN VAR''-
Aktiv Raft Operasyon Sorumlusu Nasuh Aslan ise, bölgede resmi ve gayrıresmi şekilde 30 kadar firmanın rafting turu düzenlediğini söyledi.
Köprüçay'da ırmak kıyısında evi olan kişilerin bile rafting turu düzenlediğini belirten Aslan, ''ne yazık ki bu şekilde tur düzenleyenler kaliteyi ve fiyatları düşürdü. Artık eski fiyatlarla çalışamıyoruz. 5-10 YTL'ye bile tur düzenleyenler var'' dedi.
STAR