Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TARAF MANŞETTEN SORDU: O İNEKLER NERDE
TARAF MANŞETTEN SORDU: O İNEKLER NERDE
 
Devlet 4 yılda besicilere çoğu hibe 10 milyar teşvik verdi, sıfır faizli kredi dağıttı. Ancak üretim artmadı, ete üst üste zam geliyor..
 
12.9.2014 - 07:58

Taraf Gazetesi'nin haberine göre, et fiyatları ndaki fahiş yükselişi durdurmak için 4 yıl önce ithalat yoluna başvuran ve hemen ardından besicilere 10 milyar liralık teşvik dağıtan Türkiye, yine et krizine sürükleniyor. Kırmızı etin kilogramına son 11 ayda yüzde 20 zam gelirken, gerekçe hayvan azlığı olarak gösteriliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlar da üretimde kayda değer bir artış olmadığını gösteriyor. Tarım Bakanlığı da arz eksikliğini kabul ederek, fiyatlara müdahale için yeniden ithalatı gündeme getiriyor. Ancak bütün bunlar devletin bugüne kadar çoğu hibe ve sıfır faizli kredi olarak dağıttığı milyarlarca lirayla alınan ineklerin nerede olduğu sorusunu gündeme getiriyor.

Devlet tarafından besiciliğe sağlanan desteğin boyutu 2011-2014 döneminde 10 milyar TL’yi buluyor. Bu teşvikler kurulacak besi çiftliğinin türüne göre ve alınacak hayvanlara göre değişiyor. Bazı alanlarda yüzde 30, bazı alanlarda ise yüzde 85’e varan oranda nakit besicilik kredisi veriliyor. Ayrıca işletmelere Ziraat Bankası aracılığıyla faaliyetlerini sürdürebilmeleri için sıfır faizli kredi veriliyor. Bunun etkisiyle son dört yıl içinde yüzbinlerce hayvan kapasiteli binlerce besi çiftliği kurulmuş gözüküyor. Ancak kâğıt üzerinde olan bu rakamlar, iş et üretimine gelince birden farklı bir boyut kazanıyor. Çünkü Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre üretim miktarı yıllık 1 milyon tonun altında sabit olarak seyrediyor. Artan teşvikler üretimde yükseliş yaratamadığı gibi, fiyatlardaki hızlı artışa çare olamıyor. Piyasa verilerine göre kırmızı etin kilogramına Ekim 2013’te yüzde 4, Ocak 2014’te yüzde 4 ve Haziran 2014’te yüzde 12 zam gelirken, bu ay içinde yapılacak Kurban Bayramı nedeniyle et fiyatlarına yeni zam spekülasyonları yapılıyor.  Tarım Bakanlığı ise spekülasyonların önüne geçmek için “canlı hayvan ithalatı” yoluyla Türkiye’deki hayvan sayısını artırmak ve et arzını artırmak için harekete geçeceği sinyalini verdi.

KREDİLER GERÇEK ÇİFTÇİYE DEĞİL!

4 yılda 5 milyar doların üzerinde gerçekleşen teşvike karşın et üretimi ve fiyatlarında kontrol sağlanamaması Tarım Bakanlığı’nın dağıttığı teşviklerin önemli bir bölümünün doğru ellere gitmediği ve yolsuzluk olduğuna ilişkin şüpheleri de artırıyor. Kimi üreticiler yapılan desteklerin yerine ulaşmadığını belirtiyor. Kullandırılan kredilerin gerçekten çiftçiye verilmediği, ihtiyacı olan üreticinin bundan faydalandırılmadığı yönünde iddialar bulunuyor.

Bazı besiciler, kredilerin, hayvancılıkla alakası olmayan insanlara verildiğini iddia ediyor. Bu paraların besicilik değil başka sektörlere yönelmesine neden oluyor.

NE HAYVAN VAR NE BESİCİ

Diğer taraftan, bazı kredilerin de sahte faturalar aracılığıyla olmayan hayvan çiftliklerine verildiği iddiaları da az değil. Ortada yeterli bir denetleme mekanizması olmadığı için sahte faturayla besicilik kredisi ve hibesi alanların aslında hiçbir faaliyet yapmadığı, ortada hayvanların da olmadığı iddiaları var. Krediyi kullananların hayvan alıp beslemek yerine ya tamamen başka işlerde kullandığı ya da göstermelik birkaç hayvan alıp gerisini kişisel kullandığı söylentileri besiciler arasında hayli yaygın.

Besiciler özellikle, 7 yıllık faizsiz kredi kullananların hepsinin denetlenmesi ve o zaman ortada ne hayvanın ne de bir üretimin olmadığını göreceklerini iddia ediyor. TARAF



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ZAMAN YAZARINDAN DİYANET'E ŞOK SUÇLAMA

GAZETECİLER İÇİN KARA BİLANÇO!

CAN DÜNDAR HAKKINDA SORUŞTURMA!
»  STAR TV'DE AYRILIK
»  CANLI YAYINDA 'ÇARŞI' KAVGASI!
»  SABAH'TAN BAŞBAKANLIK BASIN'A ATAMA!
»  CUMHURİYET, UTKU ÇAKIRÖZER'E EMANET!
»  KOVULAN GAZETECİNİN İSYANI!
»  CUMHURİYET FOKUR FOKUR KAYNIYOR
»  HABERTÜRK'TEN ŞOK ZAFER ARAPKİRLİ KARARI
»  GÜLAY GÖKTÜRK, BUGÜN'DEN AYRILDI
»  FLAŞ... CUMHURİYET'TE ŞOK GELİŞME
»  HABERTÜRK'TE DEPREM!
»  ''MUZ CUMHURİYETİ'NDE FIKRA OLMAK''
»  CNNTÜRK'TE DEĞİŞİM!
»  SABAH MUHABİRİ O TWETT'İ SİLDİ
»  KORU'DAN ERDOĞAN'A AK PARTİ BOMBALARI
»  GAZETECİYİ HEDEF GÖSTEREN GÖKÇEK'E UYARI
»  KALBİ NASIR TUTAN YANDAŞ MUHABİR!
»  ALTAYLI'DAN ÖZEL HAKKINDA ŞOK İDDİA
»  ''REZİDANS DEĞİL, UTANÇ ANITI''
»  ASANSÖR FACİASI GAZETE MANŞETLERİNDE
»  NAZLI ILICAK GÜNAH ÇIKARDI!
»  MİRGÜN CABAS: NTV İZLEMİYORUM!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.