Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
IMKB
10.277,000
ALTIN
2.393,270
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 16 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TSK SİL BAŞTAN DEĞİŞİYOR!
TSK SİL BAŞTAN DEĞİŞİYOR!
 
Kasım ayındaki Yüksek Askeri Şura’da TSK’nin yeniden yapılandırılmasına karar verildi.
 
16.12.2013 - 11:52

SK’nin yeniden yapılandırması için bu ay başında başlatılan çalışmalar önümüzdeki Ağustos ayı şurasında masaya gelecek. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, konuyla ilgili olarak “Hedef 2033” dedi. TSK Personel Kanunu’nda yapılacak değişiklikle generallerin görev süresinin 4 yıldan 3 yıla düşürülmesi ve böylece ordunun 5 yıl gençleştirilmesi planlanırken, kuvvetlerin ve orduların yapılarında değişikliğe gidilecek. Kara, deniz ve hava kuvvet komutanlıklarının lağvedilerek Genelkurmay Başkanlığı altında müşterek komutanlık olması gündemde. İzmir’deki Ege Ordusu ve Erzincan’daki 3. Ordu’nun kaldırılarak İstanbul’daki 1. Ordu ile Malatya’daki 2. Ordu’nun da “Doğu ve Batı” orduları olarak yapılandırılması bekleniyor. Jandarma’nın tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlanması, sınır güvenliği için yeni bir teşkilat oluşturulması da planlar arasında. Genelkurmay Başkanlığı ise jandarma teşkilat yapısında değişiklik çalışmasının olmadığını savundu. Donanma’nın özellikle Akdeniz’de daha da güçlendirilmesi, hava gücünün ise ilgisini uzaya yönlendirmesi hedefleniyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nda TSK’nin yeniden yapılandırılması için taslak çalışmaları başladı. Daha önceleri “Kuvvet - 2010” ve “Kuvvet - 2014” olarak adlandırılan çalışmalara bu kez daha uzun bir projeksiyon verildi ve “Kuvvet - 2033” olarak adlandırıldı. Bu kapsamda ilk kez Cumhuriyet’in açıkladığı TSK Personel Kanunu Taslağı’nın önümüzdeki Ağustos ayına kadar TBMM’den geçirilmesi planlanıyor.

 Ordu 5 yıl gençleşecek

Bu düzenleme ile generallerin rütbe bekleme süreleri 4 yıldan 3 yıla, albayların rütbe bekleme süresi ise 5 yıldan 4 yıla düşecek. Böylece TSK komuta kademesi 5 yıl gençleşecek. Personel Kanunu’nun yanısıra personel rejiminin de değişmesi hedefleniyor. Buna göre, rütbeye göre yaş haddinden emeklilik uygulaması başlatılacak. Teğmenlikten yüzbaşılığa kadar “süre bekleme” esas alınarak terfiler gerçekleşecek. Yüzbaşılıktan sonra ise bir üst rütbeye terfi için başarılı sicil gerecek.Yüzbaşılıktan binbaşılığa terfi edecekler için ise bir üst rütbedeki kadro ihtiyacı belirleyici olacak. Buradaki kadro açığı kadar başarılı personel bir üst rütbeye terfi ederken, geriye kalanlar yüzbaşı rütbesinde beklemeye devam edecek. Bir yüzbaşı hiç terfi edememesi durumunda 47 - 48 yaşında yaş haddinden emekliye ayrılacak. Binbaşılığa terfi edenlerin, yarbaylığa, yarbaylığa terfi edenlerin ise albaylığa yükselmesinde de üst rütbedeki kadro açığı dikkate alınacak. Başarılı isimler üst rütbeye terfi ederken, diğerleri aynı rütbede bekleyecek.

 Müşterek komuta yapısı

“Kuvvet 2033” planlamaları kapsamında Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları’nın Genelkurmay Başkanlığı altında müşterek bir komuta yapısına dönüştürülmesi de gündemde. Kuvvet komutanlarının ise yeni yapılanmayla birlikte Genelkurmay çatısı altında “Kuvvet Başkanı” olarak yeniden tanımlanacağı dile getiriliyor. Bütün kuvvetlerde ayrı ayrı bulunan, lojistik, istihbarat, plan prensipler, eğitim gibi daire başkanlıklarının da tek çatı altında toplanacağı belirtiliyor. Bu adımların atılmasıyla Genelkurmay Başkanlığı hem planlama hem de icra yeteneğine kavuşacak ve bürokrasi azalacak. Uygulama ile personel ve para tasarrufu sağlanacağı ve emir-komuta zincirinin süratleneceği savunuluyor.

 Ordulara el atılacak

Çalışmalar kapsamında, güncellenen risk ve tehditler doğrultusunda dört orduya sahip Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Ege Ordusu ile Üçüncü Ordu’nun lağvedilmesi ve sadece Birinci ve İkinci Ordu’nun kalması tartışılıyor. Ana Karargahı İstanbul’da bulunan Birinci Ordu ile Malatya’da bulunan İkinci Ordu’nun “Doğu ve Batı Orduları” olarak tanımlanması bekleniyor. Jandarma Genel Komutanlığı’nın da tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağı belirtilirken, sınırların yeni kurulacak teşkilata teslim edileceği kaydediliyor.

Planlamalar kapsamında Türk Donanması’nın Akdeniz’deki varlığının da güçlendirilmesi bekleniyor. Halen küresel ticaretin yüzde 30’u, petrol-gaz ticaretinin de yüzde 25’i Akdeniz üzerinden yapılıyor. Bu yüzden Türkiye’nin yürüttüğü “Akdeniz Kalkanı Harekatı”nı daha da geniş bir alana yayması yönünde görüş bulunuyor. Hava Kuvvetleri’nin de elektronik harp ve uzay teknolojileri üzerine inşa edileceği, insansız hava aracı kabiliyetlerinin artırılacağı belirtiliyor.

 Oramiral Güner eleştirdi

Deniz Kuvvetleri Komutanı olması beklenirken Balyoz Davası’na duyduğu tepki nedeniyle Donanma Komutanlığı görevinden istifa eden emekli Oramiral Nusret Güner, geçtiğimiz hafta twitter hesabından, konuyla ilgili olarak şu eleştirel görüşü paylaşmıştı:

“Bundan sonra beklediğim gelişme, komuta ve kurmay kademesinde yaratılan zafiyetin bahane gösterilerek, bazı ülkelerde olduğu gibi, Deniz Kuvvetleri'nin ‘Komutanlık’tan, ‘Kurmay Başkanlığı’na indirgenerek, Genelkurmay Başkanlığı’na bağlanmasıdır. Bunun ustalık döneminin ana hedefi olacağını ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde zaman zaman olduğu gibi, Donanma’nın generallerle yönetilmesi sonucunu doğuracağını düşünüyorum.”(CUMHURİYET)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


YENİ MECLİS BİNASINDA YENİ YOLSUZLUKLAR!

GÜLEN'DEN O TWİTT İÇİN AÇIKLAMA!

AYDINLIK'TAN ÖCALAN BOMBASI!
»  ''NE KORKU, NE ÖLÜM PSİKOLOJİMİZ VAR''
»  THY MÜDÜRÜNDEN GÜLEN'E AĞIR TWİTT!
»  MANSUR YAVAŞ ANKARA'YA HAYIRLI OLSUN!
»  KILIÇDAROĞLU MEYDAN OKUDU:KORKMUYORUZ!
»  İNCE'DEN ÇELİK'E KOMAN CEVABI!
»  MİLLİYETİN HABERİNE TEPKİ!
»  AKP'Lİ ÇELİK'TEN KOMAN İÇİN AĞIR TWİTT!
»  BAHÇELİ'DEN MEVLANA TWİTLERİ!
»  KULİSLERDE BAKAN TOTO!
»  CHP'Lİ VEKİLDEN ÇARPICI İDDİA!
»  KAÇAK ELEKTRİK KULANANIN BORCU SİLİNECEK
»  VEKİL SÜT İÇTİ, BAŞKAN UYARDI!
»  ''GÖKÇEK TELAŞA KAPILDI''
»  DİYANETTEN DOWNLOAD FETVASI!
»  AKP'NİN ANTALYA ADAYI MENDERES TÜREL!
»  BALBAY BİLDİRİYİ CEZAEVİ'NDE İMZALAMIŞ
»  FLAŞ.. PASAPORT'TA YENİ DÖNEM!
»  İZMİR'DE BALBAY İZDİHAMI!
»  ELEKTRİK KESİNTİSİ İSYAN ETTİRDİ!
»  BAKAN'DAN GAZLI SU İSTEDİ!
»  CEMAAT OKULUNA FBİ BASKINI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.