Bazı hukukçular kararın ‘’Avukat kimlik kartına türbanlı fotoğraf yapıştırılmasına’’ yönelik alındığını savunuyor. Bazı hukukçular da ‘’Türbanlı avukat kimlik kartı olan, duruşmaya da türbanıyla girer’’ görüşünde birleşiyor.. Danıştay ve Anayasa Mahkemesi daha önce, türbanın kamusal alanda kullanılamayacağı yönünde kararlar vermişti.
TÜRBANLI HAKİM
Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, bu kararı eleştirdi ve ‘’Avukatın dini sembollerle duruşmalara girip yargısal faaliyetlere katılması, yargının diğer kurucu unsuru olan hakim ve savcıların dini semboller kullanarak yargılama yapmalarının önünün açılması anlamına gelir’’ dedi.
Karara konu dava, bir avukatın kimliğinin değiştirileceği sırada türbanlı fotoğrafının reddedilmesi üzerine açıldı. Kadın avukat, ret kararına gerekçe gösterilen Barolar Birliği meslek kurallarının 20. maddesinin iptali için Danıştay’a başvurdu. Danıştay 8. Daire de bu maddedeki, “Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar” düzenlemesindeki “Başları açık” ibaresinin yürütmesini durdurdu.
Kararda, avukatlığın kamu görevi olduğu ancak avukatın serbest meslek sahibi olduğu vurgulanarak ‘’Hiç kimse, din ya da inancına sahip olma ya da bunu benimseme özgürlüğünü zedeleyecek bir baskıya maruz bırakılamaz’’ görüşü savunuldu. TBB bu karara karşı İdari Dava Daireleri Kurulu’nda itiraz edebilecek.(GAZETEPORT)